Járdán kerékpározás

A kérdést feltette: Bóka Tibor

Néhány kérdésem van a kerékpározással kapcsolatban:

1. A Hüvösvölgyi úton (kb.a volt Ideg és Elmegyógyintézettel szemben) a járdán lehet-e kerékpározni?
2. Kertből állunk ki, a járdán át kell menjünk, kint van a tábla, hogy” vigyázat”, villog a sárga lámpa, hogy nyitva a kapu, de én a két oldalon levő bokros kerítés miatt a járdát nem látom be.

Hogy tudok itt biztonságosan, szabályosan kiállni?
Eddig a házunkból kiállva kétszer ütöttek el biciklistát.
Ez esetben ki a felelős?

Jelenleg, jobb ötlet híján, úgy állok ki, hogy erősen dudálok, de még így is többször majdnem nekem jöttek a járdán biciklivel közlekedők.
Várom állásfoglalásukat.

Pető Attila, a Mosolyzóna oktatója
Amennyiben nincs a járdán kijelölve kerékpárút, akkor ott tilos kerékpározni.
Ez alól csak egy kivétel van, ha az úttest alkalmatlan kerékpározásra, de ez azt jelenti, hogy gödrös, egyenletlen, vagy tele van pocsolyákkal.
Tehát valószínűleg ott nem szabályosan közlekednek a biciklisták.De!
A KRESZ alapján a bizalmi elv addig tart, míg meg nem győződünk az ellenkezőjéről. Márpedig itt nem lehet bízni abban, hogy nem jönnek kerékpárosok, hiszen nap mint nap találkozol velük. Azaz ebben az esetben neked is van egy kötelességed, hogy figyelj az érkezőkre, és akadályozd meg a balesetet.

Olyan ez, amikor a buszmegállónál is tudod, hogy mindig lesz, aki gyalogosként átszalad buszhoz. Szabálytalan, de attól még vigyázzunk rájuk is!

Nagyon jól teszed, hogy dudálsz, hiszen az a gyalogosok számára is csak jó. Sőt miattuk, ha tényleg nehezen belátható a kihajtás, akkor még segítő személyt is felkérhetsz, aki jó lehet biciklisták ellen is.

Természetesen még egyet megtehetsz, hogy az illetékes rendőrségen bejelentést teszel szabálytalan kerékpárosok miatt, de arra, hogy ez ügyben érdemben intézkedjenek is, kevés már az esély.