Várakozás járdán: VIII. kerületi eljárás

A kérdést feltette: Timár Dániel

A mai nap (2012.09.28) egy nem várt eseményre háborodott fel a VII. kerületi Verseny utca lakossága. Sajnos én is az érintettek között vagyok, ezért is írom most ezt a levelet.
Esetemhez mindenképpen ismerni szükséges a helyi viszonyokat, körülményeket. Az utca egyik oldala a VII. kerülethez tartozik, itt állnak a lakóházak, a másik a VIII. kerületé, itt a Keleti pu. műhelyei, csarnokai állnak. Az utca lakóház felőli oldalán aszfaltos járda van, amit a gyalogosok használnak. A másik oldalon egy kb. 2m széles kövezett terület, amit még a legvadabb elképzeléseimben sem mernék járdának nevezni.
Itt rendszerint autók parkolnak a nap 24 órájában. Közkedvelt parkoló, hiszen az ember ráláthat autójára, ami sem a közúti forgalmat, sem a gyalogos közlekedést nem zavarja. Az utca eleje egyébként egyik irányban már évek óta zárva van a metróépítések miatt. Itt található egy 30-as sebességkorlátozó tábla és egy várakozni tilos tábla is.
Ma váratlanul megváltozott valami. Az autótulajdonosok kivétel nélkül 10000Ft-os bírságot tartalmazó csekket találtak autóik szélvédőjén, “Járdán útburkolati jel, vagy jelzőtábla engedélye nélkül várakozik” címen. Szomszédunk hívta fel figyelmemet az eseményre, aki 22(!)éves itt tartózkodása óta először tapasztalta a példátlan eseményt. Az én autóm 1 éve parkol az említett helyen, de azóta én sem találkoztam a VIII. kerületi közterületesekkel.
Kérdésem: Jogos a bírság?
Olvasva a “Várakozás járdán, járdaszigeten” c. írásukat, kíváncsi lennék, hogy vajon az említett közterületrész nevezhető-e járdának, illetve van-e hivatalosan definiálva, esetleg jegyzékbe véve, mely terület minősül járdának.
Illetve, ha nem nevezhető járdának, akkor a várakozni tilos tábla tiltja-e a várakozást az említett szakaszon? Valamint tudna-e valamilyen módot javasolni az ügy rendezésére, jogorvoslatra, és persze a jövőbeni korrekt eljárásra a parkolást tekintve?Válaszát a többi felháborodott autótulajdonos nevében is köszönöm.
Pető Attila, a Mosolyzóna oktatója

Sajnos ismét egy olyan eset, amikor sok-sok év után a jóhiszeműen várakozó járművek vezetőit megbüntetik. Nem tartom ezt én sem etikusnak, és ismerve a városi parkolási gondokat még ésszerűnek sem. Valóban szükség lenne egy kis jóindulatra is, hiszen az említett területet egyetlen táblával el lehetne rendezni, amin az állna, hogy a járdaszigeten is megengedett a parkolás.

Ennek hiányában viszont a jogszabály a bírságolók oldalán áll! Hiszen továbbra is csak megerősíteni tudom, hogy a KRESZ alapján:

“40. § (1) Járművel megállni – ha közúti jelzésből vagy a (2)-(5) bekezdés rendelkezéséből más nem következik – csak az úttest menetirány szerinti jobb szélén, azzal párhuzamosan, egy sorban szabad.”

És a lényeg, hogy az úttesten! Az említett terület ha kiemelt szegéllyel van ellátva, akkor járdaszigetnek minősül. Ami valóban nem ugyanaz, mint a járda, hiszen a definíció szerint: “az útnak az úttesten levő, attól kiemelt szegéllyel elválasztott és körülhatárolt – a járműforgalom elől elzárt, a gyalogosok védelmére vagy a járműforgalom irányítására szolgáló – része.”

De semmiképpen nem az úttest, ahol várakozni lehetne.