Közuti szabálysértés balra kanyarodásnál

A kérdést feltette: BF

Tisztelettel kérdezm,hogy a régi M-7-en Zalakomár belterület 7-es számú fő út és Petőfi kereszteződésénél lévő balra kanyarodni tilos táblát az 7-es főút előtt milyen távolságra kell kihelyezni?
Pető Attila, a Mosolyzóna oktatója
Negnéztem képen a helyszínt, és bevallom őszintén, meglepődtem.
Balra kanyarodni tilos táblát így még nem láttam elhelyezni. Mindkét irányból érkezve a kereszteződés előtt közel 100 méterre van a tábla, holott pont a sarkon kéne lenniük.

Ezt megerősíti a 83/2004. (VI. 4.) GKM rendelet, amelyben ez áll:
14.2. Bekanyarodási tilalmak
A „Jobbra bekanyarodni tilos”, illetőleg „Balra bekanyarodni tilos” jelzőtáblákat csak útkereszteződésnél szabad elhelyezni.
Ha ezért szabálysértési eljárást indítottak, akkor az említett paragrafusra hivatkozva célszerű egy fellebbezést írni.Ugyanakkor az is igaz, hogy látva a helyszínt, a 7-es számú út nagyobb forgalmát, jogos lehet a balra kanyarodás megtiltása, amit a helytelenül elhelyezett tábla ellenére egy figyelmes vezetőnek mérlegelnie kéne.

De ettől függetlenül a közterület kezelője hibázott.

Hozzászólások

  1. MI írta:

    Kedves Pető Attila !
    A táblát 2013.julius 17. nagy felhárodásra leszerelték.De néhány hónap alatt becslések szerint 100 millió Ft körüli bevétele volt az Önkormányzatnak-Megitélésem szerint a helytelen és szabálytalan táblak kihelyezésért nem lehet büntetést kiszabni,nem lehet szabálysértési tényállást megalapozni.A táblák leszerelésével ezt elismerték.Mi legyen azokkal akik már befizették a birságot és akik még nem ?
    Várom a választ !
    Üdvözlettel !