Irányjelzés, irányváltoztatás szabályainak megsértése

A kérdést feltette: Gera László

Tisztelt Pető Attila!

Decemberben történt az eset,amikor is Budán a Nagyenyed utcából a külső sávban balra az Alkotás útra a Moszkva tér felé kanyarodtam 3,5t zárt kocsiszekrényű kis teher autóval.
Még a Nagyenyed utcában megelőztem egy kerékpárost. Amikor az Alkotás út feléhez értem kiraktam jobbra az irányjelzőt mert a déli pályaudvar melletti szerviz útra akartam jobbra lekanyarodni a buszsávot keresztezve, lassítottam, rutinszerűen a jobb tükörbe néztem és mivel nem láttam akadályát megkezdtem a kanyarodást, ekkor a megelőzött kerékpáros a buszsávban érkezve nagy sebességgel a jobb oldali ajtónak csapódott és el esett.

Mivel beverte a fejét mentőt kellett hívni, így a rendőrség is kivonult. A kerékpárosnak 8 napon belül gyógyuló sérülése lett.

Múlt hét csütörtökön megkaptam a rendőrségi végzést miszerint megbüntettek 60000 forintra és 3 hónapra elvették a jogosítványom,irányjelzés és irányváltoztatás szabályainak megsértése végett.

Teljes értetlenséggel állok az ügy előtt mivel meglátásom szerint szabályosan kanyarodtam, a kerékpáros pedig kapásból három szabályt is megszegett: nem tartotta be a követési távolságot, jobbról előzött, és olyan buszsávban haladt ahol ez nincs engedélyezve.

Nem értem hol szegtem szabályt. Segítségét előre is köszönöm.

Pető Attila, a Mosolyzóna oktatója
Első olvasás után én is úgy gondolom, hogy a kerékpáros több szabályt is vétett, és ezt egy fellebbezésben mindenképpen érdemes leírni és ezek által védekezni.
Ugyanakkor motoszkál bennem a gondolat, hogy, ha a buszsávban egy taxis érkezett volna, azt érzékelted volna?

Az a baj, hogy a mások hibája alapvetően nem mentesít bennünket a felelősségre vonás alól, és valószínűleg a rendőrök emiatt intézkedtek így.

Hozzászólások

 1. Erniefromh írta:

  “… akartam jobbra lekanyarodni a buszsávot keresztezve, …”

  Ezért kaptad a büntetést.
  A kerékpáros szabálytalanul haladt a buszsávban. 54. § (1) Kerékpárral a kerékpárúton, a kerékpársávon vagy erre utaló jelzés (117/c. ábra) esetében az autóbusz forgalmi sávon, ahol ilyen nincs,….
  Megnéztem, kerékpáros kiegészítő tábla nincs a jelzett útszakaszon.
  36. § (8) Az autóbusz forgalmi sávban
  be) a kétkerekű motorkerékpár és a kétkerekű segédmotoros kerékpár közlekedhet. Más jármű erre a forgalmi sávra – a sáv keresztezését és a bekanyarodásra felkészülést kivéve – nem hajthat rá.
  Esetedben ez a kivétel nem engedményt hanem kötelezettséget jelent. Azaz a bekanyarodást a buszsáv igénybevételével kell szabályosan végrehajtanod.
  Buszsávot keresztezni csak azt keresztező útról lehet a jelzések és elsőbbségi szabályok figyelembe vételével.
  Így a kiszabott közlekedési bírság megalapozott volt, független a kerékpáros balesetétől. Akkor jártál volna rosszabbul ha motorral jön, hiszen akkor szabályosan közlekedik a buszsávban.

  Elsőbbségre vonatkozó szabályok megsértése (útkereszteződésben, irányváltoztatáskor, kanyarodás esetén): 30 ezer
  Általános közlekedési szabályok, tilalmi táblák, útburkolati jelek, a közúton való haladás szabályainak, irányváltoztatás, bekanyarodás, autópályán és autóúton való haladás, egyes járművek közlekedésére vonatkozó szabályok megsértése. Pl: jobbkéz-szabály megsértése, záróvonal átlépése, irányjelzés elmulasztása: 30 ezer
  Összesen: 60 ezer