Információ segédmotoros kerékpárokról

A kérdést feltette: Kapcsos Ildikó

A következőre lennék kíváncsi….vásároltunk egy Rieju rs2 matrix motorkerékpárt ami 50ccm.-es 7kw.-os víz hűtéses ,6 sebességes valamit egy GILERA RCR 50 motorkerékpárt ami 50ccm.-es és 5kw.-os.
Ezeket a motorokat smk vezetői engedéllyel lehet vezetni?
Pető Attila, a Mosolyzóna oktatója
A legjobb ha bemásolom azt a jogszabály, amely a segédmotorokra és motorkerékpárokra vonatkozik. (A feltett kérdésedre az alábbiak alapján az a válaszom, hogy lehet vezetni ezeket járműveket)

Egyébiránt a KRESZ-ben a segédmotoros kerékpár a következő:
Segédmotoros kerékpár: a külön jogszabályban L1e járműkategóriába sorolt kétkerekű, L2e járműkategóriába sorolt háromkerekű jármű, továbbá az L6e járműkategóriába sorolt quad és mopedautó.

A külön jogszabály pedig a következőt mondja:

L1e
kétkerekű segédmotoros kerékpár legfeljebb 45 km/ó tervezési sebességgel, amely
– hengerűrtartalma legfeljebb 50 cm3 belső égésű motor esetében, vagy
– legnagyobb folyamatos névleges teljesítménye legfeljebb 4 kW, elektromos motor esetében

L2e kategória
háromkerekű segédmotoros kerékpár legfeljebb 45 km/ó tervezési sebességgel, amely
– hengerűrtartalma legfeljebb 50 cm3, ha szikragyújtású, vagy
– legnagyobb hasznos teljesítménye legfeljebb 4 kW egyéb belső égésű motor esetében, vagy
– legnagyobb folyamatos névleges teljesítménye legfeljebb 4 kW, elektromos motor esetében.

L3e kategória
kétkerekű oldalkocsi nélküli motorkerékpár amennyiben 50 cm3-nél nagyobb hengerűrtartalmú belső égésű motorral van ellátva és/vagy a tervezési sebességük nagyobb, mint 45 km/ó.

L4e kategória
oldalkocsis motorkerékpár amennyiben 50 cm3-nél nagyobb hengerűrtartalmú belső égésű motorral van ellátva és/vagy a tervezési sebességük nagyobb, mint 45 km/ó.

L5e kategória
háromkerekű tricikli azaz három szimmetrikus elrendezésű kerékkel rendelkező jármű, amennyiben 50 cm3-nél nagyobb hengerűrtartalmú belső égésű motorral vannak ellátva és/vagy a tervezési sebességük

nagyobb, mint 45 km/ó.

L6e kategória
könnyű négykerekű tricikli amelyek terheletlen tömege legfeljebb 350 kg – elektromos járművek esetében nem számítva az akkumulátorok tömegét -, amelyek legnagyobb tervezési sebessége legfeljebb 45 km/ó, és
– amelyek motorjának hengerűrtartalma legfeljebb 50 cm3 szikragyújtású motoroknál, vagy
– legnagyobb hasznos teljesítménye legfeljebb 4 kW egyéb belső égésű motor esetében, vagy
– amelyek legnagyobb folyamatos névleges teljesítménye legfeljebb 4 kW, elektromos motor esetében.

L7e kategória
négykerekű tricikli, amelyek terheletlen tömege legfeljebb 400 kg (550 kg teherszállításra kialakított járműveknél), – elektromos járművek esetében nem számítva az akkumulátorok tömegét – és amelyek legnagyobb hasznos motorteljesítménye legfeljebb 15 kW. Ezeket a járműveket háromkerekű tricikliknek kell tekinteni.

Hozzászólások

 1. Marosvölgyi László írta:

  Hello!
  az a kérdésem hogy a dongóra kell-e jogsi 48köbcentis és 1.6 kw-os a teljesítménye.
  mert a gyártó gépkönyve szerint jogsiköteles.
  üdv Laci

  • József írta:

   Igen, kell!
   A magyarázat: KRESZ Függelék II. A közúti járművekkel kapcsolatos fogalmak r/1.pontjában van:

   “r/1. Kerékpár: olyan, legalább kétkerekű jármű, amelyet emberi erő hajt, és ezt legfeljebb 300 W teljesítményű motor
   segíti. A kerékpáron a kerékpárt nem hajtó személy is szállítható erre alkalmas ülésen. A kerékpáron utánfutó vontatására alkalmas berendezés helyezhető el.”

   A Dongó motor teljesítménye az előírt 300 W-ot több mint ötször túllépi.

 2. Tamás Gyula írta:

  Szia! A kérdésem igazából nem a segédmotoros kerékpár kategóriájába tartozik, hanem arra lennék kíváncsi, hogy a magyar jogszabályok szerint levizsgáztatható-e egy SUZUKI LT-Z 400-as Quad (37kW, súly: kb 190kg)? Ha igen, akkor milyen kategóriára vagy kategóriákra, illetve milyen tipusú jogosítvány szükséges ezen kategóriák vezetéséhez? Bocsánat, hogy eltértem a témától, de remélem tudsz ebben is segíteni nekem! Előre is köszönöm!

  • Pető Attila írta:

   15 kW feletti quadokra “A” kategóriás, tehát motoros vezetői engedély szükséges! (Ez alatt egyébként jó a “B” is…)

   A levizsgáztathatóságról a műszaki állomásokat kellene megkérdezni, sajnos ebben nem vagyok képben.

 3. Tóth András írta:

  Üdvözlöm!

  Kérdésem az lenne, hogy jogkövető polgárként mi kell ahhoz, hogy 50ccm-es robogóval közlekedhessem?
  Gondolok itt, ( B kategóriás jogosítvány jó-e, kell-e biztosítás és ha igen, milyen, be kell-e jelenteni okmányirodában, adásvételi kell-e hozzá mikor veszem, műszakiztatni kell-e?)
  Vezetésével kapcsolatban milyen rendelkezések vannak? Max. 40 km/h, bukósisak, láthatósági mellény kötelező-e??

  Köszönöm válaszát

 4. Gyula írta:

  Tisztelt:Pető Atila.
  Azzal a kérésel fordulok önhöz szeretnék egy kérdést felteni van nekem egy dongó kerékpárom ami 300W.
  kele rá jogsi mivel már párszor mrgbüntetek holot én úgy tudom hogy nem kell rá de nem tudomigazolni ha valóban nem kell rá akor küldjön már egy dokumentumot amivel tudnám igazolni hogy nem kell rá.Ellőreis köszönöm
  Zámbó Gyula.

  • Pető Attila írta:

   A KRESZ-ben ez áll:
   “Kerékpár: olyan, legalább kétkerekű jármű, amelyet emberi erő hajt, és ezt legfeljebb 300 W teljesítményű motor segíti. ”
   Tehát, ha valóban 300 W alatti a motor teljesítménye, akkor nem jogos a rendőr büntetése.

 5. Szabó Ferenc írta:

  Tisztelt Pető Atilla!
  Nekem két kérdésem is lenne! Az első hogy van egy quadom 49 köbcentis és fel van szerelve világítással indekszel tükörrel tehát mindennel ami a közúti közlekedéshez szükséges valamint van segédmotor kerékpár vezetői engedélyem így használhatom közúton a járművet? A másik kérdésem pedig a mopedautóra vonatkozik hogy azt segédmotor kerékpár vezetői engedéllyel vezethető e közúton?

  • Pető Attila írta:

   Hivatalosan segédmotoros kerékpárral a közlekedésben sm jogsival részt lehet venni. Akár négykerekűvel is, erre semmiféle korlátot nem találtam a jogszabályokban.
   Mintahogy mopedautó is vezethető sm (M vagy AM) jogsival. Erről a 326/2011-es kormányrendelet rendelkezik:
   2. melléklet:
   M kategória vezethetőség:
   – segédmotoros kerékpár (ide értve a „mopedautót” is)
   – állati erővel vont jármű hajtására
   – kerti traktor (16. életév betöltése után)

   A 6/1990 rendelet ezt írja elő felszerelés ügyben:

   A segédmotoros kerékpárra vonatkozó üzemeltetési műszaki feltételek

   114. § A kétkerekű segédmotoros kerékpárra az oldalkocsi nélküli motorkerékpárra vonatkozó, a három- és négykerekű segédmotoros kerékpárra pedig a motoros triciklire vonatkozó üzemeltetési műszaki feltételeket kell a következő eltérésekkel alkalmazni:

   a) segédmotoros kerékpárhoz oldalkocsi nem csatolható,

   b) segédmotoros kerékpárra vonószerkezet nem szerelhető fel,

   c) segédmotoros kerékpárra a 29. § rendelkezései nem vonatkoznak, a segédmotoros kerékpár fékszerkezeteinek a 12. számú mellékletben meghatározott fékezési követelményeket kell kielégíteniük,

   d) a segédmotoros kerékpárra távolsági fényszóró felszerelése nem kötelező,

   e) a segédmotoros kerékpár tompított fényszórójára a 43. § (3) bekezdésének a megvilágításra vonatkozó rendelkezései nem vonatkoznak, de a tompított fényszórónak legalább 15 W teljesítményűnek kell lennie,

   f) a segédmotoros kerékpárra féklámpa felszerelése nem kötelező,

   g) a segédmotoros kerékpáron hangjelzésre kerékpárcsengő, vagy 75-112 dBA hangerejű jelzést adó más hangjelző berendezés alkalmazható,

   h) a segédmotoros kerékpár kerekére is felszerelhető a kerékpárra előírt küllőprizma. A pedállal is hajtható segédmotoros kerékpárt fel szabad szerelni mindkét oldali lábpedálon elöl és hátul borostyánsárga fényvisszaverővel.

   A segédmotoros kerékpárra vonatkozó további műszaki feltételek

   115. § (1)215 A segédmotoros kerékpárnak a külső zajra (elhaladási zaj), valamint a hajtómotor kipufogógáz szennyezőanyag-tartalmára vonatkozó jóváhagyási jellel kell rendelkeznie.

   (2)216 Segédmotoros kerékpárra csak jóváhagyási jellel ellátott fényszórót, helyzetjelző lámpát és irányjelző lámpát szabad felszerelni. Segédmotoros kerékpáron mind a segédmotoros kerékpárhoz mind a gépjárműhöz jóváhagyott lámpák alkalmazhatók.

   (3)217 A segédmotoros kerékpárt fel kell szerelni két, egymástól független vezérlésű üzemi fékszerkezettel, melyek közül az egyik az első, a másik a hátsó kerékre hat.

   (4)218 A segédmotoros kerékpár vázán vagy a vázon rögzített adattáblán beütéssel kell feltüntetni

   – a gyártási számot a gyártónak,

   – az azonosítási jelet a gyártónak, a forgalmazónak vagy a közlekedési hatóságnak.

 6. Gyula írta:

  Tisztelt:Pető Atila
  egy kérdésem volna a dongó kerékpárom 300w-os akor hogyan tudnám igazolni hogy nem kelrá jogsi a rendőröknek mikor igazolnak mertmár megbüntetek ezért hiába montam hogy nem jogsi köteles akor meg aszt nonta tudom-e bizonyítani hát mivel nem volt okirat így nem és megbüntetet.ebe kérném a segítségét hogy szerezhetnék be hozá papírt egy igazolást hogy nem jogsi köteles

 7. Szabolcs írta:

  Üdvözlöm!
  Az lenne a kérdésem hogy ha van egy JAWA babetta 207.500 as segédmotor kerékpárom , ha én azt kerékpárként használnám motor meghajtás nélkül akkor kell e hozzá bármilyen jogosítvány ?

 8. Api75 írta:

  Üdv.A kérdésem az lenne,hogy egy autómata váltóval ellátott smk.-val(robogó) szerzett kismotor jogsival lehet e nem autómatát vezetni(simson)?A jogszabály is kérném mert sehol sem találtam,csak hallottam a problémát.Előre is köszönöm

 9. dobi írta:

  Üdvözlöm! érdeklődnék ehhez az elektromos kerékpárhoz kell e ? az L1e kategoria a kerék pár adatai a kovetkező névleges teljesítménye 250w-500w motor feszültsége v48v energiafogyasztás kw-h/100km 2-3 KW.h/100 km max sebessége-km/h 40km/h..Előre is köszönöm

 10. apuka81 írta:

  Hello!Most akkor megêrdeklödenêm valóban kell e dongó motorra ami kerékpárra szerelhetö jogosítvány vagy sem?Megbüntethet a rendör érte ha nincs jogsi?Köszi a választ!

 11. baranyi zsolt írta:

  üdv az volna kérdésem hogy van 1 dongo biciglim 37 köbcentis és kell e hozá jogositvány mert van 1 rendör ismerösöm és ö ast monta hogy nem kell hozá

  • Pető Attila írta:

   Nem a hengerűrtartalom, hanem a motor teljesítménye számít. 300 W alatt kerékpár, amire nem kell jogsi. Felette igen.

 12. istvan írta:

  Tisztelt Pető Atilla!

  49cc robogóm összes világítása elromlott a napokban, van két bicikli lámpám, piros és fehér, ezeket ráhelyezve részt vehetek a forgalomban?

  köszönettel,
  István

 13. Markovics Zsolt írta:

  Üdv! A kérdésem a következő:
  Kinéztem magamnak egy egy oldalkocsis motorkerékpárt. A motort egy kínai cég forgalmazza. Megfelel az ottani közúti előírásoknak,valamint;ISO minősítéssel is rendelkezik. Az erőforrás névleges hengerűrtartalma 110cc,teljesítménye ~12Kw, tevezési sebessége <80km/h. Hogyan lehetséges forgalomba helyezni,jogilag utazhatnak -e rajta hárman?

 14. Veres Attila írta:

  Tisztelt Pető Attila.
  Veres Attila hívnak
  Ezúton szeretnék feltenni néhány kérdést.

  -Ukrajnában épített hivatalosan forgalomba helyezett rendszámos dízel dnepr motorkerékpár.A blokk Lombardini egyhengeres 6kw/400ccm/7,5LE
  Ha jól látom “L3e” kategória alá esik.
  Kérdésem az lenne hogy itthon milyen kategóriával vezethetem? (SMKP,A1,A ,B)

  -Dízelesített kis fiat 500 (németországban forgalomba helyezett)
  Blokk Ruggerini egyhengeres léghűtéses 8kw/500ccm/10LE
  Kérdesem:
  Itthon L7e-kategóriában forgalomba helyezhető-e?
  https://www.youtube.com/watch?v=LveBUfTjgic

  -L7e járműketegóriás autóra kell-e rendszám?

  -Dízel mopedautó hogy férhet bele L6e kategóriába mivel tudomásom szerint a dízel mopedautókat kizárólag Lombardini FOCS diesel blokkokkal szerelik melyek teljesítménye (tudtommal)alapból több mint 4KW (még a legkisebb kéthhengeres FOCS diesel blokk is 502 köbcenti aminek véleményem szerint élből többnek kell lennie 4kw nál ezért gondolom azt hogy ezek az a mopedautók inkább L7e kategóriájúak.

  Az “L7e” kategóriába beleférnek a 4kw nál nagyobb dízel motorral szerelt mopedautók?
  Úgy értelmezen hogy a jogalkotó nem zárja ki ennek a lehetőségét.

  Amit ön ide fentebb bemásolt azt módosítanám ugyanis az “L7e” járműkategória nem a triciklikről szól hanem a négykerekű mopedautókról.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Motorised_quadricycle

 15. gerencsér józsef írta:

  csináltam egy 3 kerekű picajt ami 132cm széles és 50 ccm robbano motor, de mukődik villanymotorral is

 16. gerencsér józsef írta:

  csináltam egy 3 kerekű picajt ami 132cm széles és 50 ccm robbanó motor, de müködik villanymotorral is,hol lehet közlekedni vele

 17. Szabó Felicián írta:

  Üdv!
  Van egy Skyhawk két ütemű 48 ccm-es dongómotorom. A teljesítménye 275 W, és a hivatalos sebessége max. 45 km/h.
  Kell hozzá jogsi?
  Előre is köszi.

  • Pető Attila írta:

   300 W alatt a KRESZ szerint kerékpárról beszélünk!

   • Hajni írta:

    Ha nem emberi erő hajtja, hanem egy 300 W-os 48 köbcentis motor, akkor már segédmotoros kerékpárnak minősítik a rendőrök a “kisegítőmotoros kerékpáromat” és jól megbüntettek mert nem volt rá biztosításom+bukósisak – nem vették figyelembe a vásárláskor kapott dokumentációt+ NKH állásfoglalását, mégis hol lehetne kérni egy igazolást amelybe nem kötnének bele?

    • Pető Attila írta:

     KRESZ 1. számú függelék:

     “Kerékpár: olyan, legalább kétkerekű jármű, amelyet emberi erő hajt, és ezt legfeljebb 300 W teljesítményű motor segíti. ”

     Tény, hogy ez alapján a szerkezetnek emberi erő hajtására alkalmasnak kell lennie.

     • Hajni írta:

      Alkalmas emberi erő hajtására, BFB-01 4T/2 típusú kisegítőmotorral felszerelt kerékpár – és mint lentebb említettem a rendőrség szerint ez már segédmotoros kerékpár. Ez már a második büntetésem 5 év alatt, amióta használom. Igazságtalan ez az egész.

 18. Benedek írta:

  Yamaha Jogra (49ccm) kell jogsi? Elmúltam 14! És elvileg ha elmúltan 14 akkor nem kell (49ccm) re! Igaz vagy kell?

  • Pető Attila írta:

   Természetesen kell rá jogosítvány, mivel segédmotoros kerékpárnak minősül.
   De valóban 14 éves kor felett ez a vezetői engedély megszerezhető.

 19. K. László írta:

  A 300W alatti teljesítményű e-kerékpár névleges teljesítményét milyen dokumentummal kell bizonyítani a rendőrnek, h nem nagyobb a teljesítménye 300W-nál? Elég ehhez ha nálam van a vásárlás számlája, amin szerepel a típus mellett a teljesítmény értéke is, v. más doku kell?

  Másik kérdésem: A KRESZben az szerepel: “A kerékpáron a kerékpárt nem hajtó személy is szállítható erre alkalmas ülésen.” Tehát megszűnt a korábbi 10 éves korhatár? Ezek szerint felnőttet is lehet szállítani kerékpáron, e-kerékpáron?

  • Pető Attila írta:

   Így szerepel a KRESZ-ben:

   “A kétkerekű kerékpáron 16. életévét betöltött személy szállíthat 10 évnél nem idősebb, a kerékpárt nem hajtó utast a kerékpár pótülésén. Kettőnél több kerekű kerékpáron 17. életévét betöltött személy szállíthat a kerékpárt nem hajtó utast.”
   Tehát nem szűnt meg a korhatár kétkerekű kerékpárnál!

   A 300W igazolására jó a számla szerintem, de igazából azt mondom, hogy igazolja a rendőr először, hogy szerinte nagyobb ,mint 300W

   • K. László írta:

    Köszi.
    Közben én is megtaláltam a Kreszben amit írtál a korhatárról. Én előszőr csak a Kerékpár fogalom meghatározását néztem, és ott csak ennyi van, amit beidéztem.

    Azt mondták az e-kerékpár boltban, h a számlán rajta lesz a megnevezés, h “elektromos kerékpár” , és ezt el kell fogadják. Remélem így lesz.
    Köszi még egyszer.

 20. Juhász Krisztián írta:

  Tisztelt Pető Attila!
  Elektromos kerékpárral kapcsolatos kérdéssel fordulok önhöz.
  A kérdés:
  Elektromos kerékpárt(Típusa: Tornádó TRD 026) szállíthatok vonaton?
  Tudtom szerint kerékpárnak minősül.
  Előre is köszönöm a válaszát.

 21. Zsolt írta:

  Tisztelt Pető Attila!

  Lehet-e, házilag készített hub motorral szerelt, átalakított segédmotorral, közúti forgalomban közlekedni, és a motorra kötelező biztosítást kötni ?

  A választ , előre is köszönöm !

 22. Varga Levente írta:

  Üdvözlet,

  lenne egy kérdésem:
  Régebbi típusú motorkerékpároknál, ahol a motor 50cc feletti, de a teljesítmény nem éri el a 4kw-ot, figyelembe lehet venni a besorolásnál inkább a teljesítményt, vagy az szigorúan villanyhajtású járműveknél lehet szempont? Másként, 4kw-ot nem meghaladó szikragyújtású motor segédmotornak számít-e?

  Köszönettel várom válaszát, Levente

 23. Hornyak Istvanne írta:

  2016 oktobereben vetem ZT-35 tipusu Z-TECH ROBBANO MOTOROS KEREKPART mert nem kellet ra jogositvany .2017-ben meg kellra jogosivany igaz -e szeretnem tudni hogy mi az igazsag mert semit nem talalokra.