Kijelölt várakozó helyen történő elhelyezkedés a jármüvel.

A kérdést feltette: Kampf Géza

Tisztelt Pető Úr!
A következőkről szeretném kikérni a véleményét.
Kijelölt fizetős parkoló hely az úttest menetirány szerinti jobb oldalon, felfestett. Én a járművemet menetiránnyal szemben helyezem el, mivel nem úttest, így véleménye szerint megtehetem-e?
Nagyon sok oktatóval, vizsgabiztossal vitában keveredtem e miatt szeretném a véleményét meghallgatni.

Várom megtisztelő válaszát.

Pető Attila, a Mosolyzóna oktatója
Megértem a vitát, hiszen ha szó szerint veszem a KRESZ-t, akkor:
“40. § (1) Járművel megállni – ha közúti jelzésből vagy a (2)-(5) bekezdés rendelkezéséből más nem következik – csak az úttest menetirány szerinti jobb szélén, azzal párhuzamosan, egy sorban szabad.”
És itt valóban az úttest kifejezés szerepel, márpedig a kijelölt várakozóhely nem része az úttestnek.
Így akár helyes is lehet az a következtetés, hogy az út menti parkolóhelyre bármilyen formában be lehet állni. Ami egyébként merőleges várakozóhelyek esetében így is van.

A párhuzamos parkolókkal azonban van egy kis baj:
Hogyan jutsz a menetiránnyal szembeni oldalra?
Mert hogy a KRESZ kategorikusan meghatározza, hogy “Járművel az úttesten – az előzés és kikerülés esetét kivéve – annak menetirány szerinti jobb oldalán, az út- és forgalmi viszonyok szerint lehetséges mértékben jobbra tartva kell közlekedni.”

Tehát nem közlekedhetsz a parkolóhely elfoglalása érdekében a bal oldalon, kvázi nem tudsz oda eljutni.

Hozzászólások

 1. Tarapcsik Eszter írta:

  Tisztelt Pető Úr!

  A Kampf Géza levelében levélben leírt módon büntetett meg ma éjjel a Közterület-felügylet a Bp. IX. ker Lechner Ödön fasor 10. számnál. Abban szeretném a segítségét kérni, hogy ha ebben az utcában csak az egyik oldalon vannak felfestett parkolóhelyek, akkor aki az ellenkező irányból érkezik, hogy jusson el a felfestett parkolókhoz.
  Mivel szaggatott a felfestés az út közepén, láttam, hogy az autók visszafordultak, hogy a parkolókkal egyirányba kerüljenek, de tényleg ez a megoldás?
  És ha a válaszában arról írtaknál, hogy az autó hogyan jut el a forgalommal szemben felfestett parkolóba, esetleg úgy vesszük, hogy balra befordulva? Tiltja a jogszabály a balra befordulást? Tehát nem közlekedés, hanem befordulás? Nem lehet úgy venni, hogy befordultam és nem menetiránnyal szemben közlekedtem?

  Várom megtisztelő válaszát

  Köszönettel:
  Tarapcsik Eszter