Mozgássérült parkoló

A kérdést feltette: Viktória

Ön szerint a mozgássérült tábla kihelyezése szabályos, hogy a gépjárművezető nem látja a táblát, amint a képen is látszik nincsen felfestve a mozgássérült parkoló, emiatt naponta rengeteg autós büntetnek meg.

A táblát csak úgy lehet észrevenni, ha a táblával szemben állunk, azaz az út túloldalára.

Minap megállítottam a közterületesek és megkérdeztem tőlük, hogy szerintük szabályos-e a tábla így és hogy felfestés sincsen, erre természetesen nem reagáltak, ez mind 50.000 Forintomba került.
.
.
.
.
.
.

Pető Attila, a Mosolyzóna oktatója
A felfestés, azaz az útburkolati jel nem minden esetben követelmény egy tábla elhelyezésekor.

Ráadásul a képet elnézve, itt a parkolóhelyet térkövekkel rakták ki, amin nem nagyon marad meg a felfestés.

A tábla elhelyezését én nem látom annyira vészesnek, hiszen ebből az állásból a parkolóba történő befordulás közben látszódik a közúti jelzés.

Mindenkinek azt szoktam ajánlani, hogy ismeretlen helyen várakozva érdemes minden körülményt mérlegelni, mert ahogy az esetedben is történt,bizony komoly kellemetlenségünk adódhat a nem kellő helyismeretből!

Hozzászólások

 1. Rada György írta:

  Tisztelt Pető Attila.

  A Bp. III. ker Vörösvári úti orvosi rendelő előtti parkoló területen a járdaszegély mellé kijelöltek mozgáskorlátozottaknak parkolóhelyet. A táblát a taxi állomást jelölő tábla mögé kb. két méterrel helyezték el, takarásban. A táblán az áll “3x”, viszont semmi nincs felfestve. Így nem lehet tudni, hogy hol van a három parkolóhely, annak hol van a vége. A Közterületes szemmértéke, vagy pénzbehajtási szándéka határozza meg, hogy megbüntet vagy nem. A kérdés az, hogy jogos-e a büntetés, ha nincs felfestve a parkolóhely, és az én megítélésem szerint nem álltam bent ilyenbe ?
  Tisztelettel Rada György.

 2. Pető Attila írta:

  A felfestés nem kötelező, de a hely kijelölése ettől még egyértelmű kell, hogy legyen.
  Az is igaz ugyanakkor, hogy egy SZTK előtt jogos kehet 3 autónyi helyet kihagyni a mozgássérültek számára.

 3. Zelenay Anna írta:

  Tisztelt Pető Attila,
  Nem találom a felsorolásban a mozgáskorlátozottak számára kijelölt helyre vonatkozó tábla érvényességi hatályát.
  Mint a legtöbb esetben úgy értelmeztem, hogy a tábla hatálya a tábla utáni területre vonatkozik, és mivel a tábla előtt és után is volt hely, ezért a tábla előtt parkoltam. Szerintem nem rgyértelmű a jelzés.
  Mire visszaértem, 50000 Ft-ra büntető cédulát és csekket találtam. Ez jogosnak tekinthető?
  köszönettel: Zelenay Anna

  • Pető Attila írta:

   Amennyiben a menetirányú szerinti jobb oldalon érkeztél és a tábla ide volt elhelyezve, akkor valóban csak a tábla utáni területre érvényes a megállási tilalom.
   Merőleges parkoló esetében fordulhat elő, hogy a tábla alá jobbra-balra jelző nyilat helyeznek el, ekkor értelemszerűen ott tilos tartózkodni.

 4. marcsi írta:

  Kérdésem kinek a feladata felfesteni a jelet ha már kopott,mert én nem tudom hova forduljak,mindenhol csak egy nagy fal van ,és nem tudom melyik hivatalhoz forduljak vagy ez az én költségemre megy ? aki tud segítsen a válaszával.Köszönöm egy mozgáskorlátozott

 5. Marcsi írta:

  Tisztelt Pető Attila !

  Kérem szíveskedjen segíteni az alábbi kérdés tisztázásában. A napokban egy egyirányú utca baloldalára parkoltam a mozgáskorlátozott tábla után, tehát a tábla jelzés nélküli oldala esett a szgk-im mögé. A mozgáskorlátozott tábla alatt kiegészítő tábla jelezte, hogy kettő szgk helyet ki kell hagyni, útburkolati jel felfestése nem volt .Az én értelmezésem szerint a kiegészítő táblával ellátott mozgáskorlátozott tábla a táblát megelőző útszakaszra vonatkozik. Egyébként a két hely szabadon is volt hagyva, a tábla utáni helyre úgy tudtam beparkolni, hogy pont elment a korábban ott parkoló autós.
  Ez egy 50.000 Ft-os kérdés. Várom szíves válaszát.

  • Pető Attila írta:

   Kérhetnék egy címet, hol történt az eset?

   • Marcsi írta:

    Tisztelt Pető Attila !

    A cím a következő: XIV . ker Örs vezér tér 6 / a társasház előtt /

    Üdvözlettel : Marcsi

    • Pető Attila írta:

     Sajnos nem jól gondoltad!
     A KRESZ alapján a közúti jelzőtáblák utasításai a tábla utáni területre érvényesek, néhány kivételtől eltekintve.
     Megnéztem a helyet, és itt a tábla után kell kihagyni két helyet. Kb. egyébként pont ennyi van a sarokig!

     Itt egyébként további infókat olvashatsz:
     Jelzőtáblák hatálya

 6. Tünde írta:

  Tisztelt Pető Attila!

  Szeretném a segítségét kérni, mert eléggé kétségbe estem. Sajnos én is beleestem abba a hibába, hogy tudtomon kívül mozgássérült helyre parkoltam. Ráadásul külföldi utazás előtt, özönvíz-szerű eső következtében kialakult dugó miatt ott kellet hagynunk az autót, mert lekéstük volna a repülőt. Ellenkező esetben végig autóval mentünk volna a reptérig. Így át kellett szállnunk BKV-ra. Sikerült parkolni, de úgy ömlött az eső, és annyira rohannunk kellett, hogy nem tudtunk alaposan körbenézni, így egy megdőlt mozgássérült parkolót ( 2x-es) jelző tábla mögött sikerült a forgalommal szembe orral megállni (már nem volt idő visszafordulni). Így a tábla nem volt látható számunkra, és felfestés nem volt. 8 nappal később, visszaérkezvén megtaláltunk rajta egy cetlit és egy 50.000 Ft-os csekket. Felhívtam a hatóságot, ahol közölték, hogy összesen 3 bírság van előírva számunkra, mert a bő 1 hét alatt 3-szor járt arra a közterület felügyelő. Mindenesetre, mi az utolsó cetlit találtuk csak a szévédőn. A hatóság szerint 150.000 Ft-ot kellene fizetnünk. A kérdésem az, hogy egy szabálysértésért büntethetnek-e 3-szorosan? Vagyis, ahányszor arra jár a közterület felügyelő, mindíg tehet rá egy újabb büntetést? Mi tudjuk bizonyítani, hogy nem voltunk az országban, tehát nem az történt, hogy minden nap következetesen oda parkoltunk újra és újra, hanem csak egyszer elnéztük, és otthagytuk az utazás idejére. Szeretném leszögezni, hogy mélységesen elitélem, ha valaki mozgássérült helyére parkol, és én sem tettem volna, ha tudok róla. Álláspontom szerint, tekintettel arra, hogy a szabálysértést elismerem, az 1x 50.000 Ft-ot átutalom, de a 3x büntetést vitatom. A kérdésem az, hogy van-e olyan jogszabály, mely szerint egy szabálysértés hosszabb idejű fennállása alatt jogos-e a többszörös büntetési tétel, és ha van ilyen, akkor mi a tv. hely? Van-e keresnivalónk, ha bizonyítjuk, hogy az autó véágig nem mozdult el onnan?
  Segítségét előre is nagyon köszönöm:

  Tünde

  • Pető Attila írta:

   Úgy gondolom, hogy egy szabálytalanságért csak egy büntetést lehet kiszabni!
   Mivel valamennyi esetben a feljelentőnek kötelessége fényképet készíteni, úgy gondolom, azokból látszik és bizonyítható, hogy a jármű nem mozdult. Ezt lehetne egy fellebbezésben megkifogásolni!