Kitolatás parkolóból

A kérdést feltette: hk

Tisztelt KRESZ Fórum,

Történt, hogy Budapesten a Nyugati tér utcában a felüljáró alatt parkoltam. Dolgom végeztével tolattam ki a parkolóból és egyirányú utca révén figyeltem a Szent István körút felől érkező autókat. Nem figyeltem (bár tettem volna) az utcában tolató autóra. Összeütköztünk és szerencsére nem volt személyi sérülés és az autok is csak kicsit károsodtak.

A másik autó soförje természetesen elismerte a felelősségét, jött a kárszakértő és ma értesültem, hogy szerinte nincs biztosítási jogalap, mert én voltam a hibás.

Kérdeznem, hogy Ön szerint kié a felelősség?

Pető Attila, a Mosolyzóna oktatója
A KRESZ szerint amennyiben parkolóhelyről indulunk ki, akkor az úttesten érkező valamennyi jármű részére elsőbbséget kell adni. Annak is, aki éppen hátramenetet végez.

Feltételezem a biztosító ez alapján hozott ki téged hibásnak, ami érthető is lehetne.

Ugyanakkor fontos tényező, hogy az út egyirányú volt, azaz jogoson mondhatod, hogy te ezért nem számíthattál az ellenkező irányból érkező járműre. Azonban a biztosító ezt nem fogja figyelembe venni, mert például előfordulhat, hogy az érkező hátramenetet végző jármű egy parkolóhelyre kíván beállni, és ilyenkor tolathat is.

Ennek ellenére érdemes egy fellebbezést írni, hogy te jóhiszeműen nem számítottál ellenező irányból érkező járműre, de a teljese felelősséget nem hiszem hogy átteszik a másik félre!

Hozzászólások

 1. Anita írta:

  Tisztelt Pető Attila!

  Egy parkolás utáni koccanással kapcsolatban szeretném kérni a véleményét!
  Orral előre álltam be egy parkolóba, mögöttem srégen egy másik autós betolatva parkolt.
  Nagyjából egy időbe indultunk el a parkolóból. Miközben én az irányjelzőmet jobbra kitéve tolattam hátra felé, ez idő alatt a parkoló srégen szemközti oldalán lévő autós is elindult a parkolóból balra kikanyarodva, mert ugye Ő tolatva állt be a parkolóba. Irányjelzőt nem használt!!! A parkoló közepén találkozott a két autó egymással. Az én autóm ( ami egyébként nem sérült meg) hátsó gumis lökhárítója elérte az Ő rendszámtábláját, ami a jobb felső sarkánál eltört. A rendszemtáblája benyomta a lökhárítóját is, kb 20-30 cm-es szakaszon sérült., minimális karcolás lett rajta.
  A helyszínen sajnos én elismertem a hibámat, nem történt sem betétlap írás, sem kárrendezés, csak telefonszámot cseréltünk. Jelentkezni fog a hölgy, a kár felmérésével kapcsolatban.

  Azt szeretném kérdezni, hogy ebben az esetben valóban én volt-e a hibás, aki tolatott, de az irányjelzőt használta, vagy a másik sofőr, aki előre felé állt ki a parkolóból, de az irányjelzőt nem használta?

  Köszönettel:

  Anita