Motoros – álló kocsisor

A kérdést feltette: Fazekas Balázs

Tisztelt Pető Úr!

A mellékelt ábrán látható esetben ki a vétkes közlekedő? A mellékútról balra kikanyarodó autóst (“A”) a sorban álló autó kiengedte, viszont a piros lámpánál föltorlódott kocsisort a motoros (“B”) kielőzte (ill. a helyes szó az “előre sorolt”), így az belerohant az “A” járműbe.

A KRESZ 36.§ (12) bekezdésére lehetne hivatkozni, de nem vagyok benne biztos, miszerint csak jobbról szabad előre sorolni. Mi az Ön véleménye?

Valamint kérdezném, hogy mi a helyzet, ha a sort előző jármű egy autó.

Pető Attila, a Mosolyzóna oktatója
Valóban a KRESZ a következőt mondja:
“Ha a járműveknek útkereszteződésben, útszűkületekben, szintbeni vasúti átjárónál vagy egyéb forgalmi okból meg kell állnia, – előre sorolás céljából – kétkerekű motorkerékpárral, illetve kétkerekű segédmotoros kerékpárral az álló járművek mellett, vagy azok között, kétkerekű kerékpárral az úttest szélén, az álló járművek mellett jobbról szabad előrehaladni”

De nem szabad elfeledni, hogy a szabály ezt a párhuzamos közlekedés fejezetében említi, tehát olyan útra érvényes, ahol több sáv került kialakításra.
Itt viszont csak egy sáv van, tehát a motoros az általános előzési szabályok szerint közlekedett. Ebben pedig szerepel az a kitétel, hogy nem szabad az előzést megkezdeni, ha a megelőzendő jármű elé nem tudunk, annak zavarása nélkül bizt9onságosan visszasorolni. Ebben az esetben erről nem tud a motoros meggyőződni, tehát véleményem szeriont nem lett volna szabad az előzést megkezdenie.

Ugyanakkor azért nem egyszerű a helyzet, mert ha megáll a sor, akkor már kikerülésről beszélhetünk, ott pedig a fenti feltétel nincs előírva, tehát a motoros elhaladhat a sor mellett, balról is. Ez a helyzet nem csak motorosra, másik négykerekű járműre is érvényes, bár ott a vissasorolással gond lehet.

Az is igaz, hogy az elsőbbségadás tábla mindkét irányra érvényes, tehát a kiforduló járművel balról is – ahonnan a motoros érkezett – elsőbbséget kell adni.

Hozzászólások

  1. Bodai Ferenc írta:

    Én is motorozom, de még többet autózom. Ennek megfelelően mindkét vezető fejével tudok gondolkozni.
    Szerintem itt mindkét fél hibás volt, mert ilyen kiélezett helyzetben mindkettőnek különleges óvatossággal kellett volna megközelíteni a kereszteződést.