Indokolatlan büntetés

A kérdést feltette: András

A XII. ker., Városmajori utca parkolójába akartam behajtani, de vissza kellett tolatnom, mert egy hölgy rükvercben próbált onnan kijönni, és ott szerencsétlenkedett. Az útra nem tudtam kihajtani, mert sűrű forgalom volt, ezért a járdára kanyarodtam, a motort nem állítottam le. (A járdán már több kocsi is állt, és mellettünk legalább két méter szabad járdafelület állt még a gyalogosoknak).

Mivel a hölgy csak nem tudott kijönni, beszaladtam a postára egy levélért, a feleségem ült a kormány mellé, hogy ha lehet, beálljon a parkolóba. Tíz másodperc sem telt el, megjelent a közterület-felügyelet, és negyvenezer forintra akarták megbüntetni.

Amikor két perc múlva visszaértem, hiába mondtam, hogy nem volt szabálytalanság, nem tágítottak. Ezek után egyikük közölte, hogy ha van 7000, azaz hétezer forintom, akkor nem jelentenek fel. Ez nyilvánvaló korrumpálás volt, amin úgy bedühödtem, hogy bevágtam magam a kocsiba és elhajtottam.

A feljelentés megjött, bíróságra került a dolog, és összesen 56.000.- Forintunkba került ez a dolog, amely véleményem szerint semmiképpen nem lehetett szabálysértés. Negyven éves vezetői gyakorlattal a hátam mögött állítom, hogy az adott forgalmi szituációban a legjobbat léptük. (Mellesleg – azóta is rendszeresen ott parkolnak – nem vezetővel, járó motor mellett, hanem PARKOLNAK – gépkocsik, de nem tudok arról, hogy mást is megbüntettek volna.

Kíváncsi vagyok a véleményére!

Pető Attila, a Mosolyzóna oktatója
Sajnálom az esetet és mindig kellemetlen egy olyan helyzet, amikor másokat ugyanazért nem vonnak felelősségre, bennünket pedig igen. Emberileg megértem az érvelésedet, és adott helyzetben a legjobbat akartad tenni ezt is érzem.

De a KRESZ alapján a járdát csak akkor veheti igénybe egy jármű, ha azt közlekedési táblával engedélyezték, egyébként nem.

Ez alapján a büntetés jogos, bár annak ügyintézési módját természetesen én is felháborítónak tartom!

Hozzászólások

 1. Kálmán András írta:

  Tisztelt Pető Attila!

  Köszönöm a választ, nagyon korrekt. Amit azonban nehezményezek az, hogy sem a rendőrségtől, sem a bíróságtól senki nem jött ki a helyszínre szemlézni, ugyanis AZ ADOTT HELYEN jobbat nem is tudtam volna csinálni. A következő lehetőségeim voltak:

  1. Nem mozdulok a parkolóba bevezető útról, hátha a kifelé igyekvő hölgy nem tolat nekem és visszamegy.
  2. Várok néhány percet, amíg vissza tudok tolatni a folyamatos forgalom megszakadásakor a Városmajor utcába, ott megállok, és feltartom a szűk utca forgalmát addig, amíg a hölgy kievickél.
  3. Visszakanyarodok a széles járdára, nem akadályozom sem a hölgyet, sem a gyalogosokat, sem a forgalmat.

  Én az utóbbit választottam. Az érvelésében pedig ott érzem a hibát, hogy PARKOLNI nem parkoltam a járdán, a motor ment, az index ki volt téve, jelezve a parkolóba való ismételt bekanyarodási szándékomat – és miután a parkolóba amúgy is a járdán keresztül lehet felhajtani, továbbra is szemét dolognak tartom az eljárás módját, és indokolatlannak a büntetést.

  A szemlére pedig azért lett volna szükség, mert a feljelentésben az szerepelt, hogy elálltam a gyalogosok útját – ami azért nem igaz, mert még a mellékelt fotón is jól lehetett látni, hogy közel két méter szabad hely volt még mellettem a széles járdán. De ezzel senki sem foglalkozott – a lényeg, hogy a Hivatal tekintélye ne csorbuljon. Természetesen a korrumpálási kísérletet sem tudtam bebizonyítani – a négy mókus azóta is röhög a markába.

  • Pető Attila írta:

   Csak annyi pontosítást tennék, hogy járdán tilos megállni is, tehát nem csak parkolásról van szó!1
   Azaz járó motorral, vezetővel sem szabad a járdán tartózkodni.