Kihajtás és elsőbbségadás lakó-pihenő övezetből

A segítségetekre lenne szükségem.

A minap vitába keveredtem az egyik autóstársammal egy elsőbbségadási helyzet kapcsán.
A közlekedési szituáció a következő volt: útkereszteződéshez közeledtem, lakó-pihenő övezet vége (az övezetben lakom, tehát nem csak szabálytalanul áthajtottam rajta) jelzőtáblával és fekvőrendőrrel (sem lámpa sem elsőbbségadás kötelező tábla nem volt a kereszteződésben).
Autóstársam bal oldalról közeledett és nem volt hajlandó elsőbbséget adni. Érvelése szerint, ahol lakó-pihenő övezet és fekvőrendőr található, az övezetből kihajtónak mindenképpen elsőbbséget kell adnia az útkereszteződésben, függetlenül attól, hogy erre  elsőbbségadás kötelező tábla nem figyelmezteti. Én azzal érveltem, hogy a lakó-pihenő övezet vége tábla és fekvőrendőr ellenére is a kereszteződés, egyenrangú utak kereszteződésének számít, tehát a jobb kéz szabály alkalmazandó.

Sajnos a KRESZ-ben sem találtam egyértelmű állásfoglalást ezzel kapcsolatban, így kicsit elbizonytalanodtam, kinek is volt igaza.

 

Pető Attila, a Mosolyzóna oktatója
Egy mondatban: neked volt igazad.

Sem a lakó-pihenő övezet tábla, sem a sebességcsökkentő bordák (azaz fekvőrendőrök) nem elsőbbséget szabályoznak. Jómagam is laktam annak idején Gazdagréten, ahol nap mint nap szembesültem ezzel a szituációval.

Szeretném egy kicsit azonban most megvédeni a másik jármű vezetőjét, és rámutatni arra, hogy egy ilyen helyzet létrejöttében ki is az igazi bűnös.

Van egy kevésbé ismert szabálykönyv, amit mi úgy hívunk, hogy forgalomszervezési műszaki szabályzat, hivatalosan pedig a ….20/1984. (XII. 21.) KM-rendelet. (A rendeletet feltettük lapunkra.)
Ebben pedig az áll, hogy:

„15.1 Egyenrangú útkereszteződést olyan utak kereszteződésénél lehet kialakítani, amelyek (keresztmetszeti kiépítettsége közel azonos) forgalomnagysága egymással közel azonos.”

Egy lakó-pihenő övezetből kihajtó út (ahova csak bizonyos járművek hajthatnak be) elméletileg sokkal kisebb forgalommal rendelkezik, mint egy valamennyi jármű részére biztosított keresztező út. Tehát a szabályzat szerint is e kereszteződést alárendeltté kellene tenni.

Természetesen csak a helyszínt ismerve lehetne erről reálisan nyilatkozni.

Egy másik levélírónk reagálása:

Szeretnék hozzászólni a lakó-pihenő övezetes témához, mert azért ez nem olyan egyértelmű. Tegyük fel, hogy nem a „Lakó-pihenő övezet” táblát szerelik fel az utca mindkét végére, hanem a „Mindkét irányból behajtani tilos” táblát, kiegészítve a „Kivéve célforgalom” jelöléssel. Ez a tábla SEM szabályoz (vagy igen?) elsőbbséget, de nem is várok mondjuk jobbra eső utcából kihajtást, ezért nem kell készülnöm a jobb kéz szabályra. Véleményem szerint a lakó-pihenő övezet státusza nagyon hasonló ehhez, így én alárendeltnek tekinteném a kihajtó utat.

A KRESZ-ben egyértelműen le van írva milyen közúti jelzések szabályoznak elsőbbséget!
Bár a logikával ellenkezik bizonyos esetben, hogy a „Behajtani tilos” tábla felől nem érkezhet jármű, sem ez a tábla, sem a „Lakó-pihenő övezet” tábla NEM elsőbbséget szabályozó jelzés!
Sőt a B kategóriás tesztkönyvben szerepel a következő ábra:

A helyes válasz arra a kérdésre, hogy számíthatunk e jobbról érkező járműre (az egyirányú utca ellenére), az a válasz, hogy általában nem!

Tehát, nekem az a véleményem, hogy egy kereszteződéshez érkezvén, sosem azt kell először mérlegelni, hogy érkezhet-e egyáltalán abból az irányból jármű, hanem fel kell készülni egy esetleges elsőbbségadás lehetőségére.

Amit viszont feltétlenül ki kell javítanom:
A „Mindkét irányból behajtani tilos tábla, kivéve célforgalom” felől igenis érkezhetnek járművek, hiszen a jelzés gyakorlatilag csak a megállás nélküli áthajtást tiltja, tehát pl. az abban az utcában várakozó járművek szabályosan hajtanak ki az utcából, és bizony ha jobb kézre esik, akkor elsőbbséget kell adniuk számukra.
És mivel többször már írtam, hogy nem vagyunk jogosultak mások szabálytalanságait elbírálni, ezért, a „Mindkét irányból behajtani tilos” tábla felől szabálytalanul érkezőnek is meg kell adni az elsőbbséget!

Hozzászólások

 1. Nagy Andor írta:

  A megadott websiteon elérhető térképen bejelöltem egy területet lakó-pihenő övezetre.
  A Tüzér utca és Gidófalvi utca is szélesebb, és a kék jelölőkkel megjelölt utcavégek emelt burkolattal választódnak el.
  Kérdésem, hogy ezekben a kereszteződésekben kinek van elsőbbsége?

 2. Nagy Andor írta:

  A megadott websiteon elérhető térképen bejelöltem egy területet lakó-pihenő övezetre.
  A Tüzér utca és Gidófalvi utca is szélesebb, és a kék jelölőkkel megjelölt utcavégek emelt burkolattal választódnak el.
  Kérdésem, hogy ezekben a kereszteződésekben kinek van elsőbbsége?

  http://goo.gl/maps/V1eb7

  • Pető Attila írta:

   Ez a hely szintbeli útkereszteződésnek számít, tehát elsőbbséget szabályozó táblák hiányában a jobbkézszabály szerint alakul az elsőbbség.
   Az emelt útburkolat nem jelenti azt, hogy nem szintbeli út találkozásról lenne szó!

   • metro írta:

    (a lakótelepen lakom, szinte minden nap találkozok problémás helyzettel.)
    Miért számít szintbeli kereszteződésnek? (közben erre meg is találtam a választ: http://kreszforum.hu/szintbeli-vagy-nem-szintbeli-kereszetezodes/ )
    Ránézésre az itt a kihajtó autók a járdán mennek keresztül. Ezek szerint a megszakítás nélküli járdán közlekedő gyalogosoknak sincs elsőbbsége a járdára felhajtó autóssal szemben? (ebből amúgy nem szokott probléma lenni)
    Érdekes, hogy a Tüzér utca felőli kereszteződésekhez kirakták az egyenrangú útkereszteződés táblát, tehát ott mondjuk azt, hogy egyértelmű a helyzet. Viszont a telep másik oldalán a Gidófalvy utcán, ami kb. (túlzás nélkül) 20x nagyobb forgalmú mint a Tüzér, oda nem raktak semmi extra jelzést. Ha arra hajt ki az ember, akkor kb. 50-ből egyszer kapja meg az elsőbbséget.
    Hogy lehetne elérni, hogy megszűnjön ez az egyértelmű balesetveszély?

 3. Vargha Arisztid írta:

  “A helyes válasz arra a kérdésre, hogy számíthatunk e jobbról érkező járműre (az egyirányú utca ellenére), az a válasz, hogy általában nem!” (Sajnos a kép már nem látszik…)

  Az egyirányú utcából jobbról szabálytalanul érkező (mert a másik irányba egyirányú) gépjárműnek (ami nem használ megkülönbözető jelzéseket) is meg kell adni ezek szerint az elsőbbséget?

 4. Vargha Arisztid írta:

  Remek!!!

  • Pető Attila írta:

   Az a baj, hogy sosem lehet tudni miért érkezik a másik jármű abból az irányból.
   Ne felejtsük el, hogy a KRESZ – és az élet – legfontosabb szabálya mindig az élet védelme. Lehet hogy én is behajtanék a tilos irányból, ha egy haldoklót vinnék a kórházba. Tehát ilyen előfordulhat bármikor.
   A szabály külön nem rendelkezik arról, hogy jobbról olyan helyen érkezik jármű, ahonnan a józan ész szerint egyébként nem jöhet más. A jobb kézszabályban ez nem szerepel.

   Mindenesetre nagyon nem helyes vezetési taktika az, amikor a jobbkezes kereszteződésben átzúgunk mondván, hogy onnan úgysem jöhet senki.
   Főleg mert jöhet a mentőautó, reggel hatig jöhet a kukásautó, a kerékpáros, ha kiegészítő jelzés van. Tehát ilyen helyen is meg kéne győzödni arról nem érkezik-e más….