Egy garázstulajdonos a garázsa előtt elterülő végtelen tér korlátlan ura?

A kérdést feltette: Tamás

Melyik jogszabály vonatkozik arra, hogy nem lehet parkolni egy másik személy garázsa előtt az engedélye nélkül? A garázs bejáratától számított 5 méteren kívül parkolhatok?

A kérdés adott. Van két idevágó jogszabály is.

KRESZ 41. § (2) bekezdés c) pontja:
ahol a jármű az út menti ingatlanra való behajtást vagy az onnan történő kihajtást – az ingatlannal rendelkezni jogosult hozzájárulása nélkül – akadályozza;”

és

253/1997.(XII.20.) Korm. Rendelet 42. § (9)
Felszíni gépjármű-várakozóhely (parkoló), rakodóhely és autóbusz megálló
a) huzamos tartózkodás céljára szolgáló földszinti helyiség homlokzati nyílászárójához – a saját tulajdonú gépjármű kivételével – 5,0 m-nél,
b) nevelési-oktatási, gyógykezelés, regenerálódás célját szolgáló helyiségek nyílászáróihoz – 20 gépjárműnél nagyobb befogadóképesség esetén – 10,0 m-nél
közelebb nem lehet.

Aki képben van javítson, ha tévedek:
Az egyik azt mondja nem parkolhatok, a másik azt mondja igen, csak 5 méteren kívül. Mindegyik hatályos.
Most akkor melyik az érvényes a garázs előtti parkolásnál?

Sajnos olyan helyen lakom, hogyha este érek haza már csak a ház mellett lévő garázsok előtt van hely. A garázsok bejárattól a falig van kb. 8 méter. 5 méter simán marad nekik kiállni. Páran ezt nehezményezik. Páran simán kiállnak. Nyilván ha billenős garázskapukat használnának, nem lenne gond. Persze nem turkálok más pénztárcájában.
Viszont azért mert valaki béna és nem tud kitolatni ott ahol más igen, nem hagyom a kocsimat 200 méterre a lakástól.

A házat a 60-as évek végén építették, nem számoltak ennyi kocsival. Ráadásul sok “garázsos” nem áll be északára, hanem kint parkol… mielőtt még valaki engem szapulna.

Szabályozza valamilyen törvény, hogy a garázs (ingatlan) tulajdonosnak hány méterig kell kérni az engedélyét a parkoláshoz, ill. hány méterig szabálysértés?
Egyáltalán van e szabály erre?

A válaszokat köszönöm!

Pető Attila, a Mosolyzóna oktatója
A KRESZ alapján csak az általad is idézett szabályt tudom megerősíteni. Akkor és olyan helyen tilos a garázs előtt parkolni, ha az a be és kihajtást akadályozza.
Én úgy gondolom, hogy egy átlagos méretű személygépkocsival 8 méteres helyen bőven ki lehet fordulni.

Ugyanakkor az is igaz, ha én limuzinnal szeretnék az adott helyre befordulni, akkor ez a távolság kevés lehet. De erre így nincs konkrétabb szabályozás.

Hozzászólások

  1. nlacan írta:

    Limuzinnal nem tudsz beállni egy panelgarázsba, de gondolom a törvény alkotója erre is gondolt és azért adta meg az 5 métert.