B kat-tal vezethető robogóféleségek

A kérdést feltette: István

“B” jogsival mekkora max cm3-es robogó, vagy elektromos kerékpár, vagy mopedautó, vagy 3 kerekű pl piaggio teherizé vezethető?
Pető Attila, a Mosolyzóna oktatója
B kategóriával segédmotoros kerékpárvezethető, amelynek hengerűrtartalma max. 50 ccm, vagy folyamatosan leadott legnagyobb névleges teljesítménye nem több 4 kW-nál elektromos motor esetében.

Ide tartozik a robogón kívül a három vagy négykerekű segédmotor is, azaz a segédmotoros triciklik – pl. a piaggio, ha a paraméterei a fentieknek megfelelőek -, illetve a segédmotoros quadok is.

Ennél nagyobb motor, amely ezáltal tényleges motor és nem segéd-motorkerékpár, nem vezethető.

Ugyanakkor a mopedautók – mivel négykerekű segédmotornak minősülnek -, B kategóriával vezethetőek.

Hozzászólások

 1. gyula írta:

  hogy lehet a mopedautó segédmotor ,mikor 3 hengeres 600 cm3 kubota motor hajtja?

  • Pető Attila írta:

   Úgy hogy nem csak a köbcenti számít, hanem a motor teljesítmény is.
   Azaz lehetséges 50 cm3 feletti motor segédmotorkerékpárban, ha a folyamatosan leadott legnagyobb névleges teljesítménye nem több 4 kW-nál.

   • B.Isti írta:

    Na ez az egész már kezd érthetetlen lenni. Máshol meg azt olvasom, hogy az 50 cm3 és a 4 KW alattinak, valamint a 45 km/h tervezett legnagyobb sebesség alattinak is meg kell hogy feleljen, meg stb-stb, hogy segédmotor legyen. Azaz, én nem rakhatok a kétkerekű robogómba 80 cm3-s blokkot ami 4 KW teljesítményű, mert akkor már nagymotornak minősül, és A1-el vezethető stb-stb. Érdekes egyébként, hogy mind a kétkerekű segédmotor, mind a mopedautó, segédmotor besorolást kapott, viszont az egyik AM, a másik B kategóriával vezethető. Hihetetlen ez a nagy káosz, ami itt az L1e-L7e járműkategóriákban kialakult, mert sokszor a KRESZ és a jogszabályok értelmezhetetlenek.