Koccanás egy benzinkútról kitolatóval

A kérdést feltette: Ritok Attila

Tisztelt KRESZ fórum!
Pár nappal ezelőtt volt egy koccanásom a Váci úti OMV kút mellett. A Fáy utcában haladtam a Váci út irányába, amikor megállt a sor, mert a lámpa piros lett. Az autómmal úgy tudtam megállni, hogy az OMV kút kijárata és a Fáy utca kereszteződésében voltam. Mögöttem 2-3 autónyi szabad hely volt. Láttam, hogy a Fáy utcából egy autó balra akart kanyarodni a benzinkútra. Ellenőriztem a tükröket, majd lassan elkezdtem tolatni, hogy beengedjem a balra kanyarodó autót. Ekkor koccantam egy autóval, aki a benzinkútról hajtott ki, és balra kanyarodott a Fáy utcára – azaz a záróvonalat átlépve, a szembe sávból.A benzinkút kihajtójánál elsőbbségadás kötelező tábla van. Nem tudtunk megegyezni a felelősségről, ezért rendőrt hívtunk. A rendőrök azt mondták, hogy nem állapíthatják meg a felelősséget, csak felvették a jegyzőkönyvet, és lefényképezték a helyszínt.A kérdéseim a következők:

A benzinkút kihajtója magánútnak számít-e, illetve, hogy ez útkereszteződésnek számít-e?
Számíthatok-e emiatt szabálysértési vagy közigazgatási bírságra, vagy büntetőpontokra?
Az én autómban keletkezett kár minimális, a másik autó ajtaja behorpadt. A helyszínen nem töltöttünk ki kék-sárga kárbejelentőt, és biztosítási kötvényszámot sem cseréltünk. Nekem be kell jelentenem az esetet az én biztosítómnak? Fog emiatt csökkenni a bónusz fokozatom?

Segítségüket, válaszukat előre is nagyon köszönöm!

Pető Attila, a Mosolyzóna oktatója

Ez az az eset, amiben nagyon nehéz külső szakértőként – akár a rendőrség, akár a biztosító szempontjából – igazságot tenni.
Sajnos a tolatás miatt 100%-ra jól nem tudsz kijönni az esetből, mert a KRESZ a hátramenetet nagyon szigorú feltételekhez köti:

33. §
Megfordulás, hátramenet
(1) Járművel megfordulni, illetőleg hátramenetet végezni csak úgy szabad, hogy az a többi jármű és az úttesten haladó gyalogosok közlekedését ne akadályozza.
(3) Ha a személy- és vagyonbiztonság megkívánja, a hátramenethez a járművezetőnek gondoskodnia kell arra alkalmas irányító személy közreműködéséről.
Gyakorlatilag ezek a szabályozások azt mondják ki, hogy ha valaki tolat és ütközik mindig hibát vét el. Hasonló ez, mint a ráfutásos baleset esetében.

Ugyanis az ütközés után az első kérdés az, hogy mit tett a vezető a személy és vagyonbiztonság megvédése érdekében? Az, hogy hátranéztem, kevés a 3. pontban leírtak miatt.
Jogos természetesen az a védekezésed, hogy a másik jármű mégiscsak elvétett egy csomó szabályt. De jelen esetben, mivel nem történt olyan következmény – pl. személysérülés -, ami miatt szakértőt vagy helyszínelőt kellet volna hívni, nagyon nehéz utólag rekonstruálni az esetet. És ilyenkor a hatóság is a könnyebb megoldást választja: aki tolat az a hibás.

Különben pedig alapelv a közlekedésben, hogy a mások hibája nem mentesít bennünket a felelősségre vonás alól.

Kérdéseidre válaszolva:

A benzinkút kihajtója sajnos nem egyértelmű helyzet. Lehet kereszteződés is, meg nem is. El nem zárt magánút, de ez a közlekedés szempontjából lényegtelen, a kihajtásnál ezért teszik ki az elsőbbségadás kötelező táblát.
Hogy a pontokat és a bírságot megmentsd, ha érkezik egy végzés írj egy fellebbezést, és próbálj azzal érvelni, hogy a benzinkút felől érkező jármű elinduló jármű volt.
Mert egyetlen esetben nem a tolató a vétkes, ha a másik jármű forgalomba becsatlakozó, tehát elinduló járművek minősül.
Ez járda mellől elindulásnál egyértelmű lehet, de a benzinkút estében a két jármű közötti nagyobb távolság miatt nem biztos hogy védhető, de egy próbát megér.

Hozzászólások

 1. írta:

  Tisztelt Kresz Forum! A napokban történt velem . Parkoltam és nem sikerült a manöver és vissza tolattam hogy beigazitsam az autót amikor hátulrol egy másik autó is kitolatott és sajnos neki koccantam az ajtajám egy kcsit megsérült az enyémen festék nyom maradt . Nem hivtunk rendört én megijedtem és magamra vállaltam a dolgot. Viszont egy szemtanu van aki azt állitja hogy mindketten hibáztunk. Szeretném megkérdezni hogy mit lehet csinálni ilyenkor? csak tel számot cimet és rendszámot kérte el az illetö .önnok szerint ki a hibás ? Várom szives válaszukat !

 2. Zoltán írta:

  Kedves Attila !

  A hivatkozott cikk szerintem nem ad választ, mert itt mind a két autó tolatott.

  Üdv
  Zoltán