Behajtás ünnepnap

A kérdést feltette: Gabi

Sziasztok!Szeretném,ha segítenétek értelmezni a következő táblát.

Behajtani tilos+kiegészítve H-P 07,00-18,00
Az történt, hogy okt.23-án, ami állami ünnep, ezáltal munkaszüneti nap, a közterületesek megbüntettek. Mi a hivatalos álláspont ezzel kapcsolatban, valamint mi lesz jövő szombaton, ami pedig munkanap lesz?

Köszönöm szépen

Pető Attila, a Mosolyzóna oktatója

Ismét egy olyan eset, amikor a szándék meg a jóakarat nem találkozott egymással.

Nyilvánvaló, hogy ezen a helyen a közterület kezelőjének az volt a szándéka, hogy munkanapokon ne lehessen behajtani, de szombaton és vasárnapon igen. De nem gondolt arra, hogy a munkaszüneti napok nem csak hétvégére eshetnek.
Sajnos azonban nincs jó hírem, mert a jogszabály, azaz a hivatalos álláspont őket védi, hiszen a táblán az szerepel mikor nem lehet behajtani, és a kedd az akkor is kedd, ha éppen azon a napon nem dolgozunk.

Ugyanakkor erre mondtam, hogy a jószándék is a közteresek mellett lehetne, de nem tudsz semmit tenni, ha nem volt.
(Arra azért valóban kíváncsi lennék, hogy a munkanap szombaton fognak e büntetni?)

Hozzászólások

 1. Gabiiii írta:

  Köszönöm szépen a választ,de én még hétfő este hajtottam be,amikor szabály szerint megtehettem..Hogy bizonyítja a közteres,hogy tiltott időben hajtottam be,ha nem fényképezett le behajtás közben a tábla alatt? Abüntetésben egy szó nincs parkolásról,csak a behajtás paragrafusát karikázta be.
  köszönöm
  Gabi

 2. Pető Attila írta:

  Sajnos ez sem jó, mert a behajtási tilalom ott tartózkodási tilalom is egyben.

 3. Éva írta:

  Az előzőhöz szólva:Elnézést, akkor talán a behajtási engedély ott tartózkodási engedélyt is jelent?/ Nekem tetszene/ 🙂

 4. Szakács Imre írta:

  Tisztelt Pető Attila!

  Sok helyen van Budapesten is mindkét irányból behajtani tábla kivéve engedéllyel kiegészítő táblával.

  Kérdésem hogy ha ezt a szabályt megszegik mi a helyes eljárás a hatóság részéről. Ez a 14.§. 14 bekezdésébe ütköző szabálysértés???
  Ugyanakkor sokszor közigazgatási hatósági eljárást indítanak sok esetben a behajtás tilalmának megszegése miatt(1988. I. törvény 20.§. kg pont) és az eljárást a helyi RK. folytatja le ahol a szabályszegést elkövették(mert ilyenkor ugye nem szabálysértés történt)
  A fenti Kresz pont ugyanakkor nem szerepel a közigazgatási hatósági eljárás mellékletében sem mint fix bírság.

  Kérem felvilágosítását helyes-e ha a rendőr vagy közterület felügyelő ebben az esetben helyszíni bírságot szab ki (5000-50.000 között)?
  Feljelentést tehet-e vagy közigazgatási eljárást kell indítania?

  • Pető Attila írta:

   Különbséget kell tenni szabálysértés és szabályszegés között. A behajtási tilalom a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 20. és 21. §. hatálya alá tartozó szabályszegés. A büntetés mértékét a 20. §. esetében (szubjektív felelősség) a 156/2009. (VII. 29.) Kormányrendelet 11/F. melléklete, a 21. §-éban (objektív felelősség, külön jogszabályban meghatározott feltételek szerint technikai eszközzel rögzítve, azonnal rendőrségi rendszerre feltöltve) a 410/2007. (XII. 29.) Kormányrendelet 6. számú melléklete tartalmazza.
   Ez fix,. 30.000 forint.

   • Szakács Imre írta:

    Adott egy mindkét irányból behajtani tilos tábla kiegészítő táblával.
    Helyes-e az a gyakorlat hogy a hatóság ilyen esetekben 5-50.000 forint közötti helyszíni bírságot szab ki 14.§. 14 bekezdésre hivatkozással szabálysértésnek minősítve az ügyet.