Megállni tilos!

A kérdést feltette: Mányi Béla

Tisztelt Attila!

Március 10-én a Debrecenben történt velem, hogy mellékelt képeken látható felfestett parkolóhelyen (Péterfia u. 4.sz) parkoltam gépjárművemmel. A közterület felügyelet azonban megbírságolt, arra hivatkozva, hogy megszegtem a “megállni tilos” tábla alatt elhelyezett tilalmi területre vonatkozó tábla rendelkezését.

A gond ezzel csak az véleményem szerint, hogy én egy parkoló zónában, egy felfestett parkolóhelyen parkoltam.

Elképzelhető, hogy a táblától 30m-en belül parkoltam, ezt bevallom nem mértem le, de véleményem szerint a kiegészítő tábla hatályán belül akkor nem lehetne felfestett parkoló hely. Kérem segítsen ezt a kérdést tisztázni.

Pető Attila, a Mosolyzóna oktatója
Sajnos a közterület kezelője nem járt el eléggé figyelmesen, amikor egy parkolóhely felfestést a megállási tilalom hatálya alatt otthagyott, mert valóban megtévesztő lehet. (A jel kopottságából arra következtetek, hogy előbb volt ott várakozóhely és csak később rendelkeztek táblával a megállási tilalom felül.)

Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy a közúti táblák magasabb rendű szabályozásnak számítanak, mint az útburkolati jel, tehát jelen esetben a tábla hatálya nem kérdőjelezhető meg 30 méteren belül.

Azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy lehet, hogy látszódik még némi felfestés a kijelölt parkolóhelyből, de a járda szélén látható, és szintén kopottas sárga jel pont a megállási tilalomra hívja fel a figyelmet!

Hozzászólások

 1. Kovács László írta:

  A parkoló zóna és a megállni tilos tábla egy oszlopon nem lehet……Miután engem is itt büntetett meg a közterület felügyelet bementem hozzájuk és másnap már áthelyezték a parkoló zóna táblát egy távolabbi oszlopra.
  Ettől függetlenül a büntetést kiszabták és épp ma kaptam meg a rendőrségtől a büntetést 20.000 Ft….
  teljesen figyelmül hagyták a tényekre való hivatkozásomat. Még csak nem is említették a parkoló zóna táblát..

  • Malkom írta:

   Akkor ezek tök hülyék, hiszen egy oszlopon volt két egymásnak ellentmondó tábla…

 2. farkas bálint írta:

  parkolhasz a várakozóhely övezet zónába.
  És sétáhasz?

 3. farkas bálint írta:

  Bál milyen városba és faluba.
  Pesten nagyon sok van.
  Azért van sok mert a Magyarországnak a Fővárosa a Budapest.