A gyalogosok elsőbbsége

A kérdést feltette: Bálint

Kedves Attila! Tisztelt Csevejde!

Arról szeretnék érdeklődni, milyen elsőbbségi szabályok vonatkoznak rám gyalogosként kis forgalmú, többnyire egyirányú és egyenrangú utak kereszteződésében.
Ilyen helyekre általában nem festenek zebrát, ezért arra számítanék, hogy az autósoknak elsőbbséget kell adniuk az átkelési szándékot tanúsító gyalogosoknak. Autósként igyekszem erre figyelni és átengedem a gyalogosokat, de sokan nemhogy ezt nem teszik meg, de veszélyes sebességgel közelítenek a kereszteződésekhez.
Beszélhetünk ilyen esetben jobbkézszabályról?
(Konkrét kereszteződés: VIII. kerület, Tömő utca és Bókay J. utca sarka.)

Köszönettel!

Pető Attila, a Mosolyzóna oktatója
Az úttest alapvetően a közúti járműveké, mint ahogy a járda a gyalogosoké.
Így amikor egy gyalogos át kíván menni az úttesten alkalmazkodnia kell az ott érkező járművekhez.

A KRESZ ezt így fogalmazza meg:
“21.§. (6) A gyalogos az úttestre akkor léphet, ha meggyőződött annak veszélytelenségéről. Az úttestre váratlanul nem léphet, köteles az úttesten késedelem nélkül átmenni és tartózkodni minden olyan magatartástól, amely a járművek vezetőit megzavarhatja vagy megtévesztheti.”
(Ez a mondat egyébként azért érdekes, mert a zebrán is csak ezen feltételek esetén, ilyen magatartást tanúsítva kelhet át, hiába van elsőbbsége.)

Tehát az egyenrangú kereszteződéseknél, ahol ráadásul a legtöbb esetben nincs kijelölt gyalogos átkelőhely, a gyalogosok csak a járművek után mehetnek át, és rájuk nem értelmezünk ahogy írtad, jobbkéz szabályt.

De!
Mivel még az óvodában is azt tanultuk, hogy először balra nézünk, azután jobbra, és ha nem jön senki átmegyünk, külön veszélyt jelent a gyalogosokra az a jármű, amely ugyanarról az útról érkezik, majd elé kanyarodik, azaz így mögüle érkezik. Ebben az esetben nem várható el, hogy a járókelő ezt észlelje.

Ezért a KRESZ-ben is szerepel, hogy kanyarodás után elsőbbséget kell adni annak gyalogosnak:
“21.§. (7) A kijelölt gyalogosátkelőhelyen áthaladó gyalogosnak a járművekkel szemben elsőbbsége van. Ugyancsak elsőbbsége van – kijelölt gyalogosátkelőhely hiányában is – az útkereszteződésnél áthaladó gyalogosnak azokkal a járművekkel szemben, amelyek arra az útra kanyarodnak be, amelyen a gyalogos áthalad.”

Az alábbi képen láthatod, hogy a valóságban mit jelent ez:

Hozzászólások

 1. Áron írta:

  Kedves Attila!
  2×2 sávos, középen záróvonallal elválasztott úttesten is átkelhetek gyalogosan, ha nem zavarom a járművezetőket? Átkelhetek 2×2 sávoson, ha középen padka van kialakítva, vagy elválasztó korlát? Kijelölt gyalogátkelő helyen áthaladhatok kerékpárral ( rajta ülve )?
  Válaszát előre is köszönöm!

  • József írta:

   A képen látható szituáció nem tesz említést akeresztezodes be es kilépő pontján áthaladó gyalogosokrol.Ott kinek van elsobsege?