3 gyermekek szállítása 4 személyes autóban

A kérdést feltette: Pusztáné Ildikó

Tisztelt Pető Attila!Szeretném megtudni, hogy 4 személyre vizsgáztatott autóban (Wagon R+) szállíthatok-e a hátsó ülésen ülésmagasítón 3 olyan gyermeket, akik 135 cm-nél magasabbak?
Tudomásom szerint két 10 év alatti gyermek 1 főnek számít. A gondom csak az, hogy gyárilag 2 db biztonsági öv van beszerelve…Válaszát előre is köszönöm!

Pető Attila, a Mosolyzóna oktatója
Lássuk a vonatkozó jogszabályokat:
46.§. (2) Két 10 éven aluli gyermeket – ha az általuk elfoglalt ülésen a gyermekbiztonsági rendszer használata a 48. §-ban foglaltak alapján nem kötelező – egy személynek kell tekinteni.48.§. (7) A gépkocsiban vagy a mopedautóban utazó 150 cm-nél alacsonyabb gyermek – a testsúlyához igazodó kialakítású – gyermekbiztonsági rendszerben rögzítve szállítható.(8) A gyermeket nem kell gyermekbiztonsági rendszerben rögzíteni:
a) ha a gyermekbiztonsági rendszer beszerelésére a gépkocsi a gyári kialakítása alapján nem alkalmas…;
b) ha gépkocsi hátsó ülésén utazik, 3. életévét már betöltötte, legalább 135 cm magas és az üléshez beszerelt biztonsági övvel – testméretéhez igazodóan – biztonságosan rögzíthető;

Ez alapján ha egyáltalán nem lenne biztonsági öv a hátsó ülésen – mint például a régi Trabantokon -, akkor négy 10 éven aluli gyermek szállítása megengedett.
A régi Wagon R esetében viszont csak két öv létezik, ami azt jelenti, hogy egy gyermek nem rögzíthető a háromból.

Ha a fenti logikát követem, akkor ezt is szabályosnak kell tekinteni, ugyanakkor, ha jogi értelkemben szó szerint veszem a 46.§. (2) pontját, akkor ott többes számban említi a szabály a gyermekeket, tehát ha mindkettő számára nem biztosítható a gyermekülés, csak akkor foglalhatnak el ketten egy helyet.

Ezen felül nem árt mérlegelni a biztonság kérdését! A középen ülő gyermek egy baleset során súlyos sérüléseket szenvedhet. Tehát ebből a szempontból, még ha szabályosnak is fogadjuk el, egyáltalán nem biztonságos a szállítása!

Hozzászólások

 1. Fejér Emese írta:

  Tisztelt Pető Attila!

  Szeretném megtudni, hogyan lehetne megoldani családunk biztonságos és jogszerű szállítását az 5 személyes Skoda Octavia típusú gépjárművünkben, melynek első üléseinél légzsákok is találhatóak.
  Születendő kisbabánk és két nagyobb gyermekünk elhelyezése okoz nehézséget.
  5 éves kisfiunk 107 cm és 16,5 kg, majdnem 3 éves kislányunk 96 cm és 15 kg illetve az új szülöttünk.
  Ha jól gondolom,mindhárom gyermek részére gyermekbiztonsági rendszerre lesz szükség, kérdésem igazából az lenne, hogy a bal első ülésen lehet-e gyermeket ilyen rendszerben szállítani és esetlegesen legidősebb gyermekünk ülésmagasítóval utazhat-e a hátsó ülésen, hogy kényelmesebben elférjünk mind az öten.Úgy gondolom, három gyermekülés(gyermekbiztonsági rendszer) nem férne el a hátsó ülésen.A mi autónk esetében a hátsó üléseknél van két db három pontos öv és egy két pontos.Köszönöm válaszát előre is!

 2. Pető Attila írta:

  A KRESZ alapján az első ülésre szabad gyerekülést rakni, méghozzá előre felé is, ahogy ezt a szeptember 5-i módosítás egyértelművé tette.
  Ha viszont majd a legkisebbet teszed az első ülésre visszafelé beszerelve – a csecsemőszállítókat általában háttal lehet rögzíteni – , akkor viszont valahogy ki kell iktatni a légzsákot.

  107 centi esetében viszont hátul nem megengedett még az ülés magasító, arra majd csak 135 centi felett lesz lehetőség.

 3. Fejér Emese írta:

  Tisztelt Pető Attila!

  Nagyon köszönöm a válaszát! Már csak az a kérdésem maradt, hogy Kresz szerint szabályos-e hátsó ülésen ülő felnőtt ölében gyermekkel együtt utazni?Mert ha nem, akkor autó cserére lesz szükség, mivel a három gyermekbiztonsági rendszer és két felnőtt nem férnek el a fentebb említett öt személyes autóban…Vagy aki esetleg tud valamilyen megoldást, szóljon hozzá kérem!