Gyerekülés 20 kg-os kislánynak

A kérdést feltette: Orsolya

Abban szeretném kérni a segítségét, hogy a hátsó ülésen, gyerekülésben ülve mikortól lehet használni az autó biztonsági övét?
Én úgy értelmezem, hogy 135 cm felett, de bababoltokban még mindig a 15 kg-os értékhatárt mondják és sajnos a gyerekülések is így vannak kialakítva.

Az ötéves 120 cm-es, 20 kg-os lányomat nagykabátban az ülés (9-36 kg ) saját övével már nem tudom bekötni. A 15 kg-tól megjelölt üléseknek pedig már nincs saját öve.
Köszönöm szépen a segítségét.

Pető Attila, a Mosolyzóna oktatója
Valóban a KRESZ magassághoz és nem életkorhoz vagy testtömeghez kapcsolja a biztonsági gyermekülés használati kötelezettséget gyermekek esetében.
150 centiméter az általános határ, de létezik egy engedmény, ami alapján 135 centiméter felett már lehetőség adódik biztonsági övvel rögzíteni a gyermekeket,de csak abban az esetben, ha ez biztonságosan megtehető. Tehát arra ügyelni kell, hogy az öv ne a torkát szorítsa el, ehhez pedig szükséges lehet ülésmagasítóra, vagy állítható övrendszerre.A 120 centiméteres kislányt viszont csak gyermekülésben kehet szállítani, és ha olyan az ülés kialakítása, akkor a jármű biztonsági övével kell becsatolni.