Parkolás egyirányú utcában, bal oldalon

A kérdést feltette: Sz.G.

Egyirányú utca jobb oldalán megállni tilos tábla. Megálltam a bal oldalon, maradt kb 5,5 méter a jobb oldalon lévő ház faláig (nincs járda). Megbírságoltak tilosban parkolásért. Indok: a jobb oldalon elhelyezett tábla mindkét oldalra vonatkozik!

Ez így igaz?

 

Pető Attila, a Mosolyzóna oktatója
Nem tudom ki bírságolt meg, rendőr, vagy közteres, de hiányos a KRESZ ismerete.

Csak a szabályból idézek:

10.§. (6) A megállási és a várakozási tilalmat, valamint a várakozóhelyet jelző táblát az úttest mellett, menetirány szerint a jobb és a bal oldalon egyaránt elhelyezhetik. E jelzőtáblák hatálya az úttestnek arra az oldalára terjed ki, amelyik mellett azokat elhelyezték.

A másik idevonatkozó rész:

40.§. (2) Egyirányú forgalmi úton az úttest bal szélén – ha közúti jelzésből más nem következik – akkor szabad megállni, ha a jármű mellett az úttest jobb széléig mérve legalább 5,5 méter szélességű hely marad.

Annyiból érdekes a szitu, hogy nincs járda, de ebben az esetben az úttest a ház faláig tart.

Egyébként, ha lenne járda és nem lenne meg az 5.5 méter szabad hely, akkor viszont szabálytalan a parkolás, még akkor is, ha a jobb oldalon tilos a megállás!

 

Hozzászólások

 1. Kaszanitzky Csilla írta:

  Na velem is ugyan ez az eset megtörtént.
  Az egész egyirányú utca egyik oldalán parkolnak, sehol nincs meg a fentiekben hivatkozott 5,5m. Ilyen esetben is érvénes az a szabály, ha a pl jobb oldalon megállni tilos tiltó tábla van, és ha a baloldalon parkolok, de nincs meg az 5,5 m, akkor ez szabálytalan parkolásnak minősül?
  Ha a helyszíni bírságot “megállni tilos jelzőtábla figyelmen kívül hagyása” miatt kaptam, akkor később azt gondolom, nem hivatkozhatnak arra, hogy ” ok a tiltás nem vonatkozott a bal oldalra, de úgy álltál, hogy nem volt meg az 5,5 m a jobboldali járdáig mérve”.

 2. László írta:

  Nekem is hasonló volt az esetem, de még cifrább. A budapesti Múzeum utca Kálvin tér felőli elején van egy öböl, jobb oldalon a megállást tiltó tábla, természetesen az úttesten itt sem jön ki az 5,5 méter. Van azonban egy áruszállítás miatti megállást tiltó tábla. Tehát, aki árut szállít, hivatalból megállhat, de az sem tudja az 5,5 métert betartani. Még a tábla előtt álltunk meg (a saroktól bőven megvolt a másik szabály szerinti 5 m), majd a bilincses ember kiszabta a 11500 Ft-os pótdíjat az 5,5 m-re hivatkozva. Ezzel az erővel a közlekedési tábla alatt álló szállítónál csak készenlétben kell állnia és amikor jön, azonnal bilincselheti?
  Mi a véleményed?

  • Pető Attila írta:

   Valóban logikája nem sok van a dolognak, mert ha kell az 5,5 méter, akkor az minden helyzetben rendelkezésre kell hogy álljon. De…
   A KRESZ egyik fontos alaplogikája, hogy bármit le lehet írni szabályozásképpen, de adott helyzetben a közúti jelzések ezt felülírhatják.
   A paragrafusban ez áll:
   “(2) Egyirányú forgalmi úton az úttest bal szélén – ha közúti jelzésből más nem következik – akkor szabad megállni, ha a jármű mellett az úttest jobb széléig mérve legalább 5,5 méter szélességű hely marad.”

   Tehát a gondolatjelben található megjegyzés miatt, akire a rakodóhely tábla érvényes az megállhat, várakozhat akkor is, ha nincs meg az 5,5 méter.
   A dolog fintora ráadásul az, hogy ezen a helyen bárki várakozhat is mindaddig, amíg áruszállító érkezik. Ehhez viszont ott kell lenned a kocsinál.

 3. Márti írta:

  Engem ma büntettek meg azért, mert egyirányú utca bal oldalán álltam. Azzal az indokkal, hogy a forgalommal
  szemben parkoltam.
  Ha most reklamálok a közterület felügyelőnél, hogy milyen forgalom jöhet velem szemben egy egyirányú
  utcában, akkor biztos módosítja a nézetét. Most menjek és mérjem le az úttestet?
  Különben is nem azt írta, hogy az úttest jobb oldaláig nincs meg az 5,5 méter. Ő már rég lemérte, ebben biztos vagyok. Változhat a bírság oka, ha nem azt írta a cédulára?
  Mennyi a tarifa a közterületfelügyelőnél?