Kikerülést megkezdve belém jöttek

A kérdést feltette: Haklik Ferenc

Kíváncsi volnék arra önnek mi a vélemény az ügyemmel kapcsolatban.

Történt ugyanis, h a Múlt héten közlekedtem a XXII. kerületi kápolna utcában melynek van egy olyan szakasza ahol enyhén jobbra íves az út és pont a kanyarulatban jobb oldalon parkolnak (szerintem szabálytalanul) az autók. Szóval haladtam felfelé ezen az úton (mert itt emelkedik is az út) majd elérkeztem ezen részéhez ahol körültekintően megkezdtem a parkoló autók kikerülését, mikor szemből érkezett egy gépjármű szerintem nagyobb sebességgel mint ahogy az útviszonyok megengedik ezt.
Mikor észleltem, h szemből érkezik autó megálltam és tolatást szerettem volna eszközölni de a fentről érkező olyan sebességgel érkezett, hogy erre már nem volt lehetőségem és nekem ütközött.

Akkor ott a helyszínen elismerte a másik autós, hogy gyorsabban jött mint azt az útviszonyok meg engedték volna. Utólag kiderült, hogy ráadásul nem is volt az autóján téli gumi ami azért érdekes mert szerintem ha lett volna akkor meg tudott volna állni az enyhén csúszós nyálkás úton.
Kitöltöttük a papírokat és elismerte a papíron is a hibáját majd később jelentkezett az édesapjával, hogy mégsem ismerik el a hibájukat és perelni fognak. Szeretném tudni önnek mi a véleménye a történtekről mert nem voltam még ilyen helyzetben.
Segítségét előre is köszönöm.

Pető Attila, a Mosolyzóna oktatója
Sajnos ez az az eset, amit külső szemlélőként nagyon nehéz megítélni.
Nem kétlem, hogy így történt, ahogy leírtad. De körülbelül olyan ez az eset, mint amikor két ember összeverekedik, és utólag azt kell megállapítani, hogy ki ütött elsőként. Nem könnyű…Ha az ütközés utáni percben odaérek, én is csak azt látom, hogy két jármű összeütközött egy útszűkületben.Ha a KRESZ vonatkozó szabályara gondolok máris az jut eszembe, hogy az volt a hibás akinek az oldalán járművek álltak, és ezeket ki kellett kerülnie, azzal szemben aki pedig egyenesen érkezett.És sajnos, amíg az egyenesen fentről érkező nem mondja azt, hogy én voltam a hibás, mert túl gyorsan jöttem, és ezért ludas vagyok a baleset kialakulásában, addig a fent leírtakat kell tényként kezelni. (Mármint hogy kikerülésénél nem zavarhatjuk a szemből érkezőt.)Természetesen bonyolult szakértői vizsgálatokkal akár meg is állapítható a sebesség, tanukkal igazolható a másik helytelen magatartása, – ezt személyi sérülés estén el is végzik – de így utólag már nem nagyon lehet mit tenni…

Sajnálom, hogy ilyen helyzetbe kerültél!