Megállóhely útburkolati jel

A kérdést feltette: Vörös László

Tisztelt Pető Úr!
Érdeklődöm, hogy a megállóhely útburkolati jel (KRESZ 158-as ábra) önmagában jelent-e megállási tilalmat.
Az világos, hogy a megállóhelyek előtt 15 méterrel, utána 5 méterrel tilos megállni.De mi van akkor, ha ez az útburkolati jel a jelzőtáblától 25 méterig tart? Sehol nem találtam arra vonatkozó szabályt, hogy ezen az útburkolati jelen tilos lenne a megállás.

Pető Attila, a Mosolyzóna oktatója
Egy pillanatra én is elbizonytalanodtam a kérdés kapcsán, hiszen valóban a KRESZ-ben a megállóhely útburkolati jel esetén nem szerepel semmilyen korlátozás:
“megállóhely: a menetrend szerint közlekedő autóbusz- vagy trolibuszjárat megállóhelyét, illetőleg taxi állomását jelzi; a jel kiegészíthető a megfelelő járműre utaló felirattal;”Ugyanakkor a 40.§.-ban a megállási tilalmak felsorolásánál a következő meghatározás szerepel:
“Tilos megállni…
más járművel a villamos, autóbusz vagy trolibusz megállóhelyet, illetőleg taxiállomást jelző tábla előtt 15 méter, utána 5 méter távolságon belül, kivéve, ha útburkolati jelből más következik;”

Azaz a mondat végén ott szerepel, hogy “ha útburkolati jelből más következik”.

Márpedig a fenti burkolati jelnek pont az az elnevezése, hogy megállóhely, tehát ha felfestik, akkor nem 15/5 méter a megállóhely, hanem amennyit a burkolati jel mutat. Így ezen tilos megállni.

Hozzászólások

 1. Vörös László írta:

  Először én is így gondoltam, de egy beszélgetés során felmerült, hogy mi van akkor, ha az útburkolati jel (amiből más következik) pont egy várakozóhelyet jelöl. Ha a várakozóhelyet jelölő útburkolati jel van közelebb felfestve a megállóhoz, mint a szabályban olvasható 15 méter, akkor lehet, hogy erre az útburkolati jelre is vonatkozhat a “kivéve, ha útburkolati jelből más következik;”?

  • Pető Attila írta:

   A szabályból nekem is az adódik, hogy amennyiben a felfestés kevesebb, mint 15 méter, akkor csak az útburkolati jelen tilos megállni. Több taximegálló esetében lehet ilyet tapasztalni.
   Persze, ha esik a hó, akkor megint a 15 méter a mérvadó!

 2. Geréb Péter Pál írta:

  Tisztelt Pető úr!

  Ha a “farksafog” felfestés valamilyen okból csak 8-10 méter mindösszesen, akkor miként kell értelmezni? Hol szabad, és hol tilos a megállás?

  • Pető Attila írta:

   Az útburkolati jel “erősebb”, mint a leírt szabály, így csak a felfestésen tilos megállni, bármilyen hosszú, vagy rövid legyen az!

 3. Szentiványi Gábor írta:

  Tisztelt Pető úr!

  A (troli)buszmegállót jelző sárga “farkasfog” friss felfestését éjjel, a kocsim parkolása alatt végezték el. A még utánam 2 kocsinak való parkolóhelyek végéig meghosszabbították, az eredetileg rég lekopottat, miközben a kocsim helyén kb 5m-en kihagyták. Így a buszmegálló felfestett hossza plusz 2 parkolóhelyet vesz el, miután a hossza a buszmegálló táblától kb 28m. Ez teljesen indokolatlan, mert még a csuklós trolibuszoknak sem kell ekkora, miután a tábla előtt is van még bőven helyük a beállásra. Ki határozza meg, hogy mit festenek fel, valamint így megszakítva megfelel-e a szabályoknak? A megszakított helyre néha kénytelen vagyok beállni, mert üzletünknek kell árut szállítani, és nagyon szűkös a parkolási lehetőség időnként.
  Egy rakodási várakozáskorlátozó tábla kihelyezését hogyan, hol lehet kezdeményezni?

  • Pető Attila írta:

   Nincs esetleg egy fénykép erről a kifelejtett felfestésről? Elég mókás…

   A helyi közterület kezelője dönt a jelek elhelyezéséről, érdemes náluk reklamálni. (Önkormányzat)

 4. Holi Pál írta:

  Üdvözlöm!

  Tilos-e megállni, várakozni, nem parkolni, a nem helyijáratú buszoknak felfestett parkolóban, ahova Busz felirat van felfestve.