Mozgáskorlátozott parkoló kialakítása

A kérdést feltette: Kovács László

Tisztelt Pető Attila!

A mozgáskorlátozottak számára szolgáló parkolóhely kialakításához kapcsolódó kérdésem az , hogy közúton mikor vagy milyen előírások szerint kell a mozgáskorlátozottak részére parkolóhelyet kialakítani?
Mi számít közintézménynek, ahová a bejutást biztosítani kell a mozgáskorlátozottak részére parkolóhely kijelölésével?

A mellékelt kép a 3. kerület Bécsi úti szakaszán az Új udvar bevásárló központtól 150-200 méterre készültek, és azt a területet mutatja, ahogy egy mozgáskorlátozott parkoló kinéz.

Előre is köszönöm véleményét a kiszabott bírság elleni fellebbezés lehetőségéről.

Tisztelettel!

Pető Attila, a Mosolyzóna oktatója
Általánosan elfogadott elv, hogy mivel a közúti jelzések elhelyezése komoly szabályok alapján történhet, ezért azok értelmét nem kérdőjelezhetjük meg.

A képen azt látni, ahogy egy közúti jelzőtáblával megjelölik ezt a területet. Jelen esetben ez azt jelenti, hogy a tábla után egy személygépkocsi részére elegendő helyet ki kell hagyni, ez kb. 5 méter.

Látom én is, hogy nem túl szerencsés itt parkolóhelyet kijelölni, a keskeny úttest és a villamos pálya miatt, de feltételezem ennek meghatározását szakemberek végezték.

Így nekünk már csak egy marad: a szabály betartása, ami alapján itt más jármű nem várakozhat.

Hozzászólások

 1. Kovács László írta:

  Nagyon finoman fogalmazott, hogy “nem túl szerencsés”, de vajon mi az a komoly szabály, ami alapján éppen itt és ilyen feltételek mellet alakították ki ezt a parkolóhelyet. Egyáltalán, hol lehetne megtudni milyen szabályok , előírások alapján történik mozgáskorlátozott parkolóhely vagy akár más közúti közlekedést szabályozó tábla kihelyezése.

  • Pető Attila írta:

   A 83/2004. (VI. 4.) GKM rendelet szól a táblákról. A 20/1984. (XII. 21.) KM rendelet pedig a forgalomszabályozásról szól.
   érdemes esetleg ezeket átböngészni, bár valószínűleg pontos választ csak az adott önkormányzat műszaki osztályán lehet kapni.