Körforgalom elhagyásakor irányjelzés

A kérdést feltette: Kispéter István

A mellékelt fotónak szinte teljesen megfelelő körforgalmat hagytam el, ott ahol nagyobb méretű fehér furgon.

A tábláknak megfelelően és az útburkolati jeleknek megfelelően soroltam be és hagytam el a körforgalmat. A külső sávból a terelésnek megfelelően csak jobbra lehet menni (megvezetés,
záróvonal), mi indokolja az irányjelző használatát?

Jogos a 10000 Ft-os rendőri büntetés?

Pető Attila, a Mosolyzóna oktatója

Jogos a büntetés, bár erre szoktam mondani, hogy sokkal fontosabb helyen is – ahol komolyabb szabályszegések történnek -, igazoltathatnának a rendőrök.Azért van igazuk, mert a

KRESZ a következőt mondja:

29. § (1)204 Aki járművel irányt változtat (terelővonalat, az úttest szélét vagy képzeletbeli felezővonalát átlépi, forgalmi sávot változtat, másik útra bekanyarodik, főútvonalról vagy szilárd burkolatú útról letér stb.) köteles az azonos irányban vagy szemben haladó, irányt nem változtató járműveknek elsőbbséget adni.(2)205 Az irányváltoztatást – ide nem értve a körforgalmú útra történő bekanyarodást – a művelet előtt kellő időben megkezdett és annak befejezéséig folyamatosan adott irányjelzéssel kell jelezni. E rendelkezést kell alkalmazni a körforgalmú útról történő letérés esetében is.

És itt nem említ a szabályt kivételt, a körforgalomból kivezető sáv kapcsán.

Egyébiránt ha például esik a hó és nem látszódnak az útburkolati jelek, akkor hatalmas jelentősége van, hogy jelzel-e vagy sem!

Hozzászólások

 1. csató béla írta:

  Bocsi,de miből gondolod,hogy a jelzet kereszteződés kör forgalmú.A furgon csak az út nyomvonalát követi,ergo le húztak.Üdv macerka.

  • Pető Attila írta:

   A kérdésben szerepelt, hogy körforgalomról van szó.
   De egyébként bármely kereszteződés elhagyása másik útra történő bekanyarodást jelent, tehát emiatt is jogos az irányjelzés.

   • Szauer András írta:

    Kedves Attila!

    Mi a helyzet, ha a furgon egyenesen haladt volna?
    (A képen alulról haladt volna be a kereszteződésbe és így nem hagyja el a sávját?)

    • Pető Attila írta:

     Ha a fenti helyzet körforgalom – ami ezen a képen nem igazán látszik jól -, akkor kell jelezni minden esetben, amikor elhagyja valaki azt.
     Hasonló a helyzet, amikor valaki kötelező haladási irány esetén egy sávból balra megy – mert csak arra lehet -, a KRESZ alapján irányváltoztatás történik, tehát jelezni kell.

     • Szauer András írta:

      Szerintem nem körforgalom, mert egyik oldalon sem látok erre utaló táblát sem útburkolati jelet. A kérdésem épp arra vonatkozik, hogy ha a képen alulról a kereszteződésbe behajtva és felül kihajtva nem hagyja el a sávját.