Megkülönböztető jelzéseit használó jármű leállósávba kényszerít

A kérdést feltette: Dezső

Két eset is történt velem, amelyben úgy gondolom a megkülönböztető jelzéseit használó jármű nem szabályosan járt el.

1: Autópályán haladtam, amikor mögöttem feltűnt egy szirénázó rendőrautó a két sáv között haladva, ezáltal leszorítva engem a leálló sávba.
2: Főúton haladva velem szembe tűnt fel szintén egy szirénázó rendőrautó, hasonlóan az úttest közepén haladva, így az útpadkára kényszerítve engem.

Mindkét esetben diplomata autók kísérését végezték a rendőrautók. A kérdésem az lenne, jogszerű-e az, hogy mentő, tűzoltó (és rendőrautók is, amikor nem kísérnek) is elférnek egy sávban, de Fontoséknak elengedhetetlen a minimum két sáv, és ezért az útpadkára, illetve leállósávba kényszerítik az autósokat?

Pető Attila, a Mosolyzóna oktatója
A KRESZ ennyit ír:42. § (1) A megkülönböztető jelzéseket (villogó kék fényjelzést és szirénát vagy váltakozó hangmagasságú más hangjelzést) használó gépjármű, illetőleg minden ilyen gépjárművekkel kísért (közrefogott) zárt csoportban haladó, megkülönböztető fényjelzést használó gépjármű részére minden járművel, minden helyzetben elsőbbséget kell adni, és akadálytalan továbbhaladását – félrehúzódással és a szükséghez képest megállással – lehetővé kell tenni.

Tehát igazából a szabály annyit ír elő, hogy az ilyen járművek akadálytalan haladását biztosítani kell.
Biztosan van olyan Fontos, aki visszaél a helyzeti előnyével, de azért érdemes inkább azt feltételezni, hogy tudja a dolgát, átlátja a helyzetet és ő is a legjobb megoldást próbálja választani.

Én úgy gondolom, hogy jobb az ilyen járművektől a lehetőségekhez képest minél jobban eltávolodni, akkor is, ah ez azzal jár, hogy a leállósávra vagy az útpadkára kényszerülünk.