Mehetek-e az úttesten ahol kerékpárút van?

A kérdést feltette: Tar Imre

Kresz R. 54. § (11) bekezdése:
“Ha az út mellett, annak vonalvezetését követve kerékpárutat vagy gyalog- és kerékpárutat jelöltek ki a kétkerekű kerékpároknak, a kerékpárúton vagy a gyalog- és kerékpárúton kell közlekedni.”
“Ha a lakott területen a nem főútvonalként megjelölt út mellett annak vonalvezetését követve kerékpárutat vagy gyalog- és kerékpárutat jelöltek ki, és az úton kerékpárnyomot is kijelöltek – ha a közúti jelzésekből más nem következik – a kétkerekű kerékpárok az úttesten is közlekedhetnek.”… “út mellett”, ez mit jelent?
… “lakott terület” … ezt értem,
“a nem főútvonalként megjelölt út mellett” … nézzem állandóan van-e főútvonal tábla? Ha nincs mehetek? Ha főútvonal, azt honnan tudjam?A jogszabály szerint akarok közlekedni! Kérem a jogszabályt és úgy megyek!
( ha már évek óta bejárok dolgozni kerékpárral és készül egy összevissza kialakított, lassú kerékpár út, akkor nem mehetek tovább a biztonságos, kiismert úttesten? )
Pető Attila, a Mosolyzóna oktatója

Igen, a KRESZ-t két évvel ezelőtt egy kicsit megkutyulták a kerékpárosok kedvéért, de úgy látom inkább nagyobb káoszt teremtettek ezzel a jobbító szándékkal.

Ráadásul az életszerűséggel is baj van, mert a klasszikus út mellé kiépített kerékpárutak mellett egyre több helyen jelenik meg a járdán végig vezetett kerékpárút, ami viszont az adott úton található és nem mellette. Ezen felül a Margit híd példáját nézve egy főútvonalon jelöltek ki kerékpárosnyomot a kerékpárút mellett, amely az 54.§. szerint viszont nem használható.
Szóval nagy a káosz.

Ha a jogszabály szerint – és persze biztonságosan – akarsz közlekedni, akkor nem érdemes az “út mellett” fogalmán dilemmázni. Ha van kerékpárút és az úttest főútvonalakként van azzal a bizonyos sárga rombusz alakú táblával megjelölve, akkor maradj a kerékpárúton. Ha egyéb úton, és van kerékpáros nyom, akkor mehetsz ott.
A jogszabályalkotó szándéka – még, ha nem is pontosan került megfogalmazásra – az volt, hogy ahol kerékpárút van, ott az úttestet hagyjuk meg az autósoknak.

Természetesen továbbra is hangsúlyozom, hogy értem én is az ellentmondásokat…