Baleset

A kérdést feltette: Kancsár Orsolya

Tisztelt Pető Attila!

Az én balesetem okt.16.-án történt Szegeden, a Boldogasszony sgt.on.
A gyermekeimet vittem iskolába. Tudni kell, hogy középen villamos van, szűk egy sáv, és egy parkolósáv. Ilyenkor reggel sokan vannak, lassan közlekedünk. Az autók ki-be parkolnak.
Én is elkezdetem tolatva parkolni ezen a reggelen, index használatával, a mögöttem lévő autó, megpróbált megelőzni, de elvitte az bal elejét az autónak.
Félreálltunk, de nem ismeri el a felelősségét. Kérdezem, hogy neki (egyébként három éve mindenki más így csinálja, én is, ha előttem beparkol valaki), nem kellett volna megvárni, míg befejezem a manővert?
Hiszen két autó nem fér el egymás mellett, olyan szűk az út. Nincs oldal követési távolság?
27- re behívtak a rendőrségre ez -ügyben. Mivel védhetem meg magam? Várom mielőbbi segítő válaszát!

Pető Attila, a Mosolyzóna oktatója
Sajnos nincsenek túl jó híreim.
És persze megértem az érvelésedet, hogy ebben a helyzetben hogyan is kéne etikusan viselkedni, azaz türelmesen megvárni, amíg valaki beáll egy helyre. De, ha baleset történik, akkor csak a jogszabályban leírtakat fogják figyelembe venni.
A KRESZ pedig azt írja le, hogy tolatásnál maximálisan alkalmazkodni kell a közlekedésben résztvevő járművekhez. Azaz, akkor kezdheted el, illetve folytathatod a hátramenetet, ha meggyőződsz arról, hogy ez más járműre nézve nem veszélyes.
(Bizonyos esetekben még segítő személy közreműködését is kérni kell!)Persze hivatkozhatsz arra, hogy a kikerülés – amit a balesetet okozó jármű végzett -, csak megfelelő oldaltávolság esetén hajtható végre, de ha ő erre azzal fog védekezni, hogy te tolattál, akkor már te kerülsz hátrányosabb helyzetbe.

Hozzászólások

 1. Kancsáf Ordolya írta:

  Kedves Attila!
  Köszönöm válaszodat, de amíg be nem àlltam a parkolóba, addig egy autó sem tud tőlem elmenni, hiszen nem fér el. Ha egyszer megállt, akkor nem működik a bizalmi elv? Vagy ezt nem csalogatásnak hívják, hogy elengedlek, aztàn meggondolom magam? A másik autó ráadásul olyan helyen próbált előzni, ahol tilos.

  Üdvözlettel: Kancsár Orsolya

  • Pető Attila írta:

   Persze, persze! Jó amit írsz, és ezt egy fellebbezésben érdemes is felhozni.
   A baj, amiről írtam az, hogy egy külső szemlélő, aki nem volt részese az esetnek, csak a jogszabály alapján fog tudni mérlegelni.

   • Kancsáf Ordolya írta:

    Kedves Attila!

    Köszönöm, jövőhét Kedden megyek a meghallgatásra, és majd írok a végeredményről, hátha valakinek hasznos lesz.

    Üdvözlettel: Kancsár Orsolya

    • Csejtei Csaba írta:

     Ugyan már, kérem! Kedves Orsolya, Önnek nincs félnivalója. A KRESZ ugyanis világosan kimondja, hogy a várakozóhelyre történő beállás idejére akár AKADÁLYOZHATOM is a forgalmat! Tehát aki Önnek nekiment, egyértelműen szabálytalan volt, Ön ugyanis csak az akadályzoztatási jogával élt. Mellesleg (és ezt tényleg csak zárójelben jegyzem meg), hogy a balesetet okozó autó sofőrjének viselkedése a józan gondolkodás minimumát sem feltételezi.
     Üdvözlettel: Csejtei Csaba