Megállás taximegállóban

A kérdést feltette: XY

Budapesten Taxis tábla előtt álltam meg és a Közterület Felügyelet megbüntetett.
Én úgy tudtam, hogy minden figyelmeztetés a táblák után érvényes. A taxi parkolást jelző táblák kivételek?

Várom válaszukat, segítségüket!

Pető Attila, a Mosolyzóna oktatója
Sajnos nincs jó hírem!
A taxi tábla nem egy parkolást jelző tábla, hanem olyan mint a buszmegállóhely.
A KRESZ pedig itt így fogalmaz:“Tilos megállni más járművel a villamos, autóbusz vagy trolibusz megállóhelyet, illetőleg taxiállomást jelző tábla előtt 15 méter, utána 5 méter távolságon belül, kivéve, ha útburkolati jelből más következik;”

Tehát ezen a helyen is a tábla előtt 15 métert kell kihagyni!

Hozzászólások

 1. Sándor Erika írta:

  Ha nincs útburkolati jel felfestve a taximegállókban, akkor csak az 224. § szabályi a mérvadók?
  Válaszát köszönöm
  Sándor Erika

  • Pető Attila írta:

   Nem tudom melyik §-ra gondolsz…
   Ha nincs felfestés, akkor a tábla előtt 15 méter, utána 5 méter távolságot kell kihagyni.

 2. Faragó Éva írta:

  Tisztelt Pető Úr,
  Budapesten, Alkotmány u. 26 Taxis tábla előtt álltam meg súlyosan mozgáskorlátozott Édesanyámat vittem kezelésre, a rokkant parkoló kártya jól látható helyen volt kihelyezve. Előttem 2 gépkocsi és mögöttem is parkoló gépkocsik sora állt. Felfestés nem volt. A Közterület Felügyelet megbüntetett.
  Én is úgy tudtam, hogy minden figyelmeztetés a táblák után érvényes. Válaszaiból látom, hogy a taxi parkolást jelző táblák kivételt jelentenek. De jól értem-e azt, hogy ha nincs felfestés, márpedig nincs, akkor mégsem jogos a büntetés, mivel a tábla előtt álltam harmadik gépkocsiként, ami jóval meghaladja az 5 m távolságot?

  Szíves válaszát várva,
  Üdvözlettel

  Faragó Éva

  • Pető Attila írta:

   Mivel elég sokan nem tudják pontosan a taxi megállóval kapcsolatos megállási tilalmakat, ezért megpróbálom ábrákkal elmagyarázni.
   Ami tény, hogy a KRESZ 40.§.-a a témával kapcsolatban a következőt írja:
   Tilos megállni:
   h) más járművel a villamos, autóbusz vagy trolibusz megállóhelyet, illetőleg taxiállomást jelző tábla előtt 15 méter, utána 5 méter távolságon belül, kivéve, ha útburkolati jelből más következik;

   Tehát a szabály a megállóhelyekkel együtt rendelkezik a taxiállomásokról, azaz ugyanazok az előírások érvényesek, mint a buszmegállóban.

   Az első képen az az eset látható, amikor nincs felfestés. A tábla előtt – azaz érkezési irányunk és a tábla közötti rész – 15 métert kell kihagyni, és a tábla után – nyilvánvalóan a zavartalan kihajtás érdekében – 5 métert.

   Amennyiben van felfestés – második képen -, függetlenül a felfestés hosszától, ami lehet kevesebb is, meg több is, mint 15 méter, az útburkolati jellel jelölt területen tilos a megállás. (Hozzáteszem, hogy az útburkolati jelekkel foglalkozó rendelet alapján akkor történik felfestés, ha a KRESZ-ben említett 15 méternél hosszabb területet kívánnak megállóhelynek nyilvánítani. Sőt elviekben ez a rendelkezés azt is rögzíti, hogy taxi megállót mindig fel kell festeni, bár pl. havas időben ez nem látszódik, és ilyenkor úgy kell viselkedni, mint ha nem is lenne. – 11/2001. (III. 13.) KöViM rendelet, Melléklet 23.4 pont)

   A harmadik ábrán az az eset látható, amikor a taxi tábla alatt található egy 5x kiegészítő jelzés.
   Sokan rosszul tudják, ez nem azt jelenti, hogy itt 5 taxi részére kell a helyet szabadon hagyni! Mivel nincs útburkolati jel, ezért itt is a 15/5 méteres szabály érvényes.
   Az 5x megjegyzés csak annyit takar, hogy:
   “a tábla alatt elhelyezett kiegészítő tábla jelezheti a taxiállomáson egy időben várakozó személytaxik megengedett számát.”
   Azaz a piros autó, amelyik nem taxi, már szabályosan várakozik.

   Taximegállók

   • Faragó Éva írta:

    Tisztelt Pető Úr,

    köszönöm gyors, részletes válaszát.
    Üdvözlettel
    Faragó Éva

   • Kovács György írta:

    Tisztelt Pető Úr !

    Engem a második kép alapján lévő buszmegállón kívül parkolásért büntettek meg. Ez esetben érdemes védenem az igazam?

    Üdv.

    • Pető Attila írta:

     Ha a felfestésen kívül tartózkodtál, akkor nem jogos a büntetés. Ha nem volt festés és 15 ill. 5 méteren belül volt az autód, akkor szabálytalanul álltál.

     • Kovács György írta:

      Volt felfestés, de azt mondja a szerv, hogy akkor is a tábla az érvényes, és az onnan számított 5-15m. Egyébként a festésen kívül, de beleesve az utána lévő 5m-be, ugyanis a festés ott fejeződik be, ahol a tábla van..

     • Pető Attila írta:

      A KRESZ így írja:
      “más járművel a villamos, autóbusz vagy trolibusz megállóhelyet, illetőleg taxiállomást jelző tábla előtt 15 méter, utána 5 méter távolságon belül, kivéve, ha útburkolati jelből más következik;
      Csókoltatom a szervet…

     • Kovács György írta:

      Hát köszönöm!

      Akkor semmiképpen sem fogadom el a büntetést, mert én is így értelmeztem a dolgot, és már csak azért is megfellebbezem..

 3. Faragó Éva írta:

  Tisztelt Pető Úr,
  válaszába említést tesz arról, hogy amennyiben nincs felfestés, viszont a taxi tábla alatt: ” 5x kiegészítő jelzés.
  Sokan rosszul tudják, ez nem azt jelenti, hogy itt 5 taxi részére kell a helyet szabadon hagyni! Mivel nincs útburkolati jel, ezért itt is a 15/5 méteres szabály érvényes.
  Az 5x megjegyzés csak annyit takar, hogy:
  “a tábla alatt elhelyezett kiegészítő tábla jelezheti a taxiállomáson egy időben várakozó személytaxik megengedett számát.”
  Gondolom ugyanez érvényes 6x kiegészítő jelzés esetén is. Kérem szíves segítségét abban, hogy a a KRESZ melyik §.-sa illetve rendelkezésre hivatkozhatom abban az esetben, ha az intézkedő hatóság más állásponton van: azaz szerintük 6x5m helyét kötelező szabadon hagyni.
  Köszönettel

  Faragó Éva

  • Pető Attila írta:

   “KRESZ 17. § (1) A tájékoztatást adó jelzőtáblák a következők:
   d/1.112 „Taxiállomás” ; a tábla a személytaxi részére kijelölt várakozó helyet jelzi; a tábla alatt elhelyezett kiegészítő tábla jelezheti a taxiállomáson egy időben várakozó személytaxik megengedett számát;”

 4. Váradi írta:

  Tisztelt Pető Attila úr!

  A taxi állomás után kb, 1 méterre kitett mozgássérült parkoló tábla 2x felodja- e az 5 métert, illetve ha a taxiállomás tábla egy sarkon van képpel a sarok felé, hova számítjuk a 15 m-t. Hol kezdődik a mozgássérült parkoló hatálya és meddig tart.

  Várom válaszát

  Ha lehet jogszabályi hivatkozásokat is adjon.

  Üdvözlettel Váradi

  • Pető Attila írta:

   A KRESZ alaplogikája szerint a leírt szabályt módosítja a kihelyezett tábla. Ez akkor is így van, ha egyébként értelmetlennek tűnik a helyzet.
   Mondjuk a sarkon elhelyezett taxi tábla túllő a célon, és szerintem helytelenül szerelték fel.

 5. Gellén Csaba írta:

  Tisztelt Pető Attila úr!

  Abban az esetben, ha az útburkolati jel szabályos várakozóhelyet jelöl, akkor melyik az igaz. Taxiállomás vagy parkoló.
  Ami tény, hogy a KRESZ 40.§.-a a témával kapcsolatban a következőt írja:
  Tilos megállni:
  h) más járművel a villamos, autóbusz vagy trolibusz megállóhelyet, illetőleg taxiállomást jelző tábla előtt 15 méter, utána 5 méter távolságon belül, kivéve, ha útburkolati jelből más következik;

  Eszerint parkolhatok szabályosan?

  Köszönöm válaszát:
  Gellén Csaba

 6. Galdán Anna írta:

  Tisztelt Pető Úr!

  Egy olyan kérdésem lenne, hogy várakozni lehet-e pár percig a taxi megállóban? Mivel egy barátomat vártam ilyen helyen, csak pár percet lehettem a megállóban, nem szálltam ki a kocsiból, mégis küldtek nekem büntetést.
  Válaszát előre is köszönöm.

  • Pető Attila írta:

   Taximegállóban megállni tilos, tehát egyáltalán nem tartózkodhat – még a ki-beszállás idejére sem ott más jármű! Sajnos jogos a büntetés.

 7. Székely Andrea írta:

  Érvényes-e az a taximegálló ahol nincs tábla csak a lekopott festés?

 8. Tömös írta:

  Tisztelt Pető Úr !

  Taxi táblánál 3x felirat, valamint felfestés. A cikk-cakk felfestés nény jármű miatt (megelőzőleg 4 x kiegészítő tábla volt)
  A 3x-ra cserével egyidőben merőleges sárga csík került a ckk-cakk felfestés közé. Negyediknek álltam a véleményem szerint okafogyott felfestésre. Hívatkozhatom e, a nem egyértelmű jelzésre ?

  Üdv.: Tömös

  • Pető Attila írta:

   Sajnos nem jó az érvelésed.
   A 3x felirat azt jelzi, hogy egy időben max. 3 taxi állhat itt.
   Ha a felfestés látszik a fenti felirattól függetlenül azon tilos megállni. Még a cikk-cakkba bekerült merőleges vonal ellenére is.

 9. Nagy Tamás írta:

  Érdeklődnék ,hogy napokban kaptam egy levelet ,hogy buszmegálóban várakoztam ,ami valóban igyis volt erre emlékszek de viszont nem stimmel az az utca név amit a papíra írtak tehát röviden: valóban megálltam ahol nem lehetett volna megállni de viszont rossz útcát irtak a papíra ahol biztosan nem is jártam. Ilyenkor köteles vagyok elfogadni a bűntetést vagy nem? és ha nem fogadom el annak ellenében is megbüntethetnek ?

 10. Zsuzsa B. írta:

  Lehetséges, hogy ez teljesen törvénytelen???
  Ismeri a BKK Közút Zrt. az ide vonatkozó minisztériumi rendeleteket?

  Nézzük csak, mindössze magyarul kell tudni…

  1.
  11/2001. (III. 13.) KöViM rendelet az útburkolati jelek tervezési és létesítési előírásairól:
  13.4. A taxiállomás területét a „Megállóhely” útburkolati jellel mindig jelölni kell.
  MINDIG!

  Hatályos jogszabályok gyűjteménye – itt olvasható: http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A0100011.KOV

  2.
  Milyen is az a „Megállóhely” útburkolati jel:
  Lásd: KRESZ –> Útburkolati jelek

  1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól
  18. § (1) Az útburkolati jelek:
  l) megállóhely (158. ábra); menetrend szerint közlekedő autóbusz- vagy trolibuszjárat megállóhelyét, illetőleg taxi állomását jelzi; a jel kiegészíthető a megfelelő járműre utaló felirattal;
  (158. ábra – ld. a csatolt fotók között)

  Hatályos jogszabályok gyűjteménye – bővebben itt olvasható: http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=97500001.KPM

  Tehát kérdésem: amikor olyan taximegállóból szállítanak el autót, ahol NINCS felfestve az útburkolati jel, az SZABÁLYTALAN, jogszerűtlen, törvénytelen???

  Ld. http://jarokelo.hu/budapest/bejelentesek/3156/taxi-4x-avagy-hogy-dolgoznak-a-lopoautok?done=updated

  Mert elviszik!!! Pedig NINCS útburkolati jel!!!

  Ön, mint a terület szakértője, mit gondol erről?

  • Pető Attila írta:

   Teljesen igazad van abban, hogy ha létezik egy szabályzás, amely előírja az útburkolati jel felfestését, akkor a közterület fenntartójának ezt be kell tartani. Ez így van, ez jogsértés!
   De!
   Az útburkolati jel hiánya senkit nem hatalmaz fel arra, hogy a taximegállóban várakozzon!
   Hiszen honnan tudjuk, hogy itt egyáltalán taxi megálló van? Onnan, hogy elhelyezésre került egy taximegálló tábla, amellyel kapcsolatban viszont a KRESZ egyértelműen rendelkezik:
   ’tilos megállni a taxiállomást jelző tábla előtt 15 méter, utána 5 méter távolságon belül, kivéve, ha útburkolati jelből más következik;”

   Egyébként az útburkolati jelekkel mindig az a baj, hogy mi van ha valamiért nem látszik? Ha mondjuk esik a hó, és eltakarja. Nyilván nem ezen múlik a taxiállomás megléte.
   Természetesen lehet reklamálni, egy fellebbezésben esetleg meg lehet említeni a hiányzó felfestést, de ettől még az itt történő várakozás szabálytalan a KRESZ alapján!

   Az eredeti oldalon egyébként rosszul került leírásra: a 4x taxi kiegészítés azt jelenti, hogy egyidőben itt max. hány taxi állhat meg. Ezen felül érdekes megoldás, hogy a megálló nem az úttesten van, hanem a járdaszigeten…

   • Zsuzsa B. írta:

    MAFFIA – újra akcióban!

    A BKK Közút Zrt. megtévesztő helyzetet tart fenn, nem jelöli EGYÉRTELMŰEN a taximegállót.
    A kereszteződés után ott van a PARKOLÓ jelzés, az útburkolati jel 90%-a lekopott (pár hónap után), plusz a maradék sárga felfestést a fáról lehullott sárga virágok fedik.
    Ld.: https://www.jarokelo.hu/budapest/bejelentesek/6643/taxi-4x-ismet-olcso-festek-es-draga-parkolas?ref=nhlZRru3kV8Gg2iEyc6DXs1HBajM9qPx7UeIvNTzOFLQWpCKAm4bS5t0wY

    Remek alkalom büntetni és/vagy elszállítani az autókat.

    Ez az az estet, mintha hó takarná az útburkolati jelet, így a 4x kiegészítő tábla értelmét veszti és életbe lép a “tilos megállni a taxiállomást jelző tábla előtt 15 méter, utána 5 méter távolságon belül”.

    Ezt a FÖRI szolgálatban lévő munkatársai figyelmen kívül hagyják és büntetnek. 20-25-30 méterre a táblától.

    Sőt – ugyanazt az autót egyik nap megbüntették, másnap elszállították (nyaral – nincs otthon, még nem látta a büntetést). Halmozottan is lehet sújtani a megtévesztett (ki tudja, még az is lehet, hogy törvénytisztelő) állampolgárt?

    Jelzem nem akadályozza sem a forgalmat sem a 3. vagy 4. érkező taxi beállását.
    A Bartók Béla út busz-villamos forgalma kiváló, plusz a taxisok nem szeretik, nem használják ezt a drosztot…
    Nagy átlagban (3-4 év tapasztalata) 1-1 taxit látunk itt hetente pár percet várakozni.

    FÖRI hárít, BKK Zrt. nem cselekszik… helyi közterületnek nincs illetékessége.
    A balga, tájékozatlan és figyelmetlen polgár fizet.
    Mi pedig nem bírjuk nézni…

    Nem engem büntettek meg, itt lakom és naponta nézem ezt a felháborító eljárást!

    Mit tanácsol?

 11. fu a turista írta:

  kérdezem, hogy a taxiállomás táblára milyen kihelyezési szabályok vonatkoznak?
  a szituáció Debrecenben a következő volt:
  szombat este érkeztünk a városba, egy zsákutca közepén hagytuk az autót, megkeresni szállásunkat.
  5 perccel később, mikor visszaértünk a kocsihoz, közteres cetli várt a szélvédőn, hogy taxiállomás tábla hatálya alatt várakoztunk. ezért feljelent,
  megkerestem a taxi táblát, de ez nekem furcsa: a tábla 3 méter magasan,egy lámpaoszlopon, az utcával párhuzamosan volt kihelyezve
  míg az utca bejáratánál s zsákutca tábla jól látható, ez a taxi tábla egyszerűen nem volt észlelhető.
  tehetek valami ez ügyben, vagy beleszaladtam egy turistacsapdába és így jártam?
  köszömöm figyelmét!

 12. Pető Attila írta:

  https://www.google.hu/maps/@47.531583,21.62291,3a,75y,160.66h,76.5t/data=!3m4!1e1!3m2!1sQFaRq3vPNkod9m00T4LuGQ!2e0?hl=hu

  Én biztosan megnyernék egy pert ebben az esetben, mert a merőleges taxi tábla szabálytalanul, és értelmetlenül került elhelyezésre. A nyíl jelzését fel sem tudom fogni…
  Értem én, hogy ez egy egyedi szituáció, merthogy itt halszálkásan kell parkolni, de ez akkor sem jó megoldás.
  Többek között előírás, hogy minden taximegállóban útburkolati jelet is kell használni…
  Szóval egy fellebbezést megér az eset!

 13. Varga Levente írta:

  Tiszteletem,

  folyamatban van egy bírságolási ügyem, egyelőre az önkormányzati szinten. Előbbiekben többször meg lett említve a 4-5-6X taxis tábla. Nos, engem kb 25 méterre büntettek meg a 6X tábla előtt, felfestés nincs, illetve talán valamikor volt, de nem meghatározható, hogy meddig tartott. (Kelenföldi pályaudvar, a Google streetview-en tökéletesen látható a zéró felfestés.) Számomra egyértelműnek és logikusnak tűnik, hogy ez így jogtalan, viszont kérdésem lenne, hogy volt-e már precedens abból, hogy egy feljebbvitt ügyben egyszerűen kimondták, hogy valóban, ilyen esetben nem lehet büntetni, mert a kiegészítőtábla a taxisoknak szól. Egyébként telefonon beszéltem velük, ők állítják, hogy ott 6×5 métert kell elhagyni a táblától.

  Előre is köszönöm válaszát, üdvözlettel, levente

  • Pető Attila írta:

   A jogszabályt kellene bemásolni az illetékeseknek:
   KRESZ 17.§. 1. d/1. „Taxiállomás” (109/a. ábra); a tábla a személytaxi részére kijelölt várakozó helyet jelzi; a tábla alatt elhelyezett kiegészítő tábla jelezheti a taxiállomáson egy időben várakozó személytaxik megengedett számát;

   11/2001. (III. 13.) KöViM rendelet
   13.4. A taxiállomás területét a „Megállóhely” útburkolati jellel mindig jelölni kell.

   • Varga Levente írta:

    Köszönöm, ami még eszembe jutott, akárhogy keresek erre utaló szabályzást, nem találom. Hol van az meghatározva, hogy hány méter egy autó, vagy taxi? Valahol ez konkrétan rögzítve vagyon, vagy mindenki csak dobálózik az 5 méter/autóval szájhagyomány alapján?

    • Pető Attila írta:

     A KRESZ-ben nincs erre utaló szabályozás.
     Ugyanakkor találtam egy oldalt, ahol 6,5 métert írnak:
     http://akadalymentes.com/mozgasserult-parkolo

     • Varga Levente írta:

      Igen, ezek a speciális parkolóhelyek. Amit az általános parkolókról találtam, abban az állt, hogy egy hely 4,5-5,5 méter között lehet, ezen belül a helyileg illetékes hivatal dönt a méreteket illetően. Ennek tudatában, a kiegészítőtáblán szereplő szám nem jelölhet távolságot, mivel a szorzat második eleme nincs pontosan meghatározva. Arra szolgál, hogy az adott helyen várakozó taxikat megszámolva, eldöntsük nincsenek-e túl sokan a megállóban. 🙂

  • Zsuzsa B. írta:

   Kedves Levente,

   Ahogy elnézem ugyanaz a MAFFIA jár ott is mint a Bartók Béla úton…

   Én pont ezek ellen harcolok!

   https://www.jarokelo.hu/budapest/bejelentesek/6643/taxi-4x-ismet-olcso-festek-es-draga-parkolas?ref=nhlZRru3kV8Gg2iEyc6DXs1HBajM9qPx7UeIvNTzOFLQWpCKAm4bS5t0wY

   Beszélnünk kellene.

   Zsuzsa

  • Zsuzsa B. írta:

   Levente,

   Tegnap arra sétáltam, hogy megnézzem a Kelenföldi Pályaudvar előtti “Taxiállomást”. TAXI 6x – Teljesen igaza van… Ott festék halovány nyomokban sem lelhető fel… Még az első taxi alatt is valami 2-3 éve lekopott semmiség volt.
   Ráadásul ott a kijelölt területbe belefut egy sétány… ez sem normális. A megkérdezett taxis emlékeiben sem él mikor festették fel utoljára. Mindenki odaparkol a sétánytól kezdődően, ferdén.
   A BKK Közút Zrt. vagy trehány, vagy anyagi nehézségei vannak (nyilvános hogy épp lezárult egy végrehajtás a Fővárosi Bíróságon ellenük.) HURRÁ! De ezért az útburkolati jel hiányosságért milliókat fizetnek a parkolót kereső gépjármű tulajdonosok. Lehet osztoznak a FORI-vel? Meg a dolgozóikat is jutalék alapon tartják?

   Én nem fizetnék.
   Taxi megállót MINDIG ke kell egészíteni útburkolati jellel.
   Ha van útburkolati jel, akkor világos, meddig TAXI és honnan lehet PARKOLNI.

   Ha nincs 15 méternél hosszabb útburkolati jel életbe lép az ALAP – TAXI tábla 15 méter előtte 5 méter mögötte és ennyi.

   Melléklet a 11/2001. (III. 13.) KöViM rendelethez – A Közúti Útburkolati Jelek Szabályzata (ÚBJSZ)

   18.2. A jeleknek határozott körvonalúaknak, és egész felületükön egyenleteseknek kell lenniük.
   18.3. Az útburkolati jeleknek nappal és éjjel jól láthatóaknak kell lenniük.

   1.6. Az útburkolati jeleket tisztán, jól látható állapotban kell tartani. Ahol ezek a követelmények nem teljesülnek, az útburkolati jeleket fel kell újítani. Különös gonddal kell megítélni azoknak az útburkolati jeleknek a felújítási gyakoriságát, amelyek kötelezettségekre hívják fel a járművezetők figyelmét.

 14. zoli írta:

  TISZTELETTEL ;taximegállóban milyen feltėtelekke lállhat ill várakozhat a betegszállító . KÖSSZ!

 15. Béla írta:

  Tisztelt Pető Attila!
  Az úttest jobb oldalán két autó számára kiépített mozgássérült öbölben várakoztam, jogosultság nélkül. A várakozás tényét elismerem. Viszont a közterületeseek álatl készített időpecsétes felvételen jól látható, hogy az öböl vastagon latyakos hóolvadékkal volt takarva és az is, hogy van egy mozgássérült parkoló tábla az öböl végébe kihelyezve. De mivel az öböl végében van és az öblöt egy virágágyás követi érvényessége a kresz értelmében úgy tudom a tábla utáni területre azaz a virágágyásra szól. Az útborkolati jel a latyaktól nem volt látható a tábla pedig hibásan lett kihelyezve. Én pedig abban a tévedésben voltam, hogy szabályosan várakozok. Kérdésem: csakugyan hibás a a tábla kihelyezése? Lehetséges, hogy még sincs igazam? Netán a parkolóöböl rokon a buszöböllel, ahol a végében is lehet a tábla? Köszönöm: Béla

 16. E.Zoli írta:

  Tisztelt Pető Úr! Az alábbiakba sikerült belefutnom: Buszmegálló tbla után 2 m-re várakozni tilos tbla ( kivéve rakodás céljából) , majd ezt követte kb.10 m re a taxi tbla, majd kb.5 mre szintén várakozást tiltó tbla. Felfestve semmi. Én az első tiltó tbla után rakodtam, a rendőrség szerint szabálytalanul. Ö szerint ez jogos? Várom válaszát .Tisztelettel