Mozgáskorlátozott parkolás

A kérdést feltette: Som Gergely

Történt a múlt héten, hogy Budapesten a XI. kerületi Eszék utcában parkoltam.
1 héttel rá kaptam egy levelet egy 50,000 Ft –os bírsággal, miszerint mozgáskorlátozott parkoló jogtalan használatáért megbüntetnek. Gyorsan visszamentem a helyszínre, hogy lássam, jogos-e a büntetés.

Sajnos láttam, hogy előtte 2 parkoló hellyel ki volt téve a tábla, miszerint a következő 3 hely mozgáskorlátozottaknak van fenntartva (én a 3. helyen álltam). Különösen azért dühít az eset, mert ha valaki, akkor én maximálisan odafigyelek minden szabály betartására és képes vagyok megszólítani azokat, akik nem megfelelően parkolnak, de még azokat is, akik a családi helyre parkolnak úgy, hogy egyedül utaznak…

Az említett utcában a parkolás úgy néz ki, hogy a földel borított járdára félig lehet ferdén felállni, igazából eszébe sem jut az embernek az, hogy itt rokkant parkolót alakítsanak ki, hiszen nem csak a parkolás nehéz nekik, hanem a ki/be szállás. További gondot jelent, hogy itt mindenki úgy parkol, hogy gurul 10-el, majd ha lát egy helyet, gyorsan beteszi magát (szinte csoda, ha itt vagy a környező utcákban van parkoló – részvétem az ott lakóknak). Én is így tettem, ha lett volna tábla minden helyhez külön, biztos, hogy észre is veszem. A büntetést elfogadom, az összeg viszont kiveri a biztosítékot.

Mondom mindezt úgy, hogy ha 1 nappal ezelőtt megkérdeznek, sőt még ma is azt mondom, jogos az ekkora összegű büntetés, ne használja a milliomos, beképzelt ember a neki nem járó helyet, mert lusta bepiszkítani drága cipőjét (azt pedig tudom, hogy ekkora összeg már nekik is fáj). Ennek ellenére kérdem én, a fent leírtakkal (miszerint a parkoló nem felel meg a mozgáskorlátozott parkoló elvárásainak) lehet-e vagy érdemes-e fellebbezni?

Esetleg olyan észrevételt benyújtani, hogy helyezzenek ki minden parkolóhoz külön táblát, vagy a parkoló hely végébe tegyenek külön táblát, hogy mással ne történhessen ilyen eset? Utóbbit azért kérdem, mert 20 perces esti parkolásomkor történt a büntetés, tehát biztos sokan esnek ebbe a hibába és külön figyelik ezt a helyet a bírság reményében.

Pető Attila, a Mosolyzóna oktatója
Sajnos egyre több levelet kapok mozgáskorlátozott parkolóval kapcsolatban, és a biztosítékot mindig az 50 ezer forintos büntetés csapja ki. Ami érthető is, bár a szabálysértési rendelet valóban ekkora összegű büntetést határoz meg ilyen esetekben.

Azt is tapasztalom, hogy a közterület kezelője sok esetben nem igazán jól láthatóan illetve körültekintően határozza meg az ilyen várakozóhelyeket.
De ugyanakkor az is igaz, hogy mi, autósok sem vagyunk elég figyelmesek a parkolóhely kiválasztásában.

A fellebbezést mindenképpen érdemes leírni, sajnos az eredményt nem tudom megjósolni.
Feltétlenül érdemes a hasonló kérdéseket is elolvasni az oldalunkon!

Hozzászólások

 1. Gabesz írta:

  A közelmúltban történt, hogy este parkoltam. Látom a mozgáskorlátozottaknak fenntartott helyre utaló táblát, össze van firkálva, ki kell szállnom megnézni, hogy hány helyet kell kihagynom. Ember vagyok, és nem állok olyan helyre, ami másnak van fenntartva. Közelről már látható, hogy 3 hely van mozgáskorlátozottaknak fenntartva. Ott is áll a 3 autó, beállok negyediknek. Másnap a kocsimon az 50 ezer forintos bírság.
  Felhívom őket (13. kerület), mondják, hogy van felfestés is. Mondom nekik, nagyon kopott foltokban lehet csak ott, este nem látszott (nem mentség). Azt mondják, a kocsim hátulja rálóg az egyik útburkolati jelre. Hiába érvelek, hogy a tábla 3 helyet tart fenn, s én a negyedik vagyok, őket ez nem érdekli.
  Másnap lefotóztam, videóztam. Sajnos akkor nem állt ott a 3 mozgáskorlátozott autó, de látható, hogy elfér a három jármű mögöttem.
  A bírságot nem fizettem be, mert felháborítónak tartom az eljárást. Jóhiszemű voltam, kiszálltam, tájékozódtam a tábláról. A fenntartó meg tojik az útburkolatok karbantartására, s gondolom, kitették a 3-as táblát, de 4 autónyi helyet festettek fel. Ez megengedhető? Mire számíthatok? Többet kell-e fizetnem, ha szabálysértési eljárásra viszem a dolgot? Jogos volt-e a bírság Önök szerint?

  • Pető Attila írta:

   Nem tartom korrektnek az eljárást, sőt a KRESZ-re hivatkoznék, hogy a közúti jelzőtáblák adott esetben felülírják az útburkolati jeleket.
   Ugyanakkor nem igazán jó a tábla jelölése sem, mert a “3 autó” meghatározása megfoghatatlan, hiszen akár tehergépkocsiról is szó lehet. Amelyek hossza jóval több, mint egy átlagos személygépkocsi.

   Teljesen egyetértek azzal, hogy az útburkolati jelek állapota városszerte pocsék, és bizony a közteresek feladata lenne az illetékesek felé jelezni ezt!

  • Szabó János írta:

   Kedves Gabesz!

   Hasonló helyzetbe kerültem, mint Ön. Mielőtt belevágnék a “jogi csatározásba” tudna kérem segíteni, hogy mi lett az ügye végkimenetele?

   Köszönettel,
   János

 2. Merlin írta:

  Történetem hasonló. Múlt hétvégén, szombaton, Bp., XII. kerület, Maros utcában megálltam egy mozgáskorlátozottaknak fenntartott helyen. Nekem sem kell mondanom, hogy távol álljon tőlem, hogy a mozgásukban korlátozott emberektől akármilyen módon is elvegyem az esélyt a szabad közlekedésben, sosem tennék ilyet. Szóval: útburkolati jel nem látható, a mellette lévő oszlopon a másik irányból kitéve a tábla. De nem külön oszlopon, hanem valamilyen világítási vagy egyéb oszlopon. Nyilván tájékozódtam annyira, hogy a parkolóval szemben lévő falat megnéztem, útburkolaton jelet kanyarodáskor nem láttam. Szintén 50000Ft a büntetés. Felhívtam a Közterületeseket, hogy mi ez. Válasz: vagy befizetem, de ezzel elfogadom a szabálysértést vagy eljárást indítanak, ahol egy rendőrségi előadó meghallgat és eldönti igazam van-e. De ha nincs igazam akkor akár a duplája is lehet a büntetés. A hölgy a vonal másig végén azt mondta, hogy többször jelezte a városüzemeltetésnek, hogy újra kellene festeni a feliratot, mert nem én voltam az első, aki a Maros utcával kapcsolatosan nem először hivatkozik erre. Ezek szerint itt sem, és ott sem történt, történik semmi… 🙁 Nagyon szomorú, hogy ezen élősködnek.

 3. Endre írta:

  Este 10 órakkor zuhogó esőben leparkoltam egy rokkant parkolóba.- (12 kerület Magyar Jakobinusok Tere).
  Látható felfestés nem volt.Később vizsgálva a parkoló hely elején,- két elmosódott valami szürkült kb 10 cm es folton.
  A büntetés 100 ezer forint volt,-explicit módon hangsúlyozva ,hogy “..annak mértékét sem a szabálysértési hatóság sem a bíróság eljárása során nem mérsékelheti”.
  Emlitendő,- természetesen pár napra rá már vadonatúj felfestést eszközöltek az illetékes urak.
  A 100 ezer forintos bírságot egyébként a VIII. kerületi Rendőrkapitányság postázta.- Átutaltam.- Felhívva őket kiderült ,hogy ilyen még nem is volt ,h valaki azonnal utaljon,- ugyanis “sírva mennek be az emberek”.-

 4. bence írta:

  Mindenki hibázhat, de egy ilyen kis butaság miatt családok mennek tönkre.. van akinek semmi az az 50.000ft, mi meg majd fél évig nélkülözünk emiatt… gratulálok Magyarország, lehetetlenítsd el itt az életet míg végül egy normális gondolkodó ember sem marad itt! ledolgoznám, leülném is inkább mint kifizettessek a szüleimmel egy ekkora összeget, 30 nap a börtönben, főiskolás első évesként buknám az állami támogatást, halaszthatnék egy félévet stb-stb. csak azért mert egy 10×5 centis kis nyilacskát nem vettem észre egy olyan parkolóban ahol amúgy sehol sem volt senki. és ezer és egy hely volt…..

 5. Krisztián írta:

  Történetem hasonló… Visegrádi utcában parkoltam a Központi Okmányiroda előtt. Mögöttem 2 kocsi állt. (mozgáskorlátozottaknak fenntartva 2 hely= pipa). Megvettem a parkolójegyem. Végeztem az ügyintézéssel és látom hogy fotózzák az autót, a kék csomag már a szélvédőn. Válasz mozgáskorlátozott helyen parkoltam. A felfestés persze használhatatlan. (nyomokban festékmaradványok) Majd megütött a guta 50.000 Ft!!! Úgy néz ki semmit sem tehetek, mire kiértem a két autó már nem volt mögöttem, a fotókon sem lesz látható…..
  Teljesen jóhiszemű “vétek” kerül 50.000 Ft-ba
  Tényleg semmit nem lehet tenni????

  • Csaba írta:

   Sziasztok!

   De Lehet !! 2 napja kaptam meg én is az 50.000.- bónt…..Biztos nem fizetek. Szabálysértési eljárásban a bíróság eldöntheti hogy közmunka vagy pedig elzárás…. elzárás napi díjja 5000 Ft / nap!!

   Tehát 10 nap . Nem lehet több ha nem fizetem be,mert az alap büntetést számitják át….

 6. Anikó írta:

  Szegeden ennél még keményebb dolog. Hasonló helyen álltam meg, mint Gergely. Keményen kiálltak a gyökerek a földből, gödrös, sáros volt a hely ahol megálltam. Egyáltalán nem is gondolná bárki, hogy ezen a helyen kellene kialakítani mozgáskorlátozott parkolót. Siettem, elkerülte a figyelmemet a tábla. Amikor visszatértem az autóm sehol, helyette a járdán egy piros lap, mely szerint elvontatták az autómat és megválthatom 24.000 Ft-ért. Kifizettem a vontatás-tárolás költségét, de a dolognak még itt nincs vége, mert ma kaptam egy felszólítást, hogy szabálysértést követtem el és még fizessek 50.000 Ft-ot. Nekem ez, ha elfogadom 74.000 Ft-ba kerül. Nem tudok másra gondolni, szándékosan ilyen helyeken “alakítanak” ki mozgáskorlátozott parkolót. Megjegyzem a táblától a 4. helyen álltam, közvetlenül egy hatalmas fa mellett. Erre kiderült, hogy éppen ott az úttesttel párhuzamosan kell parkolni és nem ferdén halszálkában, ahogy a többi autó is állt, de azoknak volt igazolványuk.

 7. Ági írta:

  Rákoskeresztúr Önkormányzattal szembeni oldalon . Űzletsor előtte járda.a járda előtt a parkoló.A parkoló autósor közepén,sunyin berakva kettő darab mozgáskorlátozott parkoló.A felfestés kopott alig látható, a tábla kb. 50cm-es magasságban az űzletsor falán. Az előtte parkoló autótól észre sem lehet venni.Bűntetés 50000ft.

 8. König Imre írta:

  Én meg az elöbbiek fordított esetét irom le.
  Miskolcon szakado hoban parkotlam le egy parkoloban.Annak rendjén kirakva a mk igazolványom. (Tanukkal bizonyitva.) A Holding el is ismerte.De… a rokkant parkolohely máshol (tavol) volt.nem is lehetett látni.Ezért nem fogadták el az igazolványom. büntetés kiküldve. Pénzem alig.leülöm, ha muszáj.
  A hatóságok utjai kifürkészhetetlenek!!
  Vajon jogos e???

  • Pető Attila írta:

   Számomra nem tűnik jogosnak a büntetés!
   Ugyanis fizetős parkolóban a mozgássérülteknek nem kell díjat fizetniük!

   Egy esetben jogos a büntetés, ha az úton megállni tilos táblát helyzetek el.

   KRESZ 41.§.:
   “(3) A mozgáskorlátozott személy (illetőleg az őt szállító jármű vezetője) járművével és a betegszállító gépjármű olyan helyen is várakozhat, ahol a várakozást jelzőtábla. Korlátozott várakozási övezetben és várakozási övezetben a mozgáskorlátozott személy vagy az őt szállító jármű vezetője a járművével és – az (5) bekezdésben foglaltak szerint, tárcsa használatával egy óra időtartamig – a betegszállító gépjármű a várakozást ellenőrző órával (parkométerrel) vagy jegykiadó automatával ellátott várakozóhelyen, ellenőrző óra vagy jegykiadó automata működtetése nélkül is várakozhat.

 9. König Imre írta:

  Köszönöm a segítö és meggyözö választ.

 10. Mng írta:

  Sziasztok!

  Pár órával ezelőtt, a Gergő által említett utcában (Eszék utca, XI. kerület), megbüntették a páromat, mert rokkant helyen áll. Tény, hogy állítása szerint nem vette észre a táblát (aminek a méretével én nem értek egyet, de ez mellékes…), szóval. A felfestés nuku, a mozgási lehetőségek szintén.
  A kérdésem leginkább arra irányul, hogy az ilyen fajta büntetéseket, le lehet e dolgozni közmunkával? Ha igen, ennek mi a menete?
  Előre is köszi!

 11. Angi írta:

  Végső elkeseredésemben fordulok ide. 2014.05.07-én korán reggel munka előtt műkörmöshöz siettem 8:30-ra a 13.kerületben. Egy kedves ismerősöm aki ajánlotta a hölgyet, kiemelte, hogy nehogy elkéssek mert azt nagyon nem szereti, sajnos azonban aznap reggel minden és mindenki összefogott ellenem, beragadtam kukásautó mögé, dugó volt mindenhol én pedig késésben voltam. A Radnóti utcába kellett mennem, ami pár méterre van a westend-től. Nem tudom mennyire van önök előtt a környék, igazi forgalom van reggel, délben és este is. 8:35-kor kanyarodtam be a Radnóti utcába a Kresz Géza utca irányából. Egyirányú utcák, jobb kézszabály alapján nekem volt elsőbbségem, és pont jött is egy autó balról mikor a kereszteződésbe értem. Az első ilyenkor, hogy várom. hogy az autó megadja e az elsőbbséget, de megadta lelassított, én pedig kihasználtam és gyorsan jobbra fordultam. Ezután láttam hogy jobb oldalt hatalmas üres parkolóhely van, mivel késében voltam nem is mentem tovább megörültem és megálltam, indexeltem, és visszatolattam a parkolóhelyre. A tárcámban nem volt apró, ezután eszembe jutott tudok mobillal is tudok fizetni, és elküldtem parkolási társaságnak az aktiváló sms-t.
  Miután megjött a válasz, nyugodtan bezártam az autót és felmentem a körmöshöz. 40 perc múlva mikor visszamentem az autóhoz, egy kék borítékot láttam a szélvédőmön, Megbüntettek?? Álltam csodálkozva de hisz vettem parkolójegyet.. nem kapták meg?? Sietve kibontottam, és megpillantottam egy csekket 50.000Ft-ról. Néztem körbe, hogy valaki szórakozik velem.. Ezután elolvastam a mellékelt levelet, és levert a víz.. “Mozgáskorlátozottak részére fenntartott várakozóhelyen jogosultság hiányában várakozott”.. Ekkor hátrasétáltam a kereszteződéshez és megpillantottam a táblát, az első reakcíóm az volt hogy elsírtam magam.
  Igen rossz helyen parkoltam:
  Nem vettem észre a táblát mert amikor az látható volt akkor arra kellett figyelnem hogy megadják e az elsőbbséget vagy sem. Mi történik ha a tábla 2 méterrel előrébb van elhelyezve? Parkoláskor észreveszi a vezető és tud keresni másik helyet.
  Nem vettem észre hogy rossz helyen állok, mert aszfaltra mozgáskorlátozott jel nem volt felfestve. Mi történik ha van szokásos jelzés felfestve, láttam volna tolatáskor és tudok másik helyet keresni.
  Nem vettem észre hogy rossz helyen állok, mert nem mentem egy automatához fizetni aprópénz hiánya miatt, kiszállás nélkül vásároltam jegyet. Mi történik ha elmegyek rendesen jegyet vcenni, észreveszem az útkereszteződésben a táblát.
  A dolog érdekessége, hogy olyan papírt kaptam, amire gyárilag rá van nyomtatva, hogy szabálysértés helye, Radnóti utca 6. Nem kézzel írja rá a kedves közterület felügyelő, hanem így jön ki a nyomdából, vagyis nem én vagyok az első nem én vagyok az utolsó aki belesett ebbe a csapdába, ugyanis ebből az következik, hogy olyan sokan parkolnak itt szabálytalanul, hogy megéri előre legyártani a cetlit. Nyilvánvalóan mindenkinek meg kell élnie valamiből, az is egyértelmű hogy a szabálysértést meg kell büntetni, na de kérem, 50.000FT?? Egy fél havi fizetésem 🙁 Biztos vannak emberek akiknek ez zsebpénz, de nekem nem. Biztos vannak akik nem foglalkoznak ezzel a táblával, kifizetik a büntetést mert ez csak költőpénz, de nem nekem.
  Biztos vannak olyanok is akik trükköznek a mozgáskorlátozott igazolvánnyal, nah ők megérdemelnék ezt az összegű büntetést.
  Miután elsírtam magam, felhívtam a 13.kerületi közterület felügyeletet, ahol a kedves telefonos ügyintéző közölte nem tudják módosítani az összeget, nem tudnak részletfizetést adni várjak 30 napot azután ők átadják a rendőrségnek és tőlük lehet enyhítést kérni. Ezután vártam, a mai napig 22 nap elteltével kaptam ismét egy levelet a közterület felügyelettől, amiben leírták hogy a rendőrség akár meg is emelheti ezt a bírságot és nekik nincs joguk ezen az összegen változattani csak kiszabni. Ez most komoly? 🙂 Ezután felhívtam a rendőrséget ahol elmondták, hogy ha beérkezik hozzájuk, ők meg fogják duplázni az összeget, vagyis 100.000Ft-ot kell fizetni, amire tudnak adni részletfizetést.. köszönöm szépen nagyon kedvesek vagytok, köszönöm szépen mindenkinek.

  “Hiszek abban hogy Magyarországon a teljesítmény számít, hiszek abban, hogy az elvégzett munka elnyeri méltó jutalmát, hiszek abban, a nehézségeken valódi nemzeti összefogással úrrá leszünk, hiszek abban, hogy minden itt élő állampolgár magyarsága ugyanannyit ér, és hiszek abban, hogy a munkámmal hozzájárultam és a jövőben is hozzájárulhatok hazám boldogulásához.”
  Alföldi Róbert

  Most mi tévő legyek?

  Üdvözlettel!

  • Pető Attila írta:

   Nagyon tudom, és nagyon megértem, hogy ez egy kellemetlen helyzet, és természetesen maximálisan elhiszem, hogy nem szándékos volt az ott parkolás.
   De erre mondják sajnos, hogy tanulópénz…

   Valóban a jelenlegi jogszabályok alapján, aki mozgássérült parkolóban várakozik mérlegelés nélkül 50 ezres büntetés jár. És ki ne helyeselné ezt, amikor meglát egy “nagy fekete” autót egy ilyen helyen. De amikor velünk történik mindez, akkor meg a világ legkellemetlenebb helyzetét éljük át. Mondom, tudom, és nagyon megértem!

   Ugyanakkor, akik a büntetések elbírálásával foglalkoznak, nehéz helyzetben lennének, ha érzelmi alapon kellene döntést hozniuk. Kit büntessenek, és kit nem? Inkább marad a vitathatatlan jogszabály, amelynek a mértékével én sem nagyon értek egyet, de egy szerencsétlenül járó mozgássérült, aki emiatt kényszerül kitérő útra, valószínűleg a többszörösét sem bánná….
   Hol az igazság???

   Ezért szoktam mindenkinek azt tanácsolni azt, hogy a gyanúsan üres parkolóhelyeken legyünk a legkörültekintőbbek, az ürességnek általában oka van, és a legritkább esetben az, hogy épp szerencsénk volt.

   Megnéztem a helyszínt, és ráadásul itt még egy probléma van, az, hogy a mozgássérült tábla az egyirányú utca jelzéssel egy karón került elhelyezésre. Egy másik útra kanyarodva pedig az első, hogy meg kell nézni van-e valamilyen jelzés, mert ha erre, itt nem figyelünk, akár egy behajtani tilosba is betévedhetünk…

   Sajnos azt kell mondanom, hogy ha még van lehetőség, akkor érdemes elfogadni az 50 ezres variációt, mert nem látom az esélyét, hogy ebből jól ki lehetne jönni…

 12. K.Gábor írta:

  Kedves Attila!

  2 hónapja sikerült beparkolnom motorral egy bolt mozgáskorlátozott parkolójába.
  Boltból kifele jövet rendőr fogadott a parkolóban.
  A rendőr nem szabott ki helyszíni bírságot, inkább feljelentett, mondván így meguszom egy figyelmeztetéssel, mivel nem volt még szabálysértésem. Pár napja jött egy levél, beidéztek.
  Az lenne a kérdésem, hogy mire számíthatok?
  Lehetséges akár a 100.000-es pénzbírság is?
  A kresztábla elhelyezésére van valami jogszabály?
  A mozgáskorlátozott parkoló jelzés az épület falán volt, térdmagasságban, egyéb tábla, felfestés nem volt..
  Személy szerint eddig a kreszre vonatkozó táblákat, jelzéseket az úttest szélén, vagy az úttesten kerestem, nem egy épület falán, derékmagasság alatt.

  Üdv.

 13. Edit írta:

  Az én történetem meglehetősen friss,mai.A Széchenyi fürdő előtt tőrtént.
  Két gyerekkel mentem a Hol nem volt parkba(ex vidámpark)persze sehol egy üres parkoló hely,amikor meglàttam,hogy a fürdő elől kiàll egy autó egyből le is csaptam a helyre.Mikor visszaértem kerékbilincset kaptam,felhívtam őket 1,5óra múlva jöttek is(addig 2kis gyerekkel vàrhattam).kifizettem 11500ft-ot abilincsért,majd közölték,hogy tovàbbi50000lesz.A rokkant parkoló 5autó szàmàra című tàblàt remekül takarta egy fa,felfestés nincs.Ettőlfüggetlenül jogosnak tartom a büntetést,csak éppen az összege az ami kiakaszt.Esetleg létezik valamilyen méltànyossàgi kérelem?Jelenlegmunkàt keesek.Az pedig csak a bónusz,hogy amíg vàrtam ,hogy jöjjenek leszedni egy pàr autó parkolt addig mellettemszintén rokkant helyen(én a kijelölt 5ből a3.helyen àlltam)és ép-egészséges fitt emberek àlltak mellém kvétel nélkül Audival és Mercedessel.Egyébként pedig soha nemàllnék ilyen helyre szàndékosan,a papàm rokkant ember volt és tudom milyen bosszantó,ha olyan àll oda aki erre nem jogosult.Mégegyszer hangsúlyozom elismerem a hibàmat,nem voltam elég figyelmes,de a büntetés összege felhàborìtó szàmomra.

 14. István Zádori írta:

  Szeretnék a kérdésemre választ kapni. A XIII. kerület Pannónia 57 sz. alatt történt. Az elmúlt év májusában szombaton délelőtt beálltam a parkolóba, mire kimentem egy 50000 ft-os büntetés várt és nem értettem, hiszen közvetlenül semmilyen tábla az adott helyen nem jelezte, hogy ez a parkoló mozgáskorlátozottaknak van fentartva. Bementem és közölték velem, illetve én is meggyőződtem róla, hogy az Ipoly utcában, amely a Pannóni utca saroképületére esik valóban van egy tábla, amelyen 1x mozgáskorlátozottnak fentartott helyre utal. Felháboritónak tartottam, hogy sem egy nyil, hogy ez melyik utcára vagy parkolóra szól, sem egy felfestés nem jelezte, hogy az a Pannónia u 57 szám alá esik és az bizony az a hely, az első parkoló ahova beálltam. Bécsben élek 31 éve, így számomra ez felfoghatatlan, hogy Ipoly utca és Pannóni utca sarkán elhelyeznek egy táblát és döntsd el, amit csak hátulról látsz, mi van ráírva és melyik utcára vonatkozik.
  De a büntetést befizettem, mérgesen és nem egyétértően, hiszen ez nagy félrevezetés.
  Tegnap azaz, január 17.én ismét ugyanarra a helyre álltam. De tanulva a múlévi hibámból, most nem az első, hanem a második helyre álltam. Már ott van a tábla 1x mozgáskorlátozott részére fentartott hely, de melyik?
  Akinél jártam, azt mondta, hogy nyugodtan beállhatok, mert ha kinézek az erkélyen az első helyen, ami addig volt a mozgáskorlátozott részére fentartott hely (hiszen ott kaptam az első büntetést az elmúlt év májusában) és az első helyen már hónapokóta lefedve ponyvával áll egy autó, az ablaknál ki van vágva egy kicsi rés, amin ugyan nem lehet azonosítani, ez mozgáskorlátozott vagy sem, mert a hidegben nem látható a lefagyott autó ablakában, de ott áll hónapok óta, nincs mozgás körülötte, tehát elfoglalta a mozgáskorlátozott részére fentartott helyet.
  Milyen öröm, január 17-én vasárnap reggel 8:57-kor a másik helyen is ott volt a drága kék boríték benne 50000 Ft-os büntetéssel, merthogy most azt nevezték ki a mozgáskorlátozott helyének, így megint én kaptam a büntetést. Szégyen az, ami ebben az országban megy. És hol van a jogorvoslat? Kétszer egymásután ugyanabban az utcában, csak felváltva egyik és a másik helyen a mozgáskorlátozott részére fentartott hely. Gondolkodom, hogyan? Az első prakoló mellett biciklitároló, a második mellett hatalmas fa. Büntetés bármelyikbe is állsz be, a tábla lehet akár az Ipoly utcában, akár a Pannónia utcában és hozzáteszem félrevezető tábla, a büntetés mindenképpen 50000 Ft.- Ma a feleségem befizette ezt a büntetést, de nagyon-nagyon mérgesek vagyunk és éppen az miatt, hogy mindkét esetben másik helyet jelőltek meg a mozgáskorlátozott részére. Hol van az, aki ezt jogorvosolni tudja? 100000 Ft pénzbírság, és nem tartjuk jogosnak. Nem mert a másik autó hónapok óta ott áll. Nem tudni rokkant vagy nem az autó, lefedve, leponyvázva és meguszva minden büntetést, a másik pedig fizessen. Tudom nem ide tartozik, de miért nem alkalmazzák a kutyákra és tartóikra vonatkozó rendeleteket szabályokat is? Miért nem büntetik ilyen keményen őket is? Hiszen így sohasem fognak tanulni a kutyatartásra vonatkozólag… Hol van a szájkiosár és póráz? Sehol, de az sincs aki megbüntesse őket…

  • B.Tirza írta:

   Kedves Zádori István!
   Nagyon együtt érzek önnel. Itt – sajnos – Magyarországon túlzásba visznek mindent. Semmi sem egyértelmű. Itthon – szégyen és gyalázat – könnyen el lehet tévedni, mert a táblák nem egyértelműen igazítanak el. Sokat jártunk és még járunk Ausztriába. Érdekes módon “SOHA” sem tévedtünk el, holott kirándultunk a hegyekbe, hágókon keresztül, de soha sem tévedtünk még el.!

   Nem olyan régen voltunk Winer Neustadtban, ahol nem láttuk a parkolóban a mozgássérült helyet. Beálltunk és kitettem az igazolványomat. Már ballagtunk kifelé a parkolóból, amikor a rendőr hozzánk ért. Nagyon udvariasan közölte, hogy a sövénnyel elválasztott hely van kijelölve a mozgássérülteknek. NEM EGY HELY, hanem legalább HAT kék alapon van kijelölve. Átmentünk oda. Sajnos itt nálunk a Karinthy Frigyes úton – ami elég hosszú – csak KÉT hely van összesen. Nem érthető az egész!. Kinek a kompetenciája azt nem tudom, de fittyet hánynak mindenkinek, ha panasszal él. Csak nekik van igazuk! Sajnos”.

 15. Ilona írta:

  Tisztelt Szakértő!
  Mozgáskorlátozott helyen parkoltam, amihez igazolványom is van és a szélvédő mögé ki is helyeztem. A téli időjárásra való tekintettel az autó ablakait részleges takaróponyvával letakartam a jegesedés és hó miatt. A ponyva a szélvédő aljáig ért, amit a rendőr, ha 5 cm-re megemel láthatta volna. Sajnos mivel ennyi fáradtságot nem vett így feljelentett szabálytalan parkolásért. Kérdésem, ilyen esetben mit tehet egy mozgáskorlátozott aki szeretné a jegesedéstől és hótól védeni az autóját?

 16. B.Tirza írta:

  Házunk előtt a XI.kerületben egy szolgalmi út van. amely a Karinthy és Iriny József utcát köti össze. Mivel a házunk bejárata és számozása egyik útra sem néz(ett), ezért amikor 1958-ban a Lágymányos lakótelepet kezdték építeni és a hatvanas évek közepe felé az Irinyi József utcát kiszélesítették. illetve a síneket beágyazták, akkor fordultunk a Kerületi Tanácshoz, hogy elénk csi8náljanak egy aszfaltos utat, hogy a MENTŐ és taxi a bejárat előtt meg tudjon állni. Ez egy egy nyomtávas utca volt még akkor. Későbbiekben, amikor már a Skála is megépült, akkor szélesítették ki az utat mindkét oldalra 4 sávosra. Abban az időben az előttünk lévő utat is kiszélesítették elejére, vagyis a Karinthy és Irinyi torkolatához mindkét oldalra zöldterületet virágággyal és fákkal telepítették be. Erre a kis útra mindkét oldalról be lehetett hajtani. Majd egy alkalommal behajtani tilos táblát tettek fel az Irinyi oldalról, a Karinthyról egy átmenő forgalom tilos táblát. Körülbelül 16 évvel ezelőtt a Karinthyt újították fel, akkor parkolókat alakítottak ki, és az utcánk elejére egy egyirányú út jelző táblát raktak ki. A végére egy háromszöget egy jobbra fordulási táblát. és felfestettek egy megállás kötelező széles csíkot. Kb. 7 évvel ezelött egy “OKOS TOJÁS” zebrát is felfestett egy olyan útnál, ahonnan átmenő forgalom nincs, csak azok fordulnak be erre az .
  útra, akik a házban laknak, vagy dolgoznak. Reggel megtelik estére megritkul a parkoló autóktól. Amióta a zebrát felfestették azóta állandóan büntetnek!! Olyanokért amiért, ha zebra nem lenne, akkor büntetés sem. Mellettünk van az Egry József utca, ami átmenő forgalommal rendelkezik sőt a Karinthy F. úton is jelzi a tábla, hogy jobbra fordulhat, Figyeltem kb. 3-6 percenként fordulnak az autók az Irinyi József utcára, mivel, ha tovább mennek az Egry utcánál, akkor már a Karinthy és Irinyi József utca kereszteződésénél lehet jobbra fordulni a táblák és felfestések szerint. Na már most az Egry és Irinyi utcáknál nincsen “ZEBRA”, holott ott lenne jogos.

  Millió beadványt adtam és fényképekkel bizonyítottam, hogy ott ahol kellene “zebra ott nincs, de ahol teljesen felesleges ott van.. Volt egy súlyps mozgássérült vak asszony, akit vittek ide-oda. Nem volt parkoló hely ezért “Mozgás sérült” igazolvánnyal rendelkező autót is megbüntettek, mert addig ott állt – szertintük – ahol tilos a zebra miatt. A széles csíkra kb 5 cm-t belógott az autó eleje a csíkra. 30 eFt. volt a bírság. Nem egyszer fordult elő, holott kint volt az igazolvány. Szerintük a Kresz megszegése állt fennt. Ezt most azért írtam le, mert nem tudom, hogy kinek mi a véleménye erről.?

  Minap kaptam egy levelet melyben megbüntettek engem is 25 eFt.-ra. Súlyos mozgássérült vagyok. Karácsonykor ültem utoljára az autóban azóta ott áll(t). Most 2016 februárban büntettek meg, holott az utca baloldalán parkoló autókat hetenként büntettek meg. Majd jött egy “BUZGÓ” akinek szemet szúrt, hogy nem jó helyen állok (szerinte). Ajánlott levelet megkaptam. Férjem nem volt itthon, igy éppen unokám jött ebédelni az egyetemről, . Megkértem, hogy fényképezze le az autót, hogy hogyan áll. A fényképek bizonyítják, hogy kb. 40 cm-rel hátrább állok. Hogyan fényképezett le úgy, hogy úgy lássék rossz helyen állok?. Csak akkor tutuk meg, amikor a levelet felbontottam. Még most is ott állok, mert Férjem elutazott és csak ma vasárnap jön haza. Még elállni sem tudok, mert nem tudok vezetni. Sem leányom sem unokám nem tudnak vezetni. Unokám nem is akar. Mozgáss sérült igazolványom ráadásul még kint is van.