Egynyomsávos, de kétirányú út

A kérdést feltette: Péter

Lakhelyemhez közel van egy olyan út, amelyen fizikailag egy autó fér csak el, de – ennek ellenére – kétirányú az út.

Ráadásul lejtős (emelkedős) útról van szó, középen egy beláthatatlan kanyarral.
KRESZ szerint kinek van elsőbbsége, ha felfelé menet és lefelé menet középen találkozik két autó? (Nem férnek el egymás mellett, nem lehet egymást kikerülni.)

Szokás alapján a felfelé jövő tolat vissza, hiszen a lefele közlekedőnek sokkal nehezebb lenne emelkedőn visszatolatni, de nem tudom, hogy ezt szabályozza-e a KRESZ?

Ha összeütközik a két autó, ki a felelős?

Pető Attila, a Mosolyzóna oktatója
A KRESZ a fenti eset megoldását a kitérés című részben tárgyalja:

“32. § (1) Az egymás mellett ellentétes irányban (szemben) elhaladó járművek között megfelelő oldaltávolságot kell tartani; ennek érdekében – a szükséghez képest – a járművekkel kölcsönösen az úttest széléhez kell húzódni.

(2) Olyan keskeny úttesten, amelyen a járművek egymás melletti elhaladása nehéz vagy lehetetlen, a járművekkel meg kell állni és az elhaladást az útpadkára húzódással vagy hátramenettel kell lehetővé tenni. Hátramenni azzal a járművel kell, amelyikkel ez – a járművek adottságait és a körülményeket figyelembe véve – könnyebben megtehető.”

Tehát a lényeg, hogy ebben az esetben, ha így találkozik két jármű, mindkettőnek törekedni kell arra, hogy a helyzet megoldódjon, azaz baleset ne következzen be.

Először is a találkozásnál meg kell állni!

Ezt a szabály előírja, egy utólagos baleseti elemzésnél ennek nagy jelentősége lehet!
Utána pedig, ha csak tolatással lehet a helyzetet megoldani, akkor annak kell tolatnia, aki ezt könnyebben megteheti.

Ez viszont már a jelenlévő vezetők belátására van bízva, de általánosságban elmondható, hogy ne az tolasson vissza, akinek nagyobb távolságot kell így megtenni, vagy aki járműszerelvénnyel közlekedik, és ne az, aki lefelé megy. Hiszen valóban emelkedőre nehezebb visszatolatni.

Hozzászólások

  1. Tarnóczki Sándor írta:

    Tiszteletm!

    Amennyiben baleset következik be, úgy ki a hibás? Ha pedig a kár mértéke az eggyik autóban jóval nagyobb mint a másikban hogyan történik a kárrendezés.

    Segítségét előre is köszönöm.