Motoron személyszállítás

A kérdést feltette: XY

Üdv!
Olvasgattam az eddigi kérdéseket de sehol nem találtam pontos választ.Kérdésem hogy mikor szállíthatok utast motoron.Ha rendszámmal rendelkezik és lábtartóval amit az utas el is ér már alkalmas utasszállításra? Vagy csak bizonyos köbcenti felett/motor papírjain szerepel?Válaszát előre is köszönöm.

Pető Attila, a Mosolyzóna oktatója

A motorokon történő személyszállítás alapfeltétele valóban az, hogy a jármű forgalmi engedélyébe ez be legyen jegyezve, és ezzel együtt rendszámmal is rendelkezzen!
Amit a KRESZ a témával kapcsolatban ír:
46. § (3) Motorkerékpár pótülésén csak egy, a saját biztonságára ügyelni képes személyt szabad szállítani, akinek a lába a lábtartót eléri.
54.§ (9) A három- vagy négykerekű segédmotoros kerékpárral személyt szállítani akkor szabad, ha a jármű vezetője a 17. életévét betöltötte.

Tehát kétkerekű segédmotoron biztosan nem szállítható személy, a motorkerékpárokon pedig akkor, ha a lába a lábtartót eléri. Ez gyermekekre is érvényes!

Hozzászólások

 1. Kulcsár írta:

  Tisztelt Uram!

  Van e olyan törvény ami kimondja , hogy kell a rendszám az utasszállításhoz?

 2. TM írta:

  Segédmotoros kerékpáron tilos utast szállítani, a többire meg kell rendszám.

 3. Vári Barna írta:

  Jó napot!

  Nekem kissé más jellegű de utasszállítással kapcsolatban lenne kérdésem.
  Mikortól szállíthatok utast? Elvileg 2 évig kezdő vezetői engedélynek számít a jogosítványom. Ez kategóriánként 2 év, vagy ha már a B kategória megvan 5 éve akkor változik valami? Ez esetben sem vihetek két évig utast?

  Köszönettel: Barna

  • Pető Attila írta:

   Kezdő csak egyszer lehet az életben az ember. Tehát a kezdő vezetői engedély is csak az első megszerzett kategóriától számított két évig tart.

 4. Utasi Balázs írta:

  Ha nekem m kategóriás (smk) jogsim van
  És levizsgazom A jogsira szállíthatok személyt vagy az segédmotoros jogsi nem számít bele a 2 évbe?

  • Pető Attila írta:

   Hivatalosan nem, mert az M kategória nem számít nemzetközi vezetői engedélynek. És az első nemzetközi kategória megszerzése után él a két év.
   De van egy kiskapu!
   Ha elmégy az okmányirodába és átírod az M kategóriát AM-re – ezt 2013 óta kérelemere automatikusan átírják -, akkor mivel ez már nemzetközi engedély a két év annak megszerzésétől fog látszódni a jogsiban. Így A-val már nem leszel kezdő, és szállíthatsz utast.

 5. Gréti írta:

  Jó napot kívánok!
  A barátomnak most lett 600as motorra jogsija 2 hónapja. De már autóra 4 éve van jogsija. Szállíthat személyt motoron attól, hogy friss vezetői engedélye van? A választ előre is köszönöm 🙂

 6. Laci írta:

  Üdv!
  Csak két év után szállithatok személyt motoron?

  • Pető Attila írta:

   Amennyiben a motor az első jogsid, akkor igen. De ha már volt előtte legalább két éves B-s jogsid, akkor szállíthatsz személyt egyből.

 7. Veronika írta:

  Tisztelt Pető Attila!

  Nem tudom, aktuális-e még a fórum, de feltenném a kérdésemet!
  Tegyük fel, hogy van egy nagyobb robogóm, 125 vagy 150ccm-es, tehát van rajta rendszám. Ezeken elvileg már szállíthatok személyt. Olvastam, hogy létezik rá való gyerekülés GiviS650 a neve, 5-8 éves korig ajánlják, de úgy olvastam, igazából nem annyira kor függő, inkább magasság függő, tehát fiatalabb gyermeket is bele lehet ültetni (4évesre gondolok). Sajnos csak régebbi 2009-2010-es cikkeket találok a témával kapcsolatban. Szóval a kérdésem az lenne, hogy itt Magyarországon szabályosan szállítható-e gyermek ebben az ülésben a nagy robogón? Természetesen a biztonsági előírások betartásával. Létezik hozzá való lábtartó is, viszont biztonsági öv nincs hozzá. Mielőtt sok negatív kritikát kapnék, hogy felelőtlenség stb. azt leszögezném, hogy nem Budapesten a belvárosban és nem hegyi túrákról lenne szó, csupán óvodába és iskolába szállításról (vidéken), ami néhány utcányira van és még a Fő út közelébe sem kell menni, viszont eléggé dombos az út, ezért biciklivel már nem olyan egyszerű, s ha van ilyenre lehetőség, akkor szeretnék szabályos lenni… Valamint nem friss a jogosítványom! Amennyiben szabályos ez a gyerekülés, akkor azzal együtt kell levizsgáztatni a robogót? Választ köszönöm előre is!

  Üdvözlettel, Veronika

 8. wallish írta:

  Üdv!

  Kérdésem, ha friss jogsim van, vezethetek egyből oldalkocsis motort, vagy ehhez is kell valamennyi időnek eltelnie? Előre is köszönöm válaszát!