Mozgáskorlátozottak parkolója

A kérdést feltette: Kutlik Miklós

Tisztelt KRESZ FÓRUM!
Tisztelt Pető Attila!

Február közepén parkoltam le a Bp. XIII. Röppentyű köz 1. sz. ház előtti parkolóba. Amikor visszatértem a kocsimhoz meglepődve láttam a kék csomagot, az 50.000.-Ft-os büntetési tétellel. Kiszálltam a kocsiból és akkor valóban észrevettem a fotón látható jelző táblát. Mint régóta vezető autós azért lepődtem meg, hogy miért álltam oda, amikor nem volt szándékomban elfoglalni egy mozgáskorlátozottak részére fenntartott parkolót. Elég jártas vagyok a mozgássérültekkel kapcsolatos előírásokban, mivel szakmámból adódóan, magam is terveztem ilyen parkolót és azt is tudom, hogy az ezekkel kapcsolatos előírásokat az engedélyező hatóságok nagyon szigorúan veszik, és ki sem adják a használatba vételi engedélyt, ha nem tartjuk/tartják be azokat.

Így rögtön azt vettem észre, hogy ez a parkolóhely egyetlen előírásnak sem felel meg: Sem a parkoló mélységét nem vették figyelembe, sem a szélességét, sem a felületi kiképzését. A parkoló mélysége 4,30 m volt, ami még a szabvány normál parkoló méretét (4,50) sem éri el, nemhogy az 5,50 m-t. A parkoló szélességére utaló jelzés, vagy felfestés szintén nem volt. A síkfelületnek nem nevezhető gyephézagos felületre nem volt felfestve a nemzetközi piktogram, amit ugyan az útügyi szabvány előír, de erre hivatalosan nem lehet hivatkozni (pl. a hó miatt), viszont ennek hiányában a parkoló végére szoktak elhelyezni egy piktogramos jelzőtáblát, hogy véletlenül sem álljon oda illetéktelen.

További észrevételem az volt, hogy a parkoló közvetlenül egy kanyar után lett kialakítva, így az úttal párhuzamosan, – a látótérből kiesően – elhelyezett tábla gyakorlatilag észrevehetetlen. A jelzőtáblák elhelyezésének egyik legfontosabb kritériuma, hogy megfelelő távolságból, (az autóból) megfelelő rálátást biztosítva legyenek elhelyezve. Ez jelen esetben nagy mértékben megkérdőjelezhető.

Utoljára említeném, hogy a kihelyezett „Mozgáskorlátozottak részére fenntartott várakozóhely” jelzőtábla az érvényben lévő KRESZ táblák között nem szerepel, vagyis egy ad-hoc tábla, aminek elhelyezését a törvény tiltja. Ezt azért említem meg, mert a táblán szereplő piktogram nagyságának meg kell egyezni a P jellel, vagyis nem lehet kisebb, főleg olyan mértékben, mint jelen esetben látható, – illetve alig látható! Messziről, kis szögben, ahogy az autóból nézi a vezető, ezt a jelet – gyakorlatilag egyik irányból sem – lehet észrevenni. Ha kiegészítő táblán akarják jelezni a korlátozást, annak egészen más jelei vannak – nem véletlenül! Azt csak megjegyzem, hogy ha a kiegészítő tábla szerint állnak meg az autók, akkor a második helyen lévő autó teljesen vétlenül megakadályozhatja a már ott álló mozgáskorlátozott vezető hozzáférését az autójához. Azt is furcsának tartom, hogy épp ott lett kialakítva ez a parkoló, ahol egy csatornatönk (összefolyó) súlyos balesetet okozhat egy kerekes székes mozgáskorlátozottnak, ha a kerekei beszorulnak a lefolyórács hézagjaiba. A parkoló mellett elhelyezett alacsony magasságú „védő” korlátok pedig nem csak a mozgáskorlátozottakra veszélyes, hanem mások testi épségét is veszélyeztetik.

A fentiek alapján meg merem kockáztatni azt a feltevésemet, hogy ezt a parkolót engedély nélkül alakították ki. Ezt azért merem feltételezni, mivel az XIII. ker.-i Közterület-felügyeletnek írt levelemre először a Felügyelet jogásza írt, hogy fellebbezni csak a szabálysértési hatóságnál lehet, ha 30 napon belül nem fizetem be a bírságot. Majd ennek letelte után újból elküldték ezt a levelet más formában, de lényegileg azonos tartalommal. Mivel gyakran járok arra, több ott parkoló autón látom a kék borítékot, valószínű nem véletlenül. Azt nem merem feltételezni, hogy ez a parkoló pénzbeszedő helyként működne, de annyit megérdemelne, hogy a beszedett büntetésekből egy valódi, használható mozgáskorlátozott parkolót alakítsanak ki. (akár úgy, hogy a kutyafuttatóból elvennének pár négyzetmétert).

Levelem kiegészítéséhez – ahogy Önök kérték – néhány jellemző fotót is mellékelek. Az utolsó fotón látható jelzőtábla – nem messze a kifogásolt parkolótól – helyesen ábrázolja a KRESZ tábla jeleit, így gyanítom, hogy a kifogásolt parkoló, ahogy jeleztem: nem hivatalos parkoló.

Pető Attila, a Mosolyzóna oktatója
Azt tudom tanácsolni, mivel a tábla telepítésével kapcsolatos érveid teljességgel helytűállóak, hogy érdemes megírni egy fellebbezést.

Ugyanakkor elég nehéz helyzetben lennék, ha engem, mint KRESZ-szakértőt felkérnének egy mozgássérült várakozóhely telepítésére.
Nyilván, egy mozgássérültnek, aki a közelben lakik és rendszeresen használná ezt a területet nehéz lenne elmagyarázni, hogy itt azért nem lehet ilyet létesíteni, mert nincs lebetonozva, vagy mert csak a sarkon van hely és azt nem lehet rendesen kitáblázni és hasonlók. És inkább “gyalogoljon” még pár száz métert, mert ott van megfelelő terület.
Tehát ez az igény is érthető…

Én úgy gondolom, hogy a mozgássérült parkolókkal kapcsolatban inkább az veri ki a biztosítékot, hogy 50.000 forint lett a büntetési tétel, ami valóban sok.
Az is igaz, hogy régebben, amikor ez az összeg nagyságrendekkel kisebb volt, rendszeresen lehetett találkozni az áruházak mozgássérült parkolóiban tartózkodó “nagy fekete” autókkal…

Hozzászólások

 1. Benedek László írta:

  Tisztelt Pető Attila Szeretnék segítséget kérni: 2013.05.27.én megbüntettek Kecskeméten a Március 15.u 3-5 előtti parkolóban ami történetesen a házunk előtt található, és a Kecskeméti Közterület Felügyelet szerint mozgássérült parkoló! Útburkolati jel nem látható a parkolónál, és a táblázás sem egyértelműen jelzi a parkoló kezdetét s a végét! 50000 Ft a büntetésem, olyan szabálysértésért amit szerintem nem követtem el! Mellékelek képeket a parkolásomról, Én a szürke Suzuki Ignis gépjárművel parkolok, a mellettem lévő piros Suzuki Swift a mozgássérült Úr tulajdona aki szintén a mi háztömbünkben lakik! Szeretném a véleményüket kérni, hogy valóban jogtalan-e a parkolásom, és ha nem akkor miként tudnám jobb belátásra bírni a Közterület Felügyeletet! a tel számom a következő: 06-30/7721543

 2. Kocsis Károly írta:

  Tisztel tPető Úr!

  Írja meg kérem mire számíthatok!

  2014.dec 05.-én este fél kilenckor szombaton Sopron belvárosában figyelmetlenül esős viharos időben bementem egy mozgássérült parkolóba mert csak az volt szabad.Negyed órán belül mikor visszatértem egy rendőrségi, rendszámra hivatkozó feljelentő cédula volt a szélvédőn .Annyira elázott, hogy ha kettőt törlök nem is tudok az egész ügyről.
  A helyzet fanyara,hogy harminc éve foglalkozom gyógypedagógusként mozg. fogíatékosokkal,így aztán ha valaki jobb lehetőségeket szeretne nekik ,hát nekem nem kell a szomszédba menni ötletért.
  Ma reggel(vasárnap ) visszamentem a parkolóba és lám nyugodtan parkolnak illetéktelenek,sehol egy rendőr.
  Én fogtam ki egyedül az éjszakai unatkozót?

  Tisztelettel várom válaszát 2014.06.12.00