Gyermekülés használata speciális járművekben

A kérdést feltette: Kovács Miklós

Tisztelt Kreszfórum.hu!

A vezess.hu szerkesztőségében dolgozva gyakran merülnek fel a KRESZ-el kapcsolatos kérdések. A minap azon elmélkedtünk, hogy a speciális autókra vonatkozóan mi a hivatalos szabályozás gyereküléseket, gyerekszállítást illetően. Gondolunk itt a hátul csak gyűszűnyi helyet kínáló kabriókra, ahova nem fér be a gyerekülés, viszont a gyermek kényelmesen elfér hátul. Emellett még ott van a forgalmi engedéllyel rendelkező sportosabb járművek kérdése is (pl Caterham- http://caterhamhungary.hu/), négypontos, személyre szabva állítható, szorítható biztonsági övvel. Ezekben az esetekben tiltott a gyermek szállítása?

A választ előre is köszönve.

Pető Attila, a Mosolyzóna oktatója

A KRESZ a gyermeküléssel kapcsolatosan általános szabályokat jelenít meg, amit megpróbálunk valamennyi járműfajtára érvényesíteni, bár ez nem mindig könnyű.

Összefoglalnám ami a szabályokból adódik:
Ha első ülésben kívánunk gyereket szállítani, vagy ha egy járműben csak első ülések vannak, akkor 150 centi magasság alatt a gyermek csak gyermekülésben szállítható, ráadásul úgy, hogy a gyerekülés menetiránnyal háttal került beszerelésre, és persze ha nincs vagy kikapcsolható a légzsák.
Ezzel az a probléma, hogy háttal maximum 2-3 éves gyerek fér el, nagyobb már nem, tehát azon járművekben, ahol nincs hátsó ülés, 150 centinél kisebb gyermeket nem tudunk szállítani!

A hátsó ülésen történő gyermekszállításnál már egy kicsit rugalmasabb a szabály, de gyakorlatilag 3 év alatt itt sincs semmilyen mentesség. Ezen kor alatt kizárólag gyerekülésben lehet utaztatni a gyerekeket, tehát kiesnek azon régi járművek is, ahol nincs biztonsági öv, tehát azzal az ülés nem rögzíthető.
3 év felett – továbbra is hátul – ha nincs öv, akkor mentesülünk a gyerekülés kötelezettsége alól, ami azt jelenti, hogy a régi Trabantunkban mindenféle rögzítés nélkül szállítható 3 évnél idősebb gyermek.
Ha viszont van öv, akkor nem lehet csak gyerekülésben utaztatni, egészen 135 centis magasságig.
Tehát a cabriókban, ha nem fér el a gyerekülés, akkor csak 135 centi feletti gyermek szállítható, természetesen a testmagasságához beállított biztonsági övvel rögzítve. (Ezt pl. egy ülésmagasítóval lehet elérni, vagy eleve állítható az öv.)
A négypontos öv nem kizáró tényező, ha ahhoz rögzíthető a gyerekülés a fentiekben leírtak figyelembevételével. Mint ahogy természetesen a speciális rögzítési pontokhoz is beszerelhetjük az üléseket. (Isofix rendszer)

Néhány kivétel van mindösszesen, amikor nem szükséges gyerekülésben rögzíteni a gyermekeket (3 év alatt sem):

– olyan kis és nagybuszokban (9 fő felett) ahol a gyerekülés rögzítése nem lehetséges;
– a menetrend szerinti személyszállítást végző autóbuszban, még ha van is biztonsági öv;
– a nem menetrend szerinti személyszállítást végző autóbuszban, ha álló utasokat is szállíthat;
– ha taxi üzemmódban használt taxi gépkocsi és a személygépkocsis személyszállítást végző gépkocsi hátsó ülésén utazik;
– ha a rendvédelmi szervek gépkocsijában vagy a mentő gépkocsi betegellátó terében utazik;
– ha külön jogszabályban meghatározott orvos által kiállított igazolással rendelkezik.

2009 óta fenti szabályozás nem csak gépjárművekre, hanem mopedautókra is érvényes.

Egyéb járművekre külön nem tér ki a KRESZ

Hozzászólások

 1. RM írta:

  Kedves Attila,

  A Klubrádiónak hallott műsorhoz is kapcsolódóan az alábbi két dolog jutott eszembe.

  A http://www.brendon.hu/Products/Details/48362 oldalon is látható Cybex gyerekülés sokkal biztonságosabb, mint a többi, mivel ebben az autó övével kötjük be a gyereket, de úgy, hogy ezzel a gyermek előtt rögzítünk egy ún. védőpajzsot. Az ilyen ülésben nem kérdés, hogy mennyit mozdul el a gyermek egy ütközésnél, mennyit csillapít az ülés, ebben gyakorlatilag nem mozdul el. Én nem hagynak más ülést árusítani, csak ezt. A gyerekem 9 hónapos korától ebben utazik, es annyira szereti meg meleg időben is, hogy a másik, hagyományos ülés helyett is ezt kéri, nincs benne melege és aludni is jobban tud benne.

  A probléma, hogy úgy tűnik, hogy ezt nem lehet biztonságosan bekötni kétpontos övvel. Ennek hol lehetne hitelesen utánanézni, mivel az áruház nyilván nem érdektelen a válaszadásban?

  A Főtaxi minden autójába lehet kérni gyerek ülést, minimális felára van, és a taxisok lenézik azt, aki nem kéri, bár nekik fizetetlen utat jelent, elmenni az ülésért a fuvar előtt. A reptéri droszton több gyerek ülés van, ott azonnal rendelkezésre áll. Olyan céggel inkább ne utazzunk, ahol erre nem gondolnak.

  Üdvözlettel