Követési távolság

A kérdést feltette: Krisztián

Jó ideje azon tűnődöm, mi lenne a megfelelő védekezés a biztonságos követési távolságot semmibe vevő autósokkal szemben.

Gyakran találkozhatunk szándékos veszélyeztetéssel is, ilyen szélsőséges esetekben én el szoktam engedni a gázpedált és elakadásjelzővel vagy indexszel jelzem hogy ki szeretnék maradni a “játékból”. Gondoltam már “T” betű kiragasztására is… nem tudom.

Szakember tanácsát szívesen meghallgatnám – elolvasnám. Köszönettel!

Pető Attila, a Mosolyzóna oktatója
Pont a defenzív vezetés egyik alaptétele az eltávolodás, vagy leszakadás másik járműről. És ez így érvényes az előttünk, a mellettünk vagy a mögöttünk haladóval kapcsolatban is.Valóban a hátulról érkező figyelése a bonyolultabb, és bár a KRESZ teljes védelmet biztosít számunkra egy ráfutásos baleset esetén – mármint amikor minket érnek utol -, de a kellemetlen következmények a védettség mellett is minket terhelnek.

A legjobb tanács egy agresszívan mögülünk érkezővel kapcsolatban az, hogy hagyjunk magunk előtt elegendő helyett. És persze a fokozott figyelem a tükrökön keresztül. Ez a hely elegendő lehet egy olyan esetben, amikor előre felé muszáj “menekülni”.

Kiélezett esetben jó lehet a vészvillogó, de számtalanszor tapasztalom hogy ez akár nagyobb agressziót is kiválthat a másikból. A “T” betűt viszont semmiképpen sem ajánlom, mert hatalmas az előítélet a tanulóvezetőkkel szemben, és még rosszabb helyzetbe is kerülhetünk.

Néhányan alkalmazzák azt a technikát is, hogy gázadás mellett bal lábbal megpöckölik a féket, így megvillan a féklámpa, ami a hátulról érkezőt lemaradásra kényszeríti. Ehhez viszont megfelelő rutin kell.

Hozzászólások

 1. Horváth Rudolf írta:

  Tisztelt Pető Úr!

  A kérdésem a következő lenne egy ismerősöm hátulról nekiment egy autónak aki előttünk szintén nekiment egy hirtelen fékező kanyarodó autóba, az rendben van hogy az előttünk haladó nem tartotta be a követési távolságot de az előttünk haladó autó nem a fékút végén állt meg hanem sokkal előbb mivel ütközött akkor én hogy tudok megállni megfelelő időbe ha az előttem haladó nem fékezésből áll meg 0-ra akkor nem az előttem haladó a hibás?

  Köszönettel!
  Horváth Rudolf

  • Pető Attila írta:

   Ilyen esetben valóban a várható féktávolságon belül ált meg az elöl haladó, így nem lehet vétséget megállapítani.

 2. Kozma Norbert írta:

  Tisztelt Pető Úr!

  A kérdésem a következő lenne,ha én az autópályán közlekedek 110km/h-val eközben elkezdek előzni biztonságosan előzési szabályok alkalmazásával nálam lassabban haladó gépjárművet ez idő alatt egy másik autóstárs utol ér és fénykürtölésbe kezd hogy “hajts már” én közben haladok tovább és sikeresen be fejezem az előzést,és folytatom az utam 110km/h-val a mögöttem haladó fénykürtöt használó autóstárs elhalad mellettem és elém vág és ok nélkül hirtelen le fékez előttem már csak “dühből”, hogy nem tudta ki bírni mögöttem azt a kis időt, én óvatlanul is hátulról belehajtok.
  Akkor ilyen esetben ki a hibás ha szemtanuk nincsenek és rendőri intézkedés van

  • autóstárs írta:

   Minek tartod fel? 110-zel minek mész autópályára?? Ha előzni akarsz akkor előzz, de ne tartsd fel a sort a belsőben! Az ilyen majmok miatt torlódik fel mindig a belső…. ehhh – előzz 130-cal,nem fognak levillogni (ha igen, az tahó, le kell sz@rni), de “büntetni” tuti nem fog. De ha töketlenkedsz 130 helyett 110-zel “előzés” címén, akkor ne csodálkozz!
   Ha meg nem mersz 130-ra felgyorsulni legalább az előzés idejére (Te is jobban járnál), akkor NE menj fel az autópályára
   A kérdésedre a válaszom: ezt megszívtad nem tartottál megfelelő követési távolságot HAHAHAA… (tanúk híján ez a tényállás…így utólag ) – egyszóval ezt hívják tanulópénznek bocccs…

   • Kozma Norbert írta:

    Figyelj autós társ!! 110 el közlekedek de te honnan tudod hogy előzést mennyivel teszem meg a nálam lassabban haladó mehet 105-el akkor már +25 km/h-val többel megyek azaz 130km/h a menetsebességem olvass pontosabban mert üres belső sávnál előzök te már csak utólag érsz be nem 200-al kell menőnek lenni akkor légy vagány amimkor 200-nál a kamion 3-dik tengelyén állsz meg!!! És nem 130 a kötelező sebesség 60-130 km/h

    • Dredd írta:

     Ha úgy közlekedsz ahogy itt agyaskodsz, akkor nem csodálkozom azon hogy így jártál….
     1. sehol nem írtad, hogy előzéskor gyorsítottál-e egyáltalán, tehát nem kell a kioktató ostoba stílus, mert NEM volt mit pontosabban olvasnia Autóstárs-nak!!!
     2. ez a “…nem 200-al kell menőnek lenni akkor légy vagány amimkor 200-nál a kamion 3-dik tengelyén állsz meg!!!… ” tipikus beszari agyhalott duma – Te kis “óvatos” a magadfajta hiszi azt hogy ő óvatos mert nem száguldozik , csak éppen 110-zel kielőz az autópályán ahol az Őrültek képesek akár 130 km/h sebességgel is letolni az ilyen “óvatos” khm… közlekedőket. Attól hogy Te beszarsz a félelmetes 130-as tempótól, még lehetnek olyan tehetségesebb vezetők, akik biztonságosan képesek 130-cal is közlekedni (ami amúgy teljesen szabályos!)
     Rossz hír: az óvatosság nem sebességfüggő! Ha tehetségtelen vagy, az nem baj, csak akkor nem kell a tehetségeseket leugatni … sajnos a magyar ilyen irigy a végtelenségig
     ui
     természetesen amit írtam abban sok a feltételezés, mivel nem voltam ott, de ismerem a “fajtádat”, találkoztam sok hasonlóval – lehet hogy azért mész 110-el, mert az autód nem alkalmas biztonságosan nagyobb sebességre. (Suzukiban anno én is másképp éreztem magam az autópályán) – de attól még nem kell irigykedni arra akinek jobb autója van… tégy Te is azért hogy Neked is lehessen – jobban fogod érezni magad 😉
     …vagy az is lehet hogy azért mész 110-el mert az üzemanyagon spórolsz – akkor meg hülye “fillérbaszó” vagy… ha az úthasználatra futja, akkor fussa már a túlfogyasztásra is!!
     ….vagy az is lehet hogy rosszul vagy, esetleg fáradt, azért mész 110-el… hát, barátom ebben az esetben nem hogy az autópályán, de még az autóban sem sok keresni valód van, mert csak vezetésre alkalmas állapotban teheted azt, főleg nem előzöl ilyen állapotban ugye….
     SUM: akárhogy is nézem, ebben a történetben mégiscsak Te provokáltad ki a büntit -amit persze egyébként szintén nem tartok helyesnek, de bizony ha az agyhalott kiprovokálja, ne csodálkozzon, ha olyan habitusú tuskóval akaszt bajszot