Margit híd villamospálya-buszsáv

A kérdést feltette: Halim

Egy konkrét hellyel kapcsolatos kérdésem lenne.
Budapesten, a Margit hídon a villamospályára fel van festve busz sáv is, azonban a BKK honlapján ez nem szerepel a budapesti buszsávok között. A hídra Pest felől ráhajtva a forgalmi sávok felől a Jászai Mari tér után van egy rövid szaggatott vonalas felfestés.

A kérdésem az lenne, hogy robogóval igénybe vehető-e ez a “buszsáv”, vagy ez egy zárt villamospályának minősül párhuzamos közlekedésre alkalmas úttesten, tehát tilos ráhajtani?

Pető Attila, a Mosolyzóna oktatója
Valóban igaz az, hogy a busz sávon más jármű is közlekedhet, például a motorkerékpár vagy a segédmotoros kerékpár.,

Ugyanakkor az is tény, hogy a Margit hídon a buszsáv elhelyezése nagyon egyedi, hiszen az út közepén a villamospályán fut. Viszont emlékeim szerint a felhajtó résznél elhelyeztek egy behajtani tilos táblát, kivéve bkv felirattal, amely így tiltja más járművek ott haladását.

Egyébként, ha az út párhuzamos közlekedésre alkalmas, akkor robogóval a belső sávban csak egy darab jármű megelőzésnek időtartalmára szabad tartózkodni. Tehát jogilag nem is tudsz ezzel a járművel szabályosan belehajtani az út közepén kialakított buszsávba.

Ezen felül segédmotorral csak 40-el közlekedhetsz, az érkező villamos pedig akár 50-el is. A sínen pedig csak akkor haladhatnál, ha nem zavarod az érkező villamost, ez as ebességekből adódóan nem teljesíthető.

Úgyhogy inkább ne közlekedj ott!