Mozgássérült parkoló

A kérdést feltette: István

Az lenne a kérdésem, hogy abban az esetben ha tábla nincs kirakva, csak felfestés látható a parkolóban, ami mozgássérült parkolóra utal jogosan büntetnek meg, ha én ott parkolok?

Válaszát köszönöm előre is.

Pető Attila, a Mosolyzóna oktatója
A KRESZ-ben a következő áll:
“18.§. (7) A 17. § (1) bekezdés e) pontjában szereplő kiegészítő tábla ábrája, amely a mozgáskorlátozottak gépjárművei részére fenntartott várakozóhelyet jelöli, útburkolati jelként önállóan is alkalmazható.”

Azaz lehet önálló felfestést alkalmazni, így sajnos jogos a büntetés.

Hozzászólások

 1. Rácz László írta:

  A következő eset alapján büntettek 50.000 Ft-ra
  – nem volt a felületre felfesteve a mozgássérült embléma
  – a parkoló szélessége nem érte el az előírt 3.60 szélességet,
  – a táblán nem volt jelezve, hogy hány db a mozgássérülteknek kijelölt parkoló,. (4 db mozgássérült parkolónál több ne kerüljön egymás mellé (OTÉK 42. § (3)).
  – én a táblától kb.6. parkolósávba álltam.
  Kérem válaszoljon, és értékelje a vázolt helyzetet. Köszönöm.

  • Pető Attila írta:

   Amennyiben a várakozóhelyre mozgássérült parkoló táblát helyeztek el szám megjelölés nélkül, akkor az a teljes helyre érvényes.
   Való igaz, ez fogalomszervezési hiba, amely ellen a helyi közterület kezelőjénél lehet reklamálni. De ezzel csak a parkolóhely kialakítását lehet megváltoztatni, a helytelen várakozásért kirótt büntetést nem!

 2. Zsolt írta:

  Az lenne a kérdése, hogy megbüntethetnek e akkor ha a mozgássérült parkolo helyét 10cm ho fedte.Tábla volt kitéve ami 2,5m magasan volt.Nem vettem észre.A tábla ugy volt jelezve,h 3 szabad helyet kell hagyni.Én meg pont a táblával szemben álltam meg.50000 ft akarnak büntetni.Megtehetik?

 3. Rada György írta:

  Az lenne a kérdésem, hogy ha kihelyeznek egy mozgáskorlátozott parkoló táblát úgy, hogy a taxiállomás tábla mögé két méterrel kerül elhelyezésre , takarásban és a táblán az áll 3x de nincs felfestve a három parkolóhely, akkor a Közterületes szemmértéke dönti el, hogy én bent álltam – e a kijelölt parkolóban vagy nem, és ezért büntethetnek-e?
  Ez az ésszerűtlen parkoló kijelölés a Bp. III. ker Vörösvári uti Orvosi rendelő /SZTK/ előtti parkolóterületen van.
  Várom megtisztelő válaszát.

  • Pető Attila írta:

   Valóban nem szerencsés takarásban elhelyezni egy táblát. Én sem tartom túl korrektnek az ilyen helyen történő bírságolást.

   Ugyanakkor tanulságos az eset, érdemes az ilyen helyet jó messzire elkerülni.
   Avagy nem vetted észre a táblát és csak a büntetés után figyeltél fel rá, vagy tudtad, hogy ott van és a saját szemmértékedben bíztál?

 4. Taba Amália írta:

  Azt szeretném megtudni, ha egy fürdő előtt, húsz darab mozgásában akadályozott parkoló van, és senki nem áll ott, akkor is szabálysértőként jelenthető fel, aki ott parkol? Zárás előtt , három órával megyünk mindig, és ilyenkor már alig vannak. Köszönöm megtisztelő válaszát.

  • Pető Attila írta:

   Közlekedés szervezés szempontjából nem szerencsés húsz darab mozgássérült parkolót tervezni.
   De ha elhelyezték az erre utaló közúti jelzést, akkor viszont be kell tartani azt, amit mutat, még akkor is, ha senki sem áll ott.

 5. Andi Zoltán írta:

  Tisztelt Pető Attila!

  A következő kérdéseim lennének:

  A posta mellett az út jobb oldalán levő parkolóhelyen egy kék alapon P betűs és fehér kerekes-székes jellel, alatta egy “1x” felirattal mozgássérült-parkolót alakítottak ki, de az utcában csatornafelújítás van és a csatorna-kikerüléshez egy “Kötelező haladási, kikerülési irány (egy irányba) ” balra lefelé mutató táblát elhelyeztek a mozgássérült parkoló táblájával egy vonalban a csatorna elé. (A kettő tábla között lehet beállni) Ha egy mozgássérült be akar parkolni, akkor azt a balra mutató tábla ellenére megteszi, büntethető a tábla figyelmen kívül hagyása miatt, vagy kötelezhető arra, hogy menjen előre, álljon meg és jobbra, hátrafelé tolatva álljon be a parkolóhelyre ?
  Ez a mozgássérült parkoló ellátja a feladatát ?
  Ilyen helyre a kikerülési irány mindkét irányba táblát kellene kirakni ? Kihez lehet fordulni ez ügyben állásfoglalást kérni ?

 6. Kovács Róbert írta:

  Tisztelt Cím!

  Az lenne a kérdésem, ha kint van 2x mozgássérült parkolóhely, de 1 van felfestve, akkor nem szándékos félrevezetésről van-e szó? Megbüntettek, azért kérdezem, de ellentmondást vélek felfedezni az “önmagában az útburkolati jel is érvényes” és a tábla is érvényes felfogásban.

  Kovács Róbert

 7. Tribol Zsolt írta:

  Üdvözlöm! Budapesten a gyermek klinikánál parkoltam mert a kisfiam bent feküdt a korházban. Egy parkoló területet jező tábla (kék alapon fehér “p” ) volt a kocsim jobb első sárvédőjénél 1x rokantparkoló jelzéssel. Elötem két üres hely.megbüntek. Jogos volt vagy érdemes utánajárni és fellebezni? Válaszát előre is köszönőm.

  • Pető Attila írta:

   Látni kellene egy fényképet az esetről.
   De ha a jármű eleje a tábla utáni területre rálóg, akkor jogos lehet a büntetés.

 8. Nagy László írta:

  A 13.kerületben egy olyan helyen álltunk meg, ahol a mozgássérült jelzés nem volt felfestve, csak mint később észleltük egy pici kiegészítő tábla jelezte. Kaptunk egy 50000-es csekket. Német rendszámú az autónk, ha nem fizetjük be, be tudják-e hajtani. Nem látjuk be, hogy ezért miért kell ekkora büntetést kiszabni.

  • Pető Attila írta:

   A tábla önmagában, felfestés nélkül is érvényes.
   A külföldi rendszámú járművek ellen is el lehet járni, de ez országfüggő…

 9. Rezsucha Zsolt írta:

  A 7. kerületben parkoltam le. Mozgássérült (1x) parkolót jelző tábla után egy mozgássérült kártyát használó gépjármű állt és én elé álltam be. 50.000 ft-os birságot kaptam, mert a közterületes úriember szerint nem volt meg a táblától az 5 méter távolság, (csak 4,5m). Próbáltam rákeresni, de sehol nem találtam leírva ezt az 5 méteres betartási távolságot. A kérdésem az lenne, hogy jogos a büntetés, vagy van lehetőségem vitatni a birság jogosságát?

 10. Pető Attila írta:

  Amennyiben valóban bizonyítható, hogy ott már állt egy mozgássérültet szállító jármű, akkor mindenképpen érdemes egy fellebbezést megírni.
  A KRESZ-ben nincs említés arról,hogy egy ilyen jelzés hány méteres szabad távolságot jelentene.
  Egy autó odaférjen, ennyiről rendelkezik a tábla.

  Az más kérdés, hogy valóban akár egy teherautó is szállíthat mozgáskorlátozottat és rendelkezhet ilyen igazolvánnyal. Ami pedig hosszabb öt méternél.

 11. László írta:

  Üdvözlöm!
  Figyelmetlenségből egy mozgássérült helyen parkoltam. Az lenne a kérdésem ha nem volt semmilyen papír otthagyva a szélvédőn akkor sikerült megúszni vagy akkor is küldhetik a csekket?
  A válaszát köszönöm!

  • Pető Attila írta:

   Bevallom őszintén, fogalmam sincs.
   Az elvi esély megvan, mert a cédulát akár lefújhatta a szél is… De drukkolunk,hogy ne így legyen.

   Pár hét múlva kiderül!

   • László írta:

    Köszönöm a lelki támogatást ,nem szoktam ilyet csinálni apám is mozgáskorlátozott volt ,a parkolót hó borította
    én meg elszámoltam a helyet negyediknek álltam be de ötödiknek kellett volna.

 12. hoorikan írta:

  Rokkant parkolóhelyen álltam, megbüntettek 50.000ft-ra, kártyám persze van, csak sajnos nem raktam ki:( bemutatás után redukálódik az összeg?

  • Pető Attila írta:

   Úgy gondolom, hogy a kártya utólagos bemutatása mérsékeli, vagy eltörli a lehetséges büntetést!

   • Belánszki Gyula írta:

    Sajnos nem mérsékeli. Az írták: “nincs jogszabályi felhatalmazásom a kiszabott bírság megváltoztatására, mérsékelésére.” Leesett a kártya, elszállították a kocsit, ami jogos volt. De igazságtalan, hogy a kártya bemutatása ellenére kiszabták az 50 ezer forintos (!) helyszíni bírságot is. Ráadásul azt mondták, ha kérem a rendőrségi szabálysértési eljárás lefolytatását, a bírság duplájára emelkedik. Erre varrjál gombot!)

 13. Kiss Péter írta:

  Üdvözlöm!
  Az a kérdésem, hogy a mozgáskorlátozott parkolóhelyen be- és kiszállás idejére meg lehet-e állni? Mivel én megálltam annyi időre, amíg az utasom kiszállt, és megbüntettek.

  Válaszát köszönöm!

  • Pető Attila írta:

   Helytelen volt az eljárás, mivel a jelzés megnevezése az, hogy várakozóhely mozgássérültek részére.
   A kiszállás pedig megállásnak minősül, természetesen abban az esetben, ha vezetőként a járműnél maradtál.

 14. Szabóné W. Andrea írta:

  Üdvözlőm! Megszeretném kérdezni, hogy a házunk előtt kint van a 2x mozgássérült parkolóhely tábla. Mi beálltunk a harmadik helyre, de a mozgássérült az autójával úgy állt be, hogy a 2x-i közepére, vagyis még egy mozgássérült autó nem fért volna el mellette. Nekem el kell-e fogadnom a büntetést vagy fellebbezhetek! Lefényképeztük, hogy a két helyet ki hagytuk mégis megbüntettek. Hogy vonatkozik a szabály? Amikor oda álltunk a rokkant autó még nem volt ott, tehát nem tudhattuk, hogy nem fog beférni még egy autó.
  Válaszát várom köszönöm

  • Pető Attila írta:

   Sajnos a szabály erről a 2x tábláról nem rendelkezik pontosan.
   Egy átlag személygépkocsira ha 5,5 méter helyet hagyunk ki, akkor véleményem szerint 11 méter után már jogosan lehet megállni és várakozni. Ennél kisebb hely esetében viszont valóban el szoktak járni a közteresek.

   Úgy tudom, minden ilyen helyzetben készülnek fényképek, szerintem egy fellebbezésben ennek a megtekintésére kellene hivatkozni.

 15. írta:

  Vigyázni kell Miskolc Katowice utca 37. előtt /rendszámmal jelölt mozgáskorlátozott parkoló hely/ a tábla nehezen észrevehető, a lépcsőfeljáró sarkában van. Ha az elágazás elején kanyarodunk le, a tábla mögött haladunk el, így nem látjuk. A kórházba inkább be kell menni, és venni a kórház területén park. jegyet venni.
  Ráadásul megállás után 1 perccel tüntették fel az időpontot, az intézkedők. Lesben álltak talán?

 16. BB írta:

  Az elöttem szólók több panaszából is úgy ítélem, hogy valami komoly baj van!
  Tegnap figyelmetlenségből egy mozgássérült parkolóhelyen álltam meg, mikor munkám miatt vidékre vittek le. mire visszahoztak ott várt a cédula.
  Namost:
  – ez nyilván jogos.., mégis felháborító!
  – a büntetés összege ugyanis 50e HUF (egy tanári fizetés több mint fele!)
  – nekem aktuálisan több mint másfél heti munkám (mivel nincs megtakarításom, aktuálisan nem is tudom befizetni)
  – nem hiszem, hogyha akarnák, (akár 10e HUF-ból, ne lehetne észrevehetővé és egyértelművé tenni a helyet! Én biztosan szabadon hagytam volna!

  pár ötlet:
  – a zsebkendőnyi táblát lejjebb szerelik fel, hogy közelről, távolról egyformán látszon
  – A zsebkendőnyinél nagyobb táblát szerelnek fel (és nem egy fának a lombja mögé… bár ez most még nem sokat zavart)
  – felfestik a burkolatra a jelet
  – a parkolókat a járdától elválasztó “babára tesznek egy 15×15cm-es táblát
  …És máris szabadon maradt volna egy parkolóhely – ha ez a cél.

  Az emberi működés figyelembevétele (ergonómia) lenne a minimum, amit állampolgárként elvárhatok az államomtól. Pont erről szól az akadálymentesítés is!
  – Különben sem a magas összeg, hanem a követhető szabályok, és a következetes büntetés tarja vissza a (szándékosan) vétkező embert (akiknek többsége 10-20e HUF-ot is már igencsak sokall egy “parkolásért”).
  – Nekem, figyelmetlennek meg bűnhődik az egész családom (három gyerekkel..) egy ilyen ökörség miatt?
  A eset(ek) sajnos nem a jogosság kérdését, hanem a rosszhiszeműség gyanúját vetik fel a hatósággal szemben, ami a jelekből úgy tűnik, nem a jogkövetést, hanem a (minél nagyobb!) büntetést tűzte ki célul!?
  Ez a nagyon súlyos!

  Tombol bennem a Ludas Matyi!!!
  Sejtem a választ, de megkérdem:
  Mit tehetek?

  Nagyon jó lenne erre, az úgy tűnik többeket érintő kérdéskörre megnyugtató megoldást találni, nem vakon hőbörögni, de nem is benyelni az aránytalan (eszetlen?) büntetéseket.

  – a pikáns az esetben, hogy a munka amin aznap dolgoztam, egy vidéki magyar kastély akadálymentesítése volt…

  Üdv. BB.

  • Pető Attila írta:

   A 63/2012. (IV. 2.) Korm. rendelet, amely a helyszíni bírságról szól, kategorikusan leírja, hogy a a mozgáskorlátozott várakozóhelyen való jogosulatlan várakozás 50.000 forintos helyszíni bírsággal jár együtt.

   Az viszont tény, hogy az ilyen parkolóhelyek kialakítása, kitáblázása, felfestése sok esetben messze elmarad az elvárható szinttől.
   Ugyanakkor az is igaz, hogy még mindig sokan állnak meg – tudatosan – az ilyen várakozóhelyen.

   Amit nem győzök nyomatékosítani:
   Ha egy zsúfolt parkolóhely esetében, vagy egy hivatalhoz gyanúsan közel feltűnően szabad helyet találunk, akkor nézzünk ezerszer körbe, hogy nincs-e kint egy mozgássérült jelölés!

  • inox írta:

   Sajnos pont így jártam én is! Soha, de soha nem szoktam állni mozgáskorlátozott parkoló helyre, de ezt most én is benéztem. Én beparkoláskor ránéztem a helyre nem volt felfestve a mozgássérült jel, így nyugodtan odaálltam. Pont előttem volt egy 20m-en át tartó megállni és várakozni tilos tábla. Kiszállva még azt is megnéztem, hogy nem lógok e be annak a területére. Azt a kis nyamvadt táblát, ami jelen esetben mögöttem volt és jó magasan, egyszerűen nem vettem észre, bevallom még nem is láttam ilyen idióta kis táblát. A hatalmas fizetéssel bíró parkoló őrök a saját területükön gondolom ismerik az ilyen rejtett parkolóhelyeket és oda sűrűn járnak vissza a zsíros jutalék reményében! Ezért tűnik úgy, mintha lesben állnának. Nagyobb pénzzel mernék fogadni arra, hogy ezeket a helyeket tudatosan nem tüntetik fel jól láthatóan az érdekeltek. Én sem tudatosan álltam oda éppen ezért ért hideg zuhanyként a kék nylon látványa. Az újabb sokk a büntetés mértéke 50 e. Ft. Ez brutális egy jóhiszemű vétségért. Csak az a szomorú, hogy aki kitalálja e büntetési összegeket az nyilvánvalóan megússza, ha ő is hasonló önhibát vét.

   • Pető Attila írta:

    HA megírod hol volt ez a hely, akkor legalább másoknak tudunk segíteni!
    Elindult egy folyamat, amelyben megkeressük a területi köztereseket, és jelezzek számukra a nem igazán korrekten elhelyezett táblákat!

    • OCS írta:

     Úgy tűnik, hogy nem sikerült nekik teljesen felfogni, hogy hol vannak sunyi helyek.
     A 12.ker Maros utca 37 szám előtt, a Maros vendéglővel szemben is vagy egy roki1x parkoló útburkolat felfestés nélkül, majd mellette 3-4 normál és ismét 2 roki. A Déli pu. felől érkezve a roki1x-et nem lehet észrevenni, csak ha a parkoló melletti oszlopra csillagászati módon, szemgolyó gerinccel párhuzamossan az égre tekintve kifürkésszük a pici rokijelző táblát.
     A felháborító, amit az előttünk felszólalt Tisztelt BB is leírt, miszerint nem az akadálymentesítés a cél, hanem a minél több bírság beszedése.
     Ha egyszer felnövök, akkor felvásárolom az összes 10ezer FT-os lerobbant trabantot és leparkolom az ilyen helyekre és a kerületi közlekedési tisztelt társaságok bejáratai elé, lehetőleg akadályozva az irodájukba való bejutást.

     Egy irdatlanul felháborodott hasonlóan pórul járt eddig még a KRESZ-t betartó sofőr!

     • Steve írta:

      Annyira fel vagyok háborodva és elkeseredve amiért ennyire egy szemét országban élünk…

      12. ker. Maros u. Déli felől érkezve 16-os házszám előtt egy SZÁNDÉKOSAN elrejtett zsebkendőnyi táblácska jelzi egy vastag oszlopon (tehát déli felől érkezve nem látszik és merőleges az útra, hogy még beparkolásnál se lehessen észrevenni és ráadásul jó magasan), hogy mozgáskorlátozott parkoló hely. Soha eszembe nem jutna jogosulatlanul még csak egy pillanatra is megállni, de tegnap késő este ott parkoltam és nem állt fenn az helyzet sem, hogy gyanúsan üres a hely míg az utca tele van, mert mindig így van, egy-egy hely van szabadon az egész utcában.
      Szomorú vagyok, hogy egy ilyen ország lakosa vagyok, ahol kizárólag a pénzbehatjás a cél és nem azokat akarják megbüntetni akik szándékosan sértenek törvényt.
      Csak azt tudnám, hogy tud tükörbe nézni az aki ilyen helyeken büntet (a legjobban ismerve az adott körülményeket és tudva, hogy valószínűleg nem szándékos), remélem olvassa ezt és mélyen magába néz…

 17. JUhász Flávius írta:

  Üdvözlöm!
  Azt szeretném kérdezni hogy mi a teendő ha az aszfalt festék szörnyen kopott volt, viszont a rokkant parkoló tábla rendben volt és még is megkaptam az 50.000-es büntetést?
  Vasárnapi napon történt, nem vettem észre a táblát, csak azt néztem hogy holl van hely parkolni! Hibáztam, de jelzések nem voltak egyértelmüek (nagyon kopott vesték).

  • Pető Attila írta:

   A mozgássérült parkolótábla felfestés nélkül is érvényes, tehát jogos a büntetés.
   Sajnos az 50 ezer viszont aránytalanul magas büntetési tétel, ezt megértem…

 18. noir írta:

  Üdvözlöm,
  az lenne a kérdésem, hogy van-e valami irányszám arra, hogy hány mozgássérült parkolóhelynek kell lennie parkolónként? Vagy esetleg városonkén/kerületenként van meghatározva? A környékünkön éppen most jelöltek ki majd egy tucatnyit plusszban, elég sokan meglepődtek, akik eddig ott szoktak parkolni.

  Válaszát előre is köszönöm!

  • Pető Attila írta:

   Sajnos nem találtam erre vonatkozó jogszabályi iránymutatást..
   Szerintem a helyi önkormányzatok döntik el…

 19. Gabor írta:

  Udvozlom

  Ma este én is kaptam egy 50ezreset.
  Termesztesen nem volt szándékos a helytelen parkolás.

  Két rokkant hely volt a sok normális után. A rokkant helyekről mar le van kapva a jelzés és a maradványokon is két centis kosz van. Szól a fel festés abszolút nem lathato az elválasztó vonalak meg kb. Kikovetkeztethetok

  Tábla természetesen vol kitéve a második után, a Tabán egy számomra M betűre emlékeztető ikon, mit tapasztalatból tudok, hogy két helyet jelölnek. De számomra azt is jelenti hogy a táblával kettő.jobbra és balra. . A táblát természetesen láttam, így a tábláról vissza a második helyen álltam meg, gondoltam a tábla messze van így majd a következő két helyre vonatkozik. De nem így volt, mert elvileg a tábláról forgalommal ellenes irányban volt két rokkant hely.

  Köteles vagyok kiszállni És végig sétálni az egész parkolót, hogy a legvégén nincs e véletlenül egy tábla, hogy visszamenőleg van tíz rokkant hely?

  Köszönöm

  • Googyi írta:

   Majdnem pontosan ugyanezt szívtam meg.
   Volt egy mozgáskorlátozott tábla a parkoló felénél, amin volt egy visszafele nyilacska is..

 20. Margó írta:

  Üdvözlöm!

  Szeretném megkérdezni, hogy a mai nap Debrecenben kijelölt ferde parkoló helyen, – mivel nem volt máshol hely -, a zebrától kb. 2,5 m-re álltam meg, rokkant parkoló kártyámat szabályosan kitettem és a Közterület Felügyelet megbüntetett, illetve feljelentett, hogy nincs meg az 5 m. Jogos-e? Én úgy tudom, hogy kártyával olyan helyen is meg lehet állni, ahol másként a KRESZ tiltja. Semmilyen közlekedést nem akadályoztam.

  Válaszát előre is köszönöm!

  • Pető Attila írta:

   A kártyával csak olyan helyen lehet parkolni, ahol a várakozni tilos tábla került elhelyezésre.
   A megállási tilalmakat a mozgáskorlátozottnak is be kell tartania!

 21. Tom írta:

  Üdv!
  Súlyosan mozgáskorlátozott hozzátartozómat vittem kórházba vizsgálatra. A bp-i intézet parkolójában fel is van tüntetve mindenhol, hogy az intézet parkolója. Bár az utca felé nyitott, nem a bedobós autómatához tartozik, hanem a kórházhoz. Mivel már törték fel a kocsit a mozgás korlátozott igazolvány miatt, nem hagytam kint az ablakban, csak jeleztem a kórház parkolóit üzemeltető portának, amit tudomásul vettek hogy valóban az illető beteget szállítottam. Okulva a régebbi pesetből, eltettem nehogy megint feltörjék az öreg autót. Erre mikor távoztam, akkor vettem észre hogy a kerületi rendőr feljelentett. Cetlit hagyott. Tiltott helyen várakozik egért feljelentem. Befáradtam a kapitányságra, hogy tisztázzam a kialakult helyzetet.A feljelentő közeget hosszas várakozás után előkerítették, ő válltig erősködött hogy közterület, nem magánparkoló. Hallgattam a portásokra. Most várhatom hogy mekkora bírságot szabnak ki rám? Nálam az összes igazolás hogy ott jártunk vizsgálaton. Mire számíthatok?

  • Pető Attila írta:

   Ha megkapod a határozatot a büntetésről, akkor egy fellebbezésben írd le az esetet.
   Egyébiránt nincs olyan, hogy magánparkoló, kivéve, ha azt kapuval, sorompóval elzárják.

 22. Tom írta:

  Mozgáskorlátozottaknak fentartott helyre álltam. Tábla nem jelöli, csak felfestés. Az üzemeltető azt mondja nem találkozot még ilyen esettel, pedig már húsz éve dolgozik ott.

  • Pető Attila írta:

   A KRESZ-ben a következő áll:
   “(7) A 17. § (1) bekezdés e) pontjában szereplő kiegészítő tábla ábrája, amely a mozgáskorlátozottak gépjárművei részére fenntartott várakozóhelyet jelöli, útburkolati jelként önállóan is alkalmazható.”

   Tehát a felfestés önállóan is megállja a helyét. Bár én sem tartom szerencsésnek, mert télen például, amikor esik a hó, az útburkolati jelek nem látszódnak.

   • Djuroska András írta:

    17.§ Tájékoztatást adó jelzőtáblák. Ami az én felfogásom szerint, csak “tájékoztat”. Azt, hogy a mozgáskorlátozott részére hol van a hely, azt csak az úttesten felfestett jelölés szabhatja meg. Ha nincs felfestés, akkor bárhova állok megbüntethetnek ? Ezt hatalmi visszaélésnek veszem. Aki télen ilyen tábla környékén akar parkolni, inkább máshova álljon.

 23. Kata írta:

  Céges autónkat megbüntették 50e ft-tal, mert mozgáskorlátozottaknak fenntartott helyen álltam meg vele. Én alkalmazott vagyok, ezért azt beszéltük meg, hogy megvárjuk míg a közterületesektől átkerül a rendőrségre… ekkor a cég tulajdonosa nyilatkozott, hogy én vezettem. Ezután a rendőrség egy 100e Ft-os bírságot küldött ki nekem.
  A közterületesek és a rendőrség levelében a hivatkozott jogszabályokban sehol nem találtam utalást ezekre az összegekre… az összeg kiszabásánál a 63/2012. (IV. 2.) Korm. rendelet 6. számú mellékletére hivatkoznak, ahol ennek a szabálysértésnek a fix összege 20e Ft.
  Kérdésem, hogy ezek az összegek milyen jogon szabhatók ki?
  Köszönöm mielőbbi válaszát!

  • Pető Attila írta:

   Sajnos a rendelet 6. melléklet 14 pontja 50 illetve 100 ezer forintban határozza meg a a mozgáskorlátozott várakozóhelyen való jogosulatlan várakozás bírságtételét.

 24. Vadócz Károly írta:

  Üdvözlöm.

  A következő helyen parkoltam:
  http://kepfeltoltes.hu/view/130426/parkol_s_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

  Megbüntettek tilosban várakozásért, mert a ‘mozgáskorlátozott helyen’ parkoltam 10percig. A képen látható párhuzamos parkolóban (Nyíregyháza belvárosa) melyik területre érvényes a mozgáskorlátozott parkoló, ugyanis nincsen felfestve sem kerettel, sem a szimbólum, ezért hova vonatkozik az 1x-es parkolóhely?
  Válaszát előre is köszönöm!
  (Illetve a piros csomagos papíron a rendszámom rosszul van feltüntetve, ennek van-e bármi jelentősége?)
  Üdvözlettel: Vadócz Károly

  • Pető Attila írta:

   Érdeklődtem a közterületeseknél, és ebben az esetben az az álláspontjuk, hogy a tábla után 5 méter helyet szükséges kihagyni, amely elegendő egy darab ilyen jármű számára.

 25. Gabi írta:

  Tisztelt Pető Attila!

  Legyen kedves segítsen nekem a mozgássérült parkoló kialakításának szabályaival kapcsolatban tájékoztatni.
  Hol tudok ennek utánanézni?
  Lakótelepen lakunk, utcánkról nyílik a bejárata a 10 emeletes házaknak is, de a másik oldalon (saját utcájukból is) van bejáratuk.
  A 4 emeletes házak (10 emeletesek bejáratával is közös) utcájában tudomásunk szerint nincs mozgássérült.
  Házunk előtt egyik nap felfestésre került egy mozgássérült jel sárga színnel. Sem a parkolóhely mérete nincs felfestve, sem tábla nem jelzi ennek létezését. Megjegyzem a felfestése is észrevehetetlenül történt – senki nem látta…
  Mivel nincs méret jelölve és nagyjából 3 (egymás utáni) parkolóhely közepére esik, így azt sem tudjuk hová lehet állni és hová nem.
  Egyáltalán a parkolóhely méretét és létezését nem kellene jelölni (felfestéssel, táblával)?
  Ez a kijelölés így teljesen szabályos? Hol, milyen szervnél lehet érdeklődni ezzel kapcsolatban?
  Köszönettel:
  Gabi

  • Pető Attila írta:

   Az Önkormányzaton érdemes utánanézni, a közútkezeléséve megbízott ügyintézőnél.
   A KRESZ szerint az útburkolati jel, azaz a szimbólum önmagában, tábla nélkül is megállja a helyét.
   A felfestett területen egy autónyi helyet szükséges kihagyni a mozgássérültek számára.

 26. K. Edina írta:

  Kedves Attila!

  2013.04.24-én Zuglóban parkoltam mozgássérültek részére fenntartott helyen.A parkolás nem véletlen volt, hanem szándékos, hisz érvényes igazolvánnyal rendelkeztünk. A ki és beszállás alatt és segítés közben az igazolás ablakszélvédőre történő kitétele elmaradt. Az engedély másolatát bescanneltem és el küldtem a Közterület Felügyeletre email-en a SORSZÁM megadásával és kértem a bírság törlését valamint a visszajelzést. A visszajelzésben a következőket kaptam, melyből kitűnik, hogy utána sem néztek a parkolásnak.

  “Amennyiben Közterület-felügyeleti bírságról van szó, a felügyeletnek nem áll módjában törölni. Parkolási társaság által kiszabott bírság esetén javasoljuk, hogy forduljon a bírságot kiszabó szervezethez!”

  Mit lehet a következő lépés, mit tudok tenni, hogy az 50 e Ft. bírságot elkerüljem, hisz érvényes igazolvánnyal rendelkezünk?!

  Köszönettel.

  • Pető Attila írta:

   Úgy vélem, hogy a Parkolási társaság csak a ne fizetésért szabhat ki 50.000 forintos büntetést – amely egyébként mozgássérültre nem vonatkozik.
   A határozatban, amit a büntetésről kaptál ott kell szerepelnie-. hogy hová lehet jogorvoslatért fordulni!

 27. Szabó Ágnes írta:

  Kedves Attila!

  A korábban szólókhoz hasonlóan mi is belefutottunk egy jogtalan parkolásba tegnap.

  A házunk előtt mozgáskorlátozottaknak fenntartott parkolóhely van, amelyet tábla, illetve egy eléggé megkopott felfestés is jelez.
  Mi mindig gondosan ügyeltünk, hogy ne oda álljunk és a vonalra se tolassunk rá soha. Sajnos a táblát magassága miatt eddig nem tanulmányoztuk tüzetesebben (egy lámpaoszlop tetején van, így eléggé fel kell néznie az embernek, ha pontosan meg szeretné nézni azt), így nem észleltük, hogy két parkolóhelyre szól a figyelmeztetés. Tegnap sikeresen beálltunk a második helyre (még ki is szállt a párom, hogy megnézze jól álltunk-e meg -> a felfestésre még véletlenül se álljunk rá). Ma reggelre babakocsival együtt eltűnt az autó. 21 ezer Ft-ért visszakaptuk és most várjuk az 50 ezer Ft-os csekket.

  Érdeklődnék, hogy lehet-e ebben az esetben valamit tenni, hiszen már ez a 21e Ft is eléggé megterhelte a családi kasszát, még egy 50 ezer Ft-os csekk már túl sok lenne.

  A jel nincs felfestve a második helyre, a tábla tényleg nagyon fent van egy lámpaoszlopon és mások is folyamatosan ott állnak kártya nélkül, vagyis nem csak számunkra volt láthatatlan a jelzés. Megtévesztőnek érzem, hogy csak egy jelzés van fent.

  Válaszát előre is köszönöm, üdvözlettel,

  Ágnes

  • Szabó Ágnes írta:

   Kedves Attila!

   Még egy kérdésem lenne az előzőekhez. A következőket találtuk az 1999. évi LXIII. törvényben a a közterület-felügyeletről

   “20. §36 (1) A felügyelő – az üzemben tartó értesítése mellett – elszállítással eltávolíthatja a közterületen szabálytalanul elhelyezett járművet, ha az a közúti forgalom biztonságát vagy a közbiztonságot veszélyezteti.”

   Miért szállíthatták el mégis az autónkat? A mi értelmezésünkben szabálytalanul vagy sem, de a mozgáskorlátozottaknak fenntartott helyen álltunk meg, nem veszélyeztetve ezzel a forgalom biztonságát és a közbiztonságot se.

   A 2x-es jelet a tábla alá, mint utóbb megtudtuk, a hetekben rakták ki…. 🙁

   Üdvözlettel,

   Ágnes

 28. G. Eszter írta:

  Üdvözlöm!

  A férjem gyógyszer szállító. A parkolóban 10 db mozgáskorlátozottaknak fenntartott parkoló van, ami a büntetés kiszabásakor is üres volt. A gyógyszertár mellett leparkolni, áru átvétel miatt máshol nem lehet. Az autóból a gyógyszert hordták be a gyógyszertárba ketten, tehát felváltva az autónál voltak. Ez kb. 10 percig tartott. A rendőri büntetéskor is ott voltak az autónál. Jogos-e a büntetés?

 29. Bertalanné Bea írta:

  Kedves Attila !
  Kérném szépen a segítségét! Május 3-án este 19 óra 30 perckor a házunknál(nem kiemelt övezet) nem volt kitéve a mozgáskorlátozott parkoló engedélyem véletlen,ami a súlyos beteg kis korú gyermekem jogán van.50000 Ft-os bírságot kaptam. Utólag,még aznap emailben elküldtem a kártya másolatát és nem akarják elfogadni. A gyermekem születésétől halmozott fogyatékos,ápolási díjon vagyok vele. Férjem nevén van az autó,de nincs jogosítványa,én használom az autót. Aznap is terápiára vittem vele.
  A parkolót csak mi használjuk évek óta,ha nem álltam oda,akkor sose senki nem állt ! A szomszédunk látta a közterületeseket,mikor ott voltak az autómnál,beszélt is velük,hogy várjanak,lehív,mert tudjuk bizonyítani,hogy NEM JOGTALANUL parkolok ott,de ők azt mondták,hogy: nem érdekel.A szomszédom felcsengetett,lementem,de a közterületesek addig eltűntek,a feljelentést oda tették a szélvédőmre.Nem sikerült fellebbezéssel a büntetést módosítani. Ha van engedély,akkor nincs utólagos elfogadás? S azokat a beteg embereket is annyival akarják sújtani,akik amúgy is alig élnek valamiből,mint azokat,akiknek nincs kártyájuk??

 30. Bertalanné Bea írta:

  Válaszát előre is köszönöm !

  tisztelettel Bertalanné

 31. Jomran Mária írta:

  Kedves Ágnes!
  Szeretném megkérdezni, hogy a mai napon a XI. ker. Önkormányzat melletti utcában parkoltam, ahová mozgáskorlátozott 1x tábla volt kitéve, ami mögé a második helyre beparkoltam, mire kijöttem megbüntettek! Nem értem miért? Előttem, mögöttem parkoltak és csak engem büntettek! Akkor most melyik a mozgáskorlátozott parkoló, mert felfestés nem volt!? Köszönöm válaszát!

 32. Oprendek László írta:

  Üdvözlöm Attila!

  Az én esetem összetettebb az leírtaktól.

  Én a Balázs Béla 5. szám alatt parkoltam, kb 15-20 percig. Megvettem a parkolójegyet és elindultam a dolgaimat intézni.
  Mikor végeztem akkor döbbentem rá, hogy az autómat elszállították a Közterületesek. A mai napig nem értem, hogy miért. Sem a forgalom biztonságát, sem a közbiztonságot nem akadályoztam. Kivan téve egy mozgásérültek parkoló kresztábla, alatta 2x kisegítő tábla. A táblától 2 autó parkolt, én voltam a harmadik. Utána több hely nincs mivel egy útkereszteződés előtt voltam.
  A helyzet a következő volt:
  1.- Mikor beálltam a tábla takarásban volt, ezt ők is lefényképezték.
  2.- Harmadik autóként parkoltam.
  3.- Útburkolati jelek nem voltak felfestve
  4.- Mi értelme van a 2x kisegítő táblának ha a harmadikként parkolt autót megbüntetik.
  Ön szerint ebben az estben jogos volt-e az elszállítás, és a büntetetés?
  ( 50 000,-Ft büntetés tiltott helyen parkolásért, 21 000,-Ft helyszíni befizetés, hogy az autót kiváltsam, taxi költség stb.)
  Várom válaszát, köszönettel:
  Oprendek László

  • peceva írta:

   Szép jó estét kívánok!

   Sajnos megbüntettek 50.000 ft-ra, mert mozgássérült, egyéni rendszámra kiadott helyen parkoltam.
   Az eset úgy történt, hogy 83 éves mozgáskorlátozott és mozgássérült igazolvánnyal rendelkező édesapámat vittem kórházban lévő édesanyámhoz.. (mind a kórházi ápolás, mind a mozgáskorlátozott igazolvány csatolható). Amikor megálltam elkerülte a figyelmemet, hogy a parkoló egyéni rendszámra van kiadva.,Apukám sajnos a nehézkes ki és beszállásánál még a mozgáskorlátozott igazolványát is lesodorta. A hibát elismerem, de a mértékét irreálisan soknak találom. Kérdésem: hogy a fellebbezésnek van-e további díja, illetve, ha kérném az ügy rendőrségre való áthelyezését számíthatok-e méltányosságra.

 33. meztelencsiga írta:

  Tisztelt Címzett!

  Érdekes helyzetbe keveredtem a minap. Eddig egyik ügyvéd ismerősöm sem tudott érdemi választ adni az esettel kapcsolatban.

  Történt, hogy nagymamám autóját használom fél éve és sajnos a héten mozgássérült helyen parkoltam figyelmetlenségem miatt, ahol több napig nem néztem az autóra, mert nem használtam. 2 db 50.000 Ft-os bírsággal sikerült csökkentem ezzel a pénztárcám…elméletben.
  Ugyanis nagymamám, mint az autó tulajdonosa és üzemben tartója májusban elhunyt. A hagyatéki eljárás folyamatban van, várhatóan még egy hónapig biztos nem történik előrelépés benne.

  Bár elismerem tévedésem, és a büntetést is, annak mértékét azonban túlzónak tartom, ezért nem kívánom befizetni azt. Kérdésem, hogy fenti esetben kinek és milyen hátránya származhat felelőtlen viselkedésemből (a kerületen kívül természetesen, ami nem kapja meg a büntetésem)?

  Ügyvéd ismerősöm szerint ilyen esetben szabálysértési eljárást nem tudnak indítani, hiszen az üzembentartó nem él. Arról pedig szintén nem tud nyilatkozni elhunyt nagymamám, hogy valójában nem ő használta az autót a kérdéses időben.

  Továbbá, KRESZ-hez jobban kapcsolódó kérdés, hogy jelölt helyen a parkolás az alábbiak szerint néz ki:
  kétirányú út, parkolók a bal oldalon, merőlegesen az úttesttel. A parkoló ahol álltam az első volt a sorban, aztán tőle jobbra kis járdasziget, bokorral és a mozgássérült táblával, majd újra kezdődik a parkoló. A tábla elhelyezése nagyjából a járdasziget közepén van. Melyik oldali helyre vonatkozik a tábla? Nincs nyíl, nincs felfestés. Jogszabályban csak olyan hivatkozást találtam, hogy jobb és bal oldalon is elhelyezhető…

  Köszönettel:
  meztelencsiga

 34. BeaK írta:

  Kedves Attila!

  Mozgáskorlátozott helyen parkoltam – véletlenül. Fellebbeztem a közterületeseknél mert szerintem több ponton is szabálytalan volt a parkolóhely jelzése. Mivel nem fizettem és már lejárt a 30 nap, feltételezem szabálysértésért feljelentenek az illetékes rendőrségen. Kérdésem, a rendőrségen lesz-e esélyem “megvédeni” magamat, illetve az 50ezres eredeti bírság mekkorára növekedhet? A bírság növekedését melyik jogszabály írja le , valamint mi az általános gyakorlat? Jogásszal még nem konzultáltam. Szükségem lehet rá?
  Válaszát előre is köszönöm!
  beak

  • Máté Endre írta:

   Azt szeretném kérdezni, hogy az 50.000 Ft. – os bírságot közmunkával le lehet-e dolgozni?
   Köszönöm a választ.

 35. Elisabeth írta:

  Kedves Attila!

  Kérdésem a következő lenne: megérkezett az 50 ezres csekk, miszerint mozgássérültben álltunk meg. A csekk mellé nem kellett volna a közterületeseknek is egy fényképet mellékelni vagy tájékoztatni,hogy hol tekinthetem meg a képet?
  (Így – kép nélkül – bármikor, bárhonnan kaphatok egy újabb ilyet,ha nem is követek el szabálysértést.?
  Köszönettel: Elisabeth

  • Pető Attila írta:

   Az én kérdésem pedig az, hogy tényleg mozgássérült parkolóban álltál meg, vagy sem?
   Ha igen, akkor jogos a büntetés, ha pedig nem akkor érdemes a döntést megfellebbezni.
   És akkor a hatóság meg fogja küldeni a hiteles fényképet vagy helyszínrajzot.

 36. Farkas Péter írta:

  Kedves Pető Attila,

  a segítségét kérném. Sajnos eltört a lábam (van róla orvosi lelet), és emiatt mankóval kell járnom. Tisztában vagyok vele, hogy ez senkit sem érdekel, főleg a hatóságot nem. Közterületen nem is mernék parkolni, azonban egy ismerősömmel a Auchan-ba elvitettem magam, és mivel mind a hat mozgássérült hely üres volt, ezért megkértem, hogy álljunk meg az egyikben – mindenki láthatja, hogy nem lustaságból állunk meg. Azt hittem, hogy ez magánterület, ide nem jöhetnek ki a közterületesek, de tévedtem, mint azóta megtudtam: ha nincs a forgalomtól elzárva a terület kerítéssel, sorompóval, stb, akkor ott felléphetnek a rendőrök, a közterületesek. Ezt tényleg nem tudtam. Bementünk, és, mire kijöttünk, kaptunk egy 50e Ft-os csekket.
  A kérdésem az lenne, hogy ilyenkor hogyan lehet csökkenteni a bírság mértékét? Tisztában vagyok vele, hogy kis hazánkban a büntetés elve szerint jár el a hatóság. Tudom, hogy a rokkant parkolót nem csak azoknak találták ki, akiknek szükségük van rá, hanem akik kaptak igazolványt arra, hogy ott parkoljanak. Hiába jelzem, hogy mankóval tudok járni, valószínűleg az senkit nem fog érdekelni, hiszen a rokkant parkolót csak “Roki kártyával” lehet használni. Azonban tudna abban segíteni, hogyan lehet mérsékelni a büntetést? Mi lesz a menete a bírságnak? Kap az ismerősöm egy hivatalos levelet? El tudok járni a helyében ebben az ügyben, ha esetleg nyilatkozok arról, hogy én vezettem az autót? Mi a teendő ilyenkor?
  Köszönöm előre is a segítségét!

 37. Tóth Andrea írta:

  Mi is figyelmetlenségből rokkant helyen parkoltunk.Elvitték a kocsit ,ami 26000 Ft-ba került + még 100000 lett a büntetés.Nem sok ez egy kicsit?

 38. Andor írta:

  Tisztelt Attila!
  Nekem az a gondom támatd vagyis egyik ismerősömnek!Meg büntették a közterülesek mozgáskorlátozott parkolóhelyen való parkolás miatt.Ami engem nagyon dühít a következők.A parkoló kivan táblázva,de úgy kiegészítő táblán méter van meg adva.Az úttestre nincs felfestve a mozgáskorlátozott parkolóhelyt végét jelző út burkolati jel.Ebből adódóan marad a szem mérték a táv meg becsülése.Az ismerősöm megállt ott ahol ő úgy itélte kívűl van a 12méteren.A közterületes meg úgy,hogy belül van a 12méteren.Nem tudom mi alapján itélik meg a távolságot a közterületesek.Szemre vételezéssel ők is?Mert,ha igen akkor ne szemrevételezéssel szabjanak ki 50.000ft-os bírságot.Már eleve a parkolóhely kialakítása is hagy kivetni valót,mert nem hogy a legrövidebb úton nem tudja meg közelíteni az intézményt a mozgáskorlátozott,de még akadály mentesítve sincs,de még az épület sem ami a városi önkormányzat tulajdonát képzi.Ha a parkolóból a legrövidebb utat válaszataná rögtön ott találja magát egz 10cm magas út padka aztán 1,8méter széles füves terület,majd korlátok a jára szélén.Aztán az intézmény bejárata 3 lépcső fokkal ami nincs akály mentesítve.Én úgy tudom,hogy valahol kormány rendeletben le van írva a parkolók kialakítása.De ami dühít.A közterületes eljárása mi alapján becsüli meg a távolságot?Mert ha szemre vételezéssel,mint az ismerősöm akkor szerintem nincs miről beszélni.
  Köszönöm válaszát!
  Andor!

 39. Dobai Lászlóné írta:

  Kedves Attila!

  Kérem, segítsen!
  Kinél lehet reklamálni, ha szerintünk egy mozgássérült parkolótábla, (rendszámmal jelzett) nem láthatóan van kihelyezve.
  Megbüntettek érte, be is fizettem, már vagy két hónapja, de igazságtalannak érzem, azóta sem hagy nyugodni mivel nem látható helyen van a tábla. Szeretném ha másokat nem kellene megbüntetni ugyan ezért.
  Hallottam, hogy meg lehet reklamálni, csak nem tudom, hogy kinél. Segítsen már, hogy kihez lehet fordulni ebben az ügyben.
  Köszönettel Dobai Lászlóné Miskolc
  email-címem: csudlai@gmail.com

  • Dobai Lászlóné írta:

   Kedves Attila! Miért nem válaszoltál?????

   • Pető Attila írta:

    Elnézést, elsiklottam a kérdés felett…
    A helyi önkormányzat műszaki osztályán lehet reklamálni, ha egy közúti jelzés nem megfelelően van elhelyezve.
    De ha küldesz egy címet, ahol ez a jelzés van megnézem, és úgy pontosabban tudok válaszolni!

 40. Péter írta:

  Kedves Attila,

  Engem is 50.000Ft-ra bírságoltak meg első körben. Az ügy pikantériája, hogy 7 éve lakom a Visegrádi utcában, és egyik napról a másikra kijelöltek két mozgáskorlátozott parkolóhelyet. Ez a Visegrádi / Balzac sarok elején lévő első két parkolókocka. A második mellett közvetlenül egy kisméretú trafóház található, ami miatt soha nem jutott volna eszembe, hogy ide ilyet jelölnek ki. A BKK tájékoztatása szerint egy vasárnapi napon helyezték ki a táblát, én azt követő kedd este parkoltam le, és szerda reggel 08:07-kor már meg is büntettek. Az esti órákban rossz megvilágítás miatt nem tűnt fel a tábla, az útburkolati jel hetekkel (hónapokkal?) később tűnt fel. Két kérdésem lenne:
  1) Van ún. “türelmi idő” mozgáskorlátozott helyek kijelölésénél?
  2) Első körben arról tájékoztatott a Közterület felügyelet, hogy a rendőrségi eljárás során adhatom elő az álláspontomat, a rendőrség azonban a meghallgatásm nélkül lezárta 100eFt-os bírsággal az ügyet. Érdemes meghallgatást kérni tőlük? Változhat valami rajta?

  Köszönöm a választ előre is!

 41. Madárka írta:

  Üdvözlöm!

  Megszeretném kérdezni, hogy, ha olyan esetben álltam be mozgássérült parkolóba, hogy nem volt tábla, és a jel is kopott volt, de nem is láttam ,mert a szemembe sütött a nap.Amikor leálltam róla akkor vettem észere és az autó is letakarta a jelet.Akkor is megbüntethetnek? Készül ilyenkor fénykép? Bár a jel csak az autó alá fekve lenne látható. Körülötte mindenhol autók álltak.Köszönöm előre is.

 42. lpm írta:

  Üdvözletem!

  Apukám mozgáskorlátozott, egy olyan parkolóban állt meg utánfutóval, ahol a helyek nincsenek felfestve. Igazolványát kitette, de mire visszaérkezett, az utánfutót megbüntették díj nemfizetés miatt.

  Az lenne a kérdésem, hogy ez jogos-e.

  Sehol nem találtam utalást utánfutóra a szabályozásban, azonban mindenkinek felhívom a figyelmét a következőre:
  A forgalmiba szövegesen az van írva, hogy utánfutó, de a jármű kódja O1, ami pótkocsi max 750 kg össztömegig. És a pótkocsi viszontbenne van a szabályozásban.

  Tehát a kérdésem tulajdonképpen annyi, hogy a mozgáskorlátozott igazolvány díjmentessége kiterjed-e a vontatmányra.

  Előre is köszönöm válaszát!

  • Erniefromh írta:

   Amennyiben a jármű után kapcsolt vontatmány saját rendszámmal rendelkezik és arra a rendszámra kiállított mozgáskorlátozott igazolvány is a vontató jármű szélvédője mögött jól látható helyen volt elhelyezve, akkor nem volt jogos a büntetés.
   Akkor sem, ha a jármű a hozzá kapcsolt vontatmánnyal együtt rövidebb mint egy szabvány parkolóhely, így nem foglal el több helyet mint egy normál jármű részére fenntartott terület.
   Illetve akkor sem ha az utánfutóra váltott parkolójegy a mozgássérült igazolvány mellé volt szabályosan elhelyezve.
   A leírásból ítélve nem ezek valamelyike fordult elő az eset kapcsán.

 43. Monika írta:

  Üdvözlöm!

  Megszeretném kérdezni, hogy mire számítsak ilyen esetben:
  Egy keskeny zsákutca végén járművek torlódása miatt a megfordulást választottam, az utasom kiszállt, de én nem hagytam el a szgk-t.
  Ekkor elém hajtott egy rendőr, aki megakadályozott a kihajtásban és 50.000Ft helyszíni bírságot akart kiszabni mozgáskorlátozott várakozóhelyen való jogosulatlan várakozás miatt, ezzel nem értettem egyet, mert nem hagytam el a járművet és csak megfordulásra szerettem volna kihasználni a szabad területet.
  Lefényképezte a dokumentumaimat.
  Próbáltam elmondani érveimet, a papírjaimat visszaadva szó nélkül sietve távozott.

  Várható büntetés?
  Nem szükséges egy jegyzőkönyv átadása a részemre?

  Várom válaszát!

  • Erniefromh írta:

   Már sokszor és sok eset kapcsán elhangzott, a mozgáskorlátozottak részére fenntartott parkolóhelyen, mint a nevében is szerepel, parkolni tilos olyan járművel, amely nem rendelkezik megfelelő igazolvánnyal.
   Tehát:
   -áthaladni
   -megállni rajta
   -rakodni
   -ott várakozni (egyébként a várakozás szabályainak megfelelően)
   -megfordulni
   -műszaki vagy forgalmi okból ott vesztegelni
   -stb…
   nem tilos.

   Sajnos nem csupán az autósok, hanem az őket ellenőrző szervek alkalmazottai is belekeverednek néha a szabályok gyakorlatba ültetése során, ezért az autósoknak azt javaslom, néha olvassanak el egy-egy szabályt a KRESZ-ből, biztos vagyok benne hogy nem lesz haszontalan.

   • Pető Attila írta:

    Annyi pontosítást hadd tegyek, hogy várakozni nem lehet ilyen helyen, hiszen maga a várakozás a parkolás!
    De valóban megállni – ami rakodást, ki- beszállást, és egyéb okból 5 percnyi időtartamot jelent – szabad.

 44. Attila írta:

  Üdvözlöm!

  2013.májusban megbüntettek mozgássérültek parkoló helyének szabálytalan használata miatt.
  Sajnos nem láttam a táblát és nem volt fel festve 5 percre álltam meg. A helyet nem vettem el senkitől
  mert hétvége volt és abba az Intézménybe nem volt fél fogadás.

  A tény tény hibáztam. A megdöbbenés akkor ért amikor a határozatot megkaptam, melyben leírták, hogy
  mivel még nem volt szabálysértésem ezért a legalacsonyabb büntetést kapom ebbe a kategóriába

  100.000.- ft -ot !

  Kértem meghallgatást , hogy hogy is van ez akkor ?

  A meghallgatáson a válasz: mivel nem helyszíni volt a büntetés, ebbe kategóriába a legkedvezőbb büntetést kaptam
  azaz 100.000.- ft-ot , melyet be kell fizetnem Í ?

  Ez tényleg így lenne 100.000.- ft, a legalacsonyabb büntetés, hihetetlen és zsebbe mászó !

  Várom válaszát !

 45. Tomi írta:

  Tegnap engem is megbüntettek 50000 ft-ra.
  2x mozgássérült tábla után parkoltam 10 m-rel
  Jel nem volt felfestve, mögém beállt egy “mozgássérült” egy terepjàróval, pont a két hely közé.
  Előtte, mögötte 2-3 méter helyet hagyva.
  A közteres kis gyökér azt mondta, hogy nem hagytam elég helyet a màsodik autónak. WTF?
  Telefonos megkeresés utàn azt mondtàk, nincs értelme fellebbezni, mert akkor àtadjàk az ügyet a rendőrségnek és
  egyből 100000 ft-ra ugrik a bírsàg összege, mert nem nekem fognak igamzat adni.
  Magyarorszàg éln így szeretlek.

 46. Polgári írta:

  Tisztelt Pető úr!

  Mozgássérült tábla volt kitve a parkolóban és a felfetett mozgássérült hely elé parkoltam 1,5 méterrel. A parkolóban a mozgássérült helyen nem állt gépkocsi. A táblára egy P betű és alatta a kétfelé mutató jel alá 5 m volt írva. A felfestett parkoló elé 1 m-rel van kitéve a fenti tábla.Megbüntettek 100 ezer forintra, holott a jel előtt álltam szabályosan. Kérdésemre úgy tájékoztattak, hogy a tábától 5 méterre jobbra és 5 méterre balra nem lehet parkolni. Úgy érzem jogtalanul bírságoltak meg.

  Előre is köszönöm válaszát!

  • István írta:

   Tisztelt Attila!
   A Szomszédom elé, a közterületre kitettek egy mozgássérült táblát is, bár saját garázsa és udvara is van. Nincs semmi kiegészítő alatta, így kérdésem,hogy a kb.12 méterre lévő kapubejáratomnál nem tudok parkolni? Egyébként az új kresz szerint parkolhatok.

 47. Janaboy írta:

  Sziasztok!

  Én azt szeretném megtudni, hogy jogosan büntethetnek-e meg úgy, hogy az alábbiakban van elhelyezve egy rokkant tábla:
  Egy lakótelepen található 10 emeletes társasház előtti részre van kitéve egy rokkant tábla, a táblán nem található, hogy hány helyre szól és a területen nincs kialakítva parkoló (tehát nincs semmilyen útburkolati jelzés!) és mondhatni egy ez egy 10 méteres “útszakasz” széle.
  Továbbá van-e arra kresz szabály, hogy egy ilyen tábla pontosan milyen méretekkel kell rendelkezzen?

  Köszönöm!
  üdv
  Janaboy

 48. Széles Krisztina írta:

  Tisztelt Pető Úr,

  2013. februárjában parkoltam egy rokkant helyen mert a barátnőm – aki rokkant kártyára jogosult – rosszul lett és megkért szállítsam őt az ügyeletre. Nem volt máshol hely az utca végén csak a rokkant helyen ezért megálltam ott. Tudtam, hogy neki van kártyája. Egy hónap múlva megjött a büntetés persze a kártyát elküldtük faxon a rendőrségnek de így is megbüntettek 100.000 Ft-ra. Kérdem én hogy mitől nem jogosan használtam a rokkant helyet? Hiszen rokkant kártyával rendelkező személyt szállítottam csak éppen érte mentem és nem helyeztem ki, de én nem is helyezhetem ki ha nincs velem a személy.
  Köszönöm válaszát,
  Üdv.
  Krisztina

  • Pető Attila írta:

   Sajnos azt tapasztalom én is, hogy nem sok jó szándék van azokban, akik ezeket a szabálysértéseket elbírálják.
   Tény viszont, hogy a mozgássérült helyen a kártyát jól láthatóan el kell helyezni az autóban. Rengeteg visszaélést lehet tapasztalni ebben a témában, nehéz kiszűrni a “becsületesen tévedő” embereket.
   Merthogy utólag hogyan lehet kiszűrni azt az embert, aki tudatosan megáll a mozgássérült helyén, megkapja a büntijét, majd elkéri a szomszéd roki kártyáját és bemutatja azt. Sajna ilyet is sokat hallok…

 49. Macad írta:

  Üdvözlöm! A segítségét szeretném kérni! A minap a 13. ker Béke téri templom előtti parkolban álltunk meg a mozgás korlátozott hely MELLÉ. A tábla (2 hely közé van helyezve egy villanyoszlopra, rá van írva, hogy 1x és a bal oldali helyre fel van festve a rokkant jelzés) Ez szeritnem egyértelművé teszi melyik a rokkant hely a kettő közül.Ráadásul a felfestésen állt is egy rokkantkártyás autó (ezt is lefényképeztük).. Elindítottuk a parkolást is. Reggelre egy 50 ezres csekk fogadott minket a szélvédőn: jogosulatlan mozgáskolátozott parkolóhely használat miatt…
  Ma megjött a reklamációra a hivatalos válasz: “A bírság kiszabását jogszerűnek, megalapozottnak találtam. A tábla előtti helyen, valóban látható egy mozgássérült várakozó helyre emlékeztető, erősen megkopott jelzés: itt nem szabunk ki bírságot.”
  Ez valami kandikamerás viccnek túnik, de sajnos nem az. Én úgy tudom ha a tábla egy helyet jelöl és van felfestés, akkor azt kell rokkant helynek tekinteni… Most azt olvastam valahol, ha nem fizetünk és rendőrségi ügy lesz belőle, akkor 100 ezerről indul a bírság. Előfordulhat, hogy végén mégis azt hozzák, ki, hogy fizetnünk kell??
  köszönöm!!

 50. Vince írta:

  Szerintem meg kevés ez az 50-100 ezer forint bírság mindazon elvetemült embereknek akik nem veszik észre a lekopott felfestést, a kis kiegészítő táblácskákat, rutinból vezet stb . Az ilyeneknek teljes vagyonelkobzás kellene, de legalább 1 év munkatábor kenyéren és vízen, ha már a halálbüntetést eltörölték…Még szerencse, hogy a derék közterületfelügyelők figyelme erre is kiterjed.

 51. Vincenzo írta:

  Jó napot!

  Azt szeretném kérdezni, hogy ellenőrízhető e, hogy az házunk előtt kihelyezett mozgássérült parkolót jelző tábla hatőság álta került e kihelyezésre, vagy – ahogy gyanítom – egy a házban lakó “ezermester” által. Ez utóbbira utal a felfestés hiánya,a tábla felhelyezésének módja, magassága, a kiegészítő tábla hiánya, és hogy volna tippem arra ki szerelte föl. Ha gyanum esetleg valós alapokon nyugodna, lehet e ellene tenni valamit?

  Köszönettel: Vincenzo

 52. Csildus írta:

  Üdvözlöm Attila!
  A segítségét szeretném kérni!
  Barátnőmmel és mozgássérült fiával parkoltunk egy mozgáskorlátozottaknak fenntartott parkolóban. A parkolási igazolvány lecsúszott a szélvédőről, amit nem vettünk észre. Mire visszatértünk az autómhoz, rajta volt az értesítés.
  Bementem a Közterületesekhez, bevittem az igazolványt, és bíztam benne, hogy elfogadják. De sajna nem. Azt mondta a fiatal ember, hogy 2013. május 1-től szigorítottak a szabályokon, azóta utólag nem fogadják el a parkolási igazolványt.
  Azt szeretném Öntől kérdezni, hogy tényleg van-e ilyen szigorítás (én ugyanis nem találtam a neten erre vonatkozólag semmilyen utalást), illetve, hogy Ön szerint mit érdemes csinálom?
  Előre is köszönöm válaszát!
  Azok hozzászólását is szívesen veszem, akik már jártak hasonló cipőben!

  • Pető Attila írta:

   A KRESZ a következőt írja:

   51/A. §338 A 13. § (1) bekezdés g/1. és i/1. pontjában, a 14. § (13) bekezdésében, a 17. § (1) bekezdés e) pontjában, a 39/A. § (1) bekezdés g) pontjában, a 40. § (9) bekezdésében és a 41. § (3) bekezdésében említett jogosultság azt a mozgásában korlátozott személyt, valamint a mozgásában korlátozott személyeket szállító jármű vezetőjét illeti meg, aki a mozgásában korlátozott személy parkolási igazolványáról szóló kormányrendelet szerint a parkolási igazolványt a járműben elhelyezte.

   Igaz, hogy a mondatban nincs kihangsúlyozva, hogy az ellenőrző személy által látható helyen legyen, de a hivatkozott kormányrendelet (218/2003.) már ezt pontosítja:

   8. § (1)27 Használatkor az igazolványt a mozgásában korlátozott személyt szállító jármű szélvédője mögött úgy kell elhelyezni, hogy előlapja a hatályosság és a jogosultság ellenőrzése céljából látható legyen. Az igazolványt az ellenőrzésre jogosult személy felszólítására ellenőrzés céljából át kell adni.

   Tehát, sajnos igaza van a köztereseknek, erre jobban oda kell figyelni.

   • Csildus írta:

    Ezt értem, de emberek vagyunk és néha figyelmetlenek. Max. ennyiben vagyok vétkes. Azt nem értem, hogy utólag miért nem fogadják el az érvényes igazolás bemutatását?

 53. Ficere Györgyi írta:

  Kedves Attila!

  Sajnos mozgássérült helyen parkoltam jóhiszeműen. Tábla volt kihelyezve, ami alapján 2X helyet kellett szabadon hagyni, illetve felfestés is volt, de két parkoló autó állt a parkolóhelyen és a felfestést falevél fedte be. A fotót, amit a Közterület Felügyelet készített, akkor már csak egy parkoló autó volt ott, de a falevelek takarása még látható volt, illetve a mögöttem lévő nagy hely, ahova egyértelműen befér még egy nagyobb autó is.
  Ilyenkor mit lehet tenni? Hiszen figyelemmel voltam a tábla figyelmeztetésére és minden további körülmény arra utalt, hogy ennek eleget teszek, mégis egy irreálisan magas büntetést kaptam.

 54. Guszti írta:

  Üdvözlöm! Van 2db mozgássérült parkoló közvetlenül egymás mellé felfestve, merőlegesen a járdával. Az egyik előtt kint van a mozgássérült parkoló tábla alatta az 1x kiegészítő táblával. Ebben az esetben mindkét parkoló mozgássérült parkolónak számít?

 55. Greg írta:

  Üdvözlet!

  A történet hogy mozgássérült parkolóhelyen álltam,mire visszamentem ott virított az ablaktörlőlapát alatt a “bón”
  majdnem szétszakítottam,mire levettem,mert teljesen elázott,nem volt zacskóban.
  a kérdés: lehet erre hivatkozni,hogy nem kaptam megfelelő csekket,tájékoztatást,stb…?
  illetve mivel a nevemen a kocsin kívűl nincs semmi(magyar rendszámos) mivel külföldön dolgozok,,se ingó,se számla,se munka,így elfogható,felróható vagyok-e. illetve mennyi az elévülési idő,kell-e vmivel foglalkoznom.
  röviden ennyi.
  köszönettel

 56. Kinga írta:

  Kedves Attila!

  Férjem rendelkezik mozgás korlátozott parkoló kártyával . A lakótelepünkön a parkolóban közterületen, beállt egy felfestett mozgássérült helyre . Következő nap levél várta a szélvédőjén , hogy a levélíró az édesanyjának intézte ezt a parkoló helyet . Szeretne megkérni , hogy legközelebb ne álljunk erre a helyre , mert ez az ő parkoló helye.
  Szeretném megkérdezni , hogy ilyen esetben tényleg van -e joga a parkoló helyet kisajátítani magának?
  Sajnos mi sem szórakozásból használtuk volna , férjem egyre nehezebben mozog , tényleg szükséges lenne , hogy a házunkhoz közel tudjon parkolni.
  Válaszát nagyon köszönöm , üdvözlettel : KINGA

  • Erniefromh írta:

   Amennyiben felfestés és/vagy kiegészítő tábla nem jelzi a jogosult jármű rendszámát, akkor bármely mozgás korlátozott igazolvány birtokos parkolhat ott a járművével, ezért nem kaphat bírságot. De jobb lenne ha igényelne egy ahhoz hasonló parkolóhelyet a saját részére is, hiszen egy másik, arra jogosult helyzetét nehezíti meg ha az nem tudja elhelyezni a járművét pl. ha máshol egyébként nincs hely.

 57. Anita írta:

  Tisztelt Attila!

  Az Örs vezér terén sikerült nekünk is kifognunk egy 50.000Ft-os parkolást.
  A tábla a kanyartól kb. 2 kocsi helynyire, bő 2m-es magasságban található, felfestés nincs.
  Ilyen esetekben ha, csak a tábla van kint és nincs semmi felfestés a tábla előtti vagy utáni rész számít.
  Ha utáni akkor meg érdekes, hogy ők parkolhatnak a kereszteződés 5m-es körzetében….

  Előre is köszönöm a válaszát! Üdvözlettel: Anita

 58. Mócsai Andrea írta:

  Kedves Attila,

  A kérdésem az lenne, hogy az adott helyzetben jogos-e a büntetés?

  Adott egy murvás parkoló a lakótelepünkön, van egy mozgáskorlátozott parkolóhely tábla (4 hely) a járda szélén, szemben a parkoló autókkal. A táblától merrefelé van a 4 hely?…az úttesten semmi nem jelzi…

  Előre is köszönöm válaszát.
  Mócsai Andrea

 59. Zsolt írta:

  Tiszteletem!
  Belekeveredtem egy szituációba. Egy mozgássérült parkolótábla alatta kiegészítésnek hogy 1X. A tábla vonalától érvényes ugye egy személygépkocsinak való parkolóhely. A tábla vonalától 2 db személyautó elfér úgy hogy a második autó orra után már taxi megállók vannak. Többször álltam meg a tábla után úgy hogy kihagytam egy bő autónyi helyet inkább a taximegállóba lógtam orral 10 centit mintsem véletlen ne férjen be a mozgáskorlátozott helyre az aki akar. Sose büntettek meg (és most se) de ma egy mozgáskorlátozott autós betelefonált a rendőrségnek hogy a helyén állok, mondták neki hogy kijönnek és elviszik a kocsimat. Erre mondta nekik hogy nem kell, megoldja adják ki a nevemet. Megkeresett és felháborodva (még hozzám is ért) adta a tudtomra hogy ő elvitethette volna az autómat de nem teszi ha most azonnal elviszem onnan. Tisztelettel megkérdeztem hogy nem fér tőlem ki? Vagy befele? (Egy nagyobb autóval parkolt a tábla után a kocsink közt bő fél méter hely!) felhívtam a figyelmét arra hogy a tábla után 1 megálló jár neki es mivel oda férek szerintem nem vagyok szabálytalan, de természetesen ha nem fér ki tőlem arrébb gurulok. Itt erre már trágá módon hőbörgött hogy ő nem vitáni akar álljak onnan el. Nem akar elmenni de az csak az ő helye. Arrébb alltam a taxisok helyére Majd ugye onnan elmentem hogy ne hagyjam szabálytalanul az autómat, mire az öreg begurult a kocsijával a 2 hely közepére. Nyilván nem volt ő szabálytalan csak tuskó szerintem. A kérdésem: én szabálytalan voltam a leírt esetben?

 60. Illés Ernő írta:

  Lakókocsi vontatmányra érvényes e mozgás korlátozott parkolási igazolvány.

 61. Simárszki Balázs írta:

  Tisztelt Válaszadó!

  A tábla 23.15-kor is érvényes, mikor az összes parkoló üres, és figyelmetlenségből ott álltam meg, amíg negyed órára otthagytam az autóm?

  Köszönettel

  Balázs

  • Pető Attila írta:

   Ha nincs időkorlátozás a tábla alatt feltüntetve, akkor igen, érvényes!

   Nyilván ez az ért van, mert mozgássérült parkolót általában azért telepítenek, hogy közelebb legyen a célhoz. Ide pedig akár éjszaka is érkezhet mozgássérültet szállító jármű.

 62. zoltn írta:

  Tisztelt Válaszadó,

  Mozgáskorlátozott tábla alatt a kiegészítőtábla “5m” balra nyíl mennyi parkolót takar ha nincs felfestés?Kreszben ez, hogy van meghatározva?
  Engem úgy bűntettek meg, hogy a tábla mellett egy mozgáskorlátozott autó állt és az mellé álltam be még kb. 1-1,5 méterre.

  A szabálysértés miatt fixbírságot, azaz 50.000.- Ft-ot szabtak ki rám!
  Nem tartózkodtam a helyszínen így postán kaptam meg a csekket, határozattal.
  Közerület F. ügyfélszolgálaton az tanácsolták, várjam meg a 30 napot, hogy a rendőrségre kerül az ügy akkor ott majd lehetőségem lesz a ledolgozásra, vagy enyhítésre.
  Ezek után bementem a Szabálysértési előadóval beszéltem a rendőrségen akihez kerülne az ügy 30 nap után.Azt mondta 50ezerből 100 ezer lesz alaphangon.

  Kérdezem én akkor ilyen esetben mi a teendő, mit tudok tenni?
  Köszönöm előre is.
  Üdvözlettel

  • Pető Attila írta:

   Meg tudnád mondani hol történt pontosan eset?
   Egyébként fényképnek kellett készülni, ha azon látszik, hogy az 5 méter szabad, akkor a rendőrség sem mondhat mást…

   • zoltn írta:

    Köszönöm a választ egyszerűbb ha elküldöm a képet az alábbi linken letölhető ott egyértelműbb lesz.
    Az enyém a világos autó.
    1 hetem van a 30 napból vissza, arra lennék kíváncsi mit tudok tenni.Megfellebbezni?Kérdés hogy hol és mire hivatkozzak?

    Köszönöm,

    http://s1.toldacuccot.hu/letoltes?sid=af4823c03b8660bf1eca50a9faa7515c&file=20140525_092639.jpg

    • Pető Attila írta:

     Megnéztem…
     Sajnos az a baj, hogy ez egy merőleges parkoló, ahol a járművek részére általában 2-2,5 métert számolnak.
     A táblán pedig 5 méter áll, ami valóban így két üres helyet jelez.
     Na, ilyenkor van az, hogy nem szerencsés a 2x felirat sem, meg ez alapján az 5 méter sem. Jó lenne egy útburkolati jel,egyértelműbb lenne a helyzet. De a jelzés enélkül is érvényes.
     Sajnálom nagyon!

 63. Somogyi József írta:

  Üdvözlöm!

  A következő ügyben kérném a tanácsát: Kölcsönadtam az autómat a bátyámnak, aki figyelmetlen volt és mozgáskorlátozottak részére fenntartott parkolóhelyen állt meg. Mire visszaért az autóhoz egy papír várta a közterület felügyelettől, ami 50.000 Ft-os bírságról szól, de csekk nincs mellette. Ebben az esetben a közterület felügyelet megküldi az ügyet a rendőrségnek? Ebben az esetben is él az objektív felelősség szabálya vagy majd nyilatkoznom kell, hogy ki követte el a szabálysértést? És ha igen, akkor köteles vagyok megadni a bátyám nevét?

  Köszönöm a segítségét

  Somogyi József

  • Pető Attila írta:

   Igen, objektív felelősség. Azaz, ha nincs elkövető, aki vállalja a szabálytalanságot, akkor a tulajdonost vonják felelősségre. Az értesítést alapján kell az összeget befizetni.

 64. Amerikai latogato írta:

  70 ev folotti mozgasserult szuleim latogattak “haza”, Budapestre. Harom nappal vissza utazasuk elott megbuntettek oket a XVIII. kerultetben mert mozgasserult parkolo helyre altak be magyarorszagon berelt autoval. A parkolo hely nem volt felfestve, a parkolo sor melleti szigeten volt egy kicsi mozgasserult parkolo tabla kb 2.5m magasan. Ezt a tablat szuleim nem vettek eszre. Visszaindulasuk elotti napon bementek a XVIII. keruleti onkormanyzatra beszelni az ugyvezetovel. Beszeltek is egy kb 100kg feletti urral aki meghalgatta oket es mivel bemutattak ervenyes amerikai mozgasserult papirjaikat az ur megnyugtatta oket, hogy ne nyugtalankodjanak minden el lesz intezve, torlik a buntetest. Az utleveluket es ervenyes mozgasserult biletat lefenymasolta az ugyintezo ur. Szuleim masnap megnyugodva repultek haza amerikaba (NY allam).

  Kb 3 het mulva az auto kolcsonzo ceg kuldi a parkolasi birsagot es keri a birsag osszeget szuleimtol….

  Micsoda eljaras az ilyen? Az ugyintezok a XVIII. keruletben (vagy Magyarorszagon) az ember szemebe hazudnak? Mit lehet ilyenkor tenni? Azt mar az elozo evekben is eszrevettuk, hogy a dijszedok (legyen az akarmilyen dij, pl. horgasz engedely) egyre ramenosebbek. De ez mar tenyleg tobb a soknal! Nem eleg, hogy magas a buntetesi dij raadasul meg hazudnak is a kulfoldinek…

  Amerikaban a maximum buntetes mozgaskorlatozott parkoloban $100.00 (kb 22,000ft) es minden beteg parkolo elott tabla all jol jelezve a mozgasserult parkolot. Az ilyen eldugott parkolasi jelolesek csak arra jok, hogy noveljek a beszedett buntetesi dijakat foleg a kolfoldi vakaciozok rovasara. Mas szoval szerintem ez nem mas mint hivatalos rablas. Nem jo a mozgasserultnek mert valaki esetleg onhibajan kivul foglalja el elole a parkolo helyet, es nem jo annak a szegeny madarnak akit megbuntetnek. Jo az allam kasszanak. Bar szerintem az igy megbuntetett kulfoldi ketszer is meggondolja a visszaterest Magyarorszagra.

  Ha a Magyar tovenyhozok a zsebukon kivul a mozgaskorlatozottakat is vedenek akkor a szabalyok minimum jol jelzett mozgasserult parkolokat szabnanak meg. Mert ugye egy mozgas serultnek eleve tobb gondja van egy egeszseges vezetonel, miert kell ezt tetozni azzal, hogy nekik meg vadaszni is keljen a kijelolt parkolo helyekre…

  Elnezest az ekezetlen szovegert.
  Egy bosszus Amarikai Magyar.

 65. Doty írta:

  Az elmult hetekben nekem is sikerült egy fogyatékos helyre Parkolni NEM SZÁNDÉKOSAN (Tábla volt de felfestés nem) persze kaptunk egy 50,000 Ft. cseket , Habár külföldröl jöttünk ki is fizetük a büntetést , (Fogyatékos helyen soha nem szoktunk megálni ).
  A kérdésem az ha a büntetés ilyen sok (sulyos) Hol lehetne kérni hogy : minden ilyen parkolo rendesen alaposan kilyelölve legyen , a belyövö büntetésekböl miért nem lehetne felfesteni kilyelölni helyesen , nem pedig lesipuskás modon vasárnap éjjel 00:45 – kor 50,000 Ft-os csekeket irni melékutcákban , vendégeknek.

  Ha az a hely kivan jelölve rendesen ( nem csak egy tábla valahol a járdan, amit egy városban mint Budapest nagy az esélye hogy ne vegyél észre…) azt a pénzt csaladom élvezhete volna talán Europa egyik legszeb városába.

  Remélem kapok választ

  Tudom csata a szélmalmok ellen de…….. szerintem még nagyon sokan fáztak rá.

  Tiszteletem.

 66. inox írta:

  Szerintem egy normálisan működő jogállamban ez úgy működik, hogy FELTŰNŐEN felhívom a figyelmet, hogy ez egy olyan, hely ahová nem illik beállni. Normálisan működő országokban a FELHÍVÁS a cél és nem a tudatos SARCOLÁS. Amennyiben egy ilyen egyértelműen jelzett helyen (látható helyen elhelyezett tábla, aszfaltra felfestett jelzés esetleg más színnel, egyértelműen meghúzva a parkolóhely határai) mégis megáll valaki, abban az esetben nem túlzó az 50e. Ft.
  De nálunk idehaza nem ez a cél. A cél a minél több VÉTLEN és figyelmetlen autós megsarcolása a minimálisnak mondható tudatos rokkant parkoló helyre álló autós mellett. A szomorú az, hogy a közterület felügyelet még plusz érdekelté teszi a parkoló őröket a jutalékos rendszerével. Bizonyos százalékot visszaoszt a sarcolások után a tudatosan folyósított minimálbérük mellé!
  Szánalmas!

 67. Horváth Attila írta:

  Tisztelt Hölgyem / Uram.

  Tegnapi napon történt velem, hogy az úttesttel párhuzamos parkolóban (az úttest szélén) egy mozgássérült tábla előtt álltam meg. (Nem utána, hanem előtte.) Az autóm orra nem érte el a tábla vonalát. Ilyen esetben jogos a helyszíni bírság, vagy tehetek ellene valamit? (A táblán az áll: mozgássérült parkoló 5,5m.)

  Válaszát előre is köszönöm.

  • Pető Attila írta:

   Ha a tábla előtt álltál, akkor ezzel nem lehet gond. Bárnem értem mit jelent az 5,5 méter megjegyzés.
   Kérhetnék egy címet, hol történt az eset?

   • Horváth Attila írta:

    Tisztelt Attila.

    Köszönöm a gyors választ. Dunaújvárosban a Tavasz utcában történt az eset. Az 5,5 méter feltételezem azt jelenti, hogy olyan hosszú területet kell szabadon hagyni a mozgássérült személy részére. Legalábbis eddig eszerint az elv szerint jártam el, ha ott parkoltam.

    • Pető Attila írta:

     A neten ezt a képet találtam, de sajnos elég régi:
     Tavasz utca

     Nem tudom, hogy ez így van még, de elég érdekes módon jelzik a mozgáskorlátozott várakozóhelyet. Ha a tábla előtt álltál, akkor nem tudom mi az oka a büntetésnek.
     De ha a második tábla előtt (piros autó helye), akkor arra viszont lehet hogy érvényes a közelebbi jelzés.
     A büntetéshez elvileg tartozik egy fénykép is, kíváncsi lennék erre…

     • Horváth Attila írta:

      Megint köszönöm a választ, és a figyelmet is.
      Még mindig így vannak a táblák és nem a piros autó helyén álltam, hanem a tábla innenső felén. Nemsokára bemegyek a rendőrségre, ha kapok fényképet, majd csatolom, illetve megírom, hogy mit mondtak.

      Minden jót.

     • Horváth Attila írta:

      Tegnap elmentem a rendőrségre, megmutattam a cédulát. Tíz perc várakozás után azt mondták, hogy nem találják a fényképet, és az ügyet sem. Nem indult feljelentés, így ez a büntetés most tárgytalan, de nézzek utána alaposan, hogy hol parkoltam, mert ők biztosan nem tévednek…

      Köszönöm a segítséget, minden jót kívánok.

 68. Kreszprofesszor írta:

  Akkor ez egy szerencsése eset volt! 🙂

 69. Guttmann László írta:

  Tisztelt Válaszadó !

  A kecskeméti kórház parkolójában ami tele volt 20 perc várakozás után kénytelen voltam beállni egy ilyen helyre hogy tolókocsival elmenjek a kórházból hazaszállítás céljából egy rokonomért. Kb 5 perc múlva mire leértem már meg is voltam büntetve és persze a szerv sehol. A tolókocsival egyébként normál helyen egyébként sem volt lehetséges a beszállás. Tehát mozgássérült igazolvány nincs hiszen “csak” egy mozgáskorlátozott ember szállításáról volt szó de szerintem a törvény szellemének megfelelne a parkolóhely ilyetén célú használata. A kórházból igazolásom van fényképeket is készítettem. Kérdéseim:
  – van-e értelme eljuttatni az ügyet a szabálysértési eljárásig vagy nincs esélyem a méltányos megitésésre ?
  -hogyan ülhetném le az 50 ezret ha nem lehet fellebbezni sem a közterületesek felé ??
  Köszönettel: G.L.

  • Pető Attila írta:

   Sajnos a szabály nem a ténylegesen mozgássérült személyekre vonatkozik, hanem a mozgássérült igazolvánnyal rendelkező személyekre. A rendelkezés előírja a mozgássérült igazolvány meglétét, és szélvédő alá történő kitételét.

   • Guttmann László írta:

    Köszönöm válaszát bár az nem derült ki hogyan ülhetnék 10 napot 20 helyett.

 70. Szilágyi Máté írta:

  Szép napot!
  A következő helyzetben szeretnék tisztán látni.
  Adva van egy lakóközösség által használt ingyenes köztéri parkoló, ahová 15 év után váratlanul kitettek pár rokkant táblát nem túl szembetünő helyekre az egyik délután, de a betont nem festették fel. Így, akik megszokásból parkoltak a szokott helyükre este, azok nem látták a táblát, és a közterületesek azonnal mentek reggel, és büntettek.
  Nos, az érdekelne, hogy nem kell-e előre bejelenteni, ha ilyen táblákat kitesznek, és van-e türelmi idő a rendszer megszokásához, vagy jogosan azonnal pénzt követelnek.
  Köszönöm.

 71. Mayer Máté írta:

  Üdvözlöm! Ma kaptam egy 50.000 forintos büntetést egy 21.200 forintos elszállítási költséggel együtt a 7.kerületben Rottembiler utcában! Máskor is parkoltam már ugyan ezen a helyen! Tábla szerint egy mozgáskorlátozott hely van (1X) ahol reggeli beparkoláskor egy autó tartozkodott,én pedig elé parkoltam! mikor mentem (volna) az autómhoz munkám végeztével,várt egy cetli a szokásos módon,és a mozgáskorlátozott hely üres volt! Jogszerű volt a dolog? Ha fellebezek,annak vannak plusz költségei,vagy ez az összeg feljebb tud szökni ezalatt az idő alatt? Válaszát előre is köszönöm!

  • Pető Attila írta:

   Egy autó számára a táblától 5 méter helyet számol a közterület. Ha valóban ezen túl parkoltál, akkor érdemes fellebbezni az elkészített fotók alapján.

 72. vargakatalin írta:

  Kedves Attila!
  Kérek szépen tanácsot.
  A fiam balra bekanyarodva parkolt a Podmaniczky utcában mozgáskorlátozottak számára fenntartott helyen. Nincs felfestve útburkolati jel, a tábla pedig úgy van elhelyezve, hogy azt nem láthatta, csak akkor, ha kiszáll és odamegy megnézni. A tábla ugyanis nem a parkolóhely felé néz, hanem a parkolóhelyre merőlegesen van elhelyezve, a járdára. amit a gépkocsiból nem láthatott. A táblát csak az a vezető láthatja, aki a táblával szemben közlekedik és jobbról kanyarodik be a parkolóhelyre. Nem tudom érthetően írtam e le, nem vezetek gépkocsit. Köszönöm, ha válaszolsz
  A fiamat 50000 ft-ra büntették, szeretné elkerülni a befizetését.

 73. Dr. Mészáros Imre írta:

  Mozgáskorlátozott igazolvánnyal rendelkezem de nem vettem észre, hogy lejárt az érvényessége 2 hónapja Bementem a terület felügyelőkhöz, hogy legyenek már elnézéssel, 79 éves vagyok , sajnos figyelmetlen voltam . Maradandó betegségem van már 4 éves koromtól, nem kamu az igazolványom : Mindig rendesse megújítattam de most , -hiába.öregszem- elfelejtettem . A kocsimra helyezett értesítésen a büntetés 5-50000-Frt.-ig szolt. Gondoltam, hogy nem olyan sulyos vétség az alap árat kinyögöm a nyugdíjból, de az álmomban sem fordult elő, hogy ez a vétség elviszi a nyugdíjam felét ! Nem tudom mit csináljak? Azt hiszem leülöm,vagy ledolgozom, hiszen azt mondták nincs kegyelem!
  Valóban ?
  Tisztelettel: dr, Mészáros Imre

 74. Gera Zsolt írta:

  Sajnos a gyerek autista,van parkolókártyánk is ebből kifolyólag.Mozgássérült parkolóban parkoltunk,de az igazolványt nem tettem ki.Megbüntettek.Lehet ilyenkor valamit tenni?

 75. Alex87 írta:

  Van itt egy nagyon érdekes dolog. Adva van egy lakótelep. A lakótelepen, kevés a parkolóhely. Itt vagy hatvan lakásra, jut úgy 20 hely, és az egész lakótelepen ilyen a helyzet. Na most, reggel kitekintek az ablakon, erre a társasház melleti parkolóban, amit ügye lakók használnak, és kevés így is benne a hely! ki tettek egy táblát, és fel festettek két helyet.
  Mindezt úgy, hogy a két mozgás sérült parkoló hely, három! normál helyet foglal el.
  Na most ez hogy van? Mégis mi alapján raktak ide mozgáskorlátozott helyet? Nem sajnálom tőlük, nem arról van szó, de eddig se láttam egy itt parkoló kocsin se mozgássérült kártyát. Ez nem forgalmas épület, bevásárlóközpont, kórház, ahol bárki megfordulhat, ez lakóház. Miért pont ide? Olvastam olyat, hogy 50 parkolóhelyenként kell kialakítani a mozgássérülteknek…oké, de ez nem hogy 50 parkolóhely nincs, 25 sincs. Vagy lehet,m olyan hogy valaki kérvényezi, ő rokkant lett, és a háza közelében legyen ilyen parkolóhely? Vagy véletlenül az önkormányzatnak eszébe jutott ide tenni?
  A másik, és mi lesz most a parkolással? Három hely mínusz. Eddig se volt hely, hova a bánatba parkoljanak a lakók? Gondolom, a mozgás sérült helyre nem lehet, bizonyára nincs olyan kivétel, hogy nem mozgássérült, de a házban lakó autók oda állhatnak? Én nem akarom elvenni egy rokkanttól se a helyét, de többi lakóval mi van? Ha oda állok megbüntetnek, de amúgy meg majd ott árválkodik üresen két parkolóhely a rokkantaknak, de oda állni meg senki se fog? Hát ez hülyeség így. Bár már most is oda parkolt valaki, persze mozgássérült kártya nélkül…ilyen van, hogy csak úgy elvesszük az amúgyis szűkös parkoló helyet?

 76. Tímea írta:

  Rokkant parkolóhely kijelölésére ki jogosult? Magánszemély igényelhet-e az utcában ahol lakik rokkant parkolóhelyet?
  Az utcában ahol lakunk, egyik napról a másikra felfestettek egy rokkant parkolóhelyet jelző szimbólumot. 30 éve lakunk ebben az utcában, a parkolással amúgy is gondok vannak ezen az utca szakaszon, 2 család az utcaszakaszt tulajdonképpen saját parkolási területüknek tekintik. Hol lehet érdeklődni, hogy a rokkant hely kijelölése jogszerű-e, ki kérvényezte stb. Köszönöm válaszát!

 77. Ágnes írta:

  Tisztelt Pető Attila!

  A lépcsőházban hárman mozgássérültek vagyunk. Édesanyám elintézte, hogy a tömbünk előtt legyen egy mozgássérült parkolóhely. Most hétvégén éjjel-nappal ott áll egy parkolási igazolvánnyal rendelkező autó. Mi, ha akarnánk se tudnánk így használni azt a parkolóhelyet. Az a személy a lakótelepen lakik, csak egy távolabbi tömbben.
  Ilyenkor mi a teendő (jogszabályok)?
  Egy ehhez kapcsolodó másik kérdés! Ennek a személynek fél éve még nem volt parkolási kártyája. Meg tudok-e győzödni valahogy arról, hogy ez a kártya az övé, mert ugye kitéve nem látszik a neve és a fényképe, csak a száma?
  Válaszát előre is nagyon köszönöm!

 78. Juhász Zoltán írta:

  Tisztelt Attila!
  Figyelmetlenségből rokkant parkoló helyre parkoltam. Megbüntetett a régió park miskolc kft. És a Miskolc önkormányzat rendészet. Előbbi 2860 az utobbi 50000 ft.-ra Minda kettő a rokkant parkoló jogtalan használatáért. Kérdésem az lenne be kell fizetnem mind a két bírságot?
  Köszönettel: Juhász Zoltán

 79. Jen írta:

  Kedves Attila!
  Érdeklődni szeretnék, hogy pontosan hogyan kell értelmezni azt a parkolóhelyet, ami egy nagyváros 10 emeletesei előtt van, és így néz ki: 2 db mozgássérült tábla egymás mellett, külön helyeken, de az egyik alatt ott van egy 1x tábla. Mi ezt úgy értelmeztük, hogy a 2 hely közül az egyiket fenn kell tartani mozgássérülteknek,ezért, ha mindkettő üres, vagy már áll ott mozgássérült, akkor beparkolunk az egyikre. Ez már kb. 1 hónapja így van, és még sosem kaptunk büntit. Tegnap este szólt egy öregasszony, hogy látta, hogy a rendőrök már 2x lefényképezték az autót, ne álljunk oda. Ez csak azért sántít, mert egyrészt ha jól tudom, a közteresek fényképeznek, nem a rendőrök, másrészt egy hónap alatt már ideért volna a bünti postán is, de ésszerűbb lett volna a szélvédőre kapott csomag. Mást is láttunk már ott parkolni kártya nélkül, és nála sem járt a mikulás, az öregasszonyt meg már hallottuk egyszer, hogy egy nőnek ugyan ezt mondta, pedig a hölgy akkor járt ott először (elvileg őt is már 2x lefényképezték). Reménykedhetünk, hogy csak magának akarja a helyet a nyanya, vagy tényleg szabálytalan oda parkolni? (2 egymás melletti helyen 1-1 külön tábla, az egyik alatt 1x kistábla). Köszönöm előre is.

 80. lantos gyula írta:

  üdv
  Engem azért birságoltak meg ,mert roki parkoloban álltam ,lejárt roki engedéllyel . Valóbam lejárt az engedély és a lejárat elött 6 hónappal irásban és személyessen kértem időpontott ,az orvosi felülvizsgálatra. A beteg torlodás miatt a lejárat után 1 ÉV mulva hivtak be ,ahol megállapitották hogy isten nem tett csodát velem ,és továbbra is roki vagyok. Ezek után kaptam egy uj igazolványt. Birosághoz fordultam mert méltatlannak találtam a ma már 80 000-ft -os birságot..A biroság itélete szerint jógos a parkolótársaság igénye !!! ENNYIT A MAGYAR TÖRVÉNYEKRŐL !!!
  A felülvizsgálati orvosi intézmény hiába igazolta ,hogy ök mulasztottak ,engem birságolnak.

 81. Balázs írta:

  Sziasztok, Én arról szeretnék érdeklődni, hogy amennyiben kétirányú utcán a bal oldalon helyezkedik el felfestett rokkant parkoló, és én ezt foglaltam el úgy, hogy jobbról érkeztem-e, azaz parkolás közben átmentem a szembesávba, úgy megállja-e a helyét a kresz szerint?

  A törvény így fogalmaz:

  (1) Járművel megállni – ha közúti jelzésből vagy a (2)-(5) bekezdés rendelkezéséből más nem következik – csak az úttest menetirány szerinti jobb szélén, azzal párhuzamosan, egy sorban szabad. A megállást irányjelzéssel jelezni kell.

  – közúti jelzés a rokkant parkoló felfestése, párhuzamosan parkoltam, egy sorban és irányjeleztem. Mégis meg lettem büntetve. Érdemes fellebeznem ezzel az indokkal?

  Vélemény?

 82. Geo írta:

  Kedves Mindenki!
  Budapesten a Frankel Leó utcában lakom, rövid oldal. Itt egyre nagyobb a parkolási káosz, mivel a 17-es villamos vonalát átépítették. Ez szépen sikerült, de a parkolóhelyek száma sokkalta kevesebb lett. Esténként, munka után haza érve, többször előfordult, hogy akár 40 percet is várni kell mire felszabadul egy parkoló. Tegnap én is belefutottam az 50.000 ft-os bírságba, ugyan is a Bem térnél voltam kénytelen parkolni, ami nem túl jó döntés, mert két irányból is kanyarodnak ide a járművek és igen szűk a hely. Több tíz éve élek itt és megszokásból tudom, hogy itt a jobb oldalon a harmadik hely felfestve is, egy mozgáskorlátozott parkoló. A sarokra álltam közvetlenül. Reggel fogadott a csekk! Megnéztem a parkoló táblát, és tényleg a zsebkendőnyi jelzőtáblán a 3X állt. Az egész környéket felújították. Biztosa elfogyott az útburkolati festék. Nos én nem fogom tudni befizetni a bírságot, így a közmunkát fogom választani. Szép napot mindenkinek!

 83. P.józsef írta:

  Tisztelt Pető Attila!

  “Rokkant” parkolóban parkoltam! A lényeg az, hogy rendelkezem mozgáskorlátozott pakolási igazolvánnyal amit elfelejtettem a szélvédő mögé kitenni. A rendőrség felé igazoltam ennek tényét de mégis 20.000.-Ft-ra bírságoltak meg.
  Tudok valamit tenni a bírság ellen, vagy üljem le mert fizetni nem fogok, méltánytalannak tartom a büntetést.
  Várnák választ mert 8.napom van “felebezni”. Esetleg valami megoldás?!

  Köszönettel:p.józsef

 84. Markovics Zoltán írta:

  Tiszteletem! 1 átlagos parkolóhelyen multi parkolóban tábla nincs kb a 15. Hely de van egy felfestes( rokkant) de nem stimmel a szélesség nincs tábla egy hely van csak mellette családi parkoló. Itt most jogos a büntetés vagy rosszat festettek? Direkt félrevezetnek? 2. Rokkant parkolóban sárga villogóval meg lehet állni? Pl ÉMÁSZ köszönöm megtisztelő válaszát

 85. Erii írta:

  Ha a tábla szabalytalanul túl magasra van helyezve, a hatálya akkor is érvényes vagy mehet a fellebbezés? Két tábla van, a felső tabla teteje 4.10m-nel magasabban van, tehát nem felel meg a táblakihelyezési előírásoknak. A roki parkoló tabla alatta van, de nagyon magasan. Köszönöm.

  • Pető Attila írta:

   Meg kell próbálni fellebbezni, de nem szoktál ezeket az érveket elfogadni.
   És én is kérdezem? Azért álltál oda, mert túl magasan van a tábla és mivel ez szabálytalan ezért úgyse érvényes. Vagy oda álltál, nem vetted észre, megbüntettek, de utólag ezt kifogásként fel lehet használni?

 86. Belteki Gusztáv írta:

  Az USA -ba fogok utazni. A mozgáskorlátozott igazolványt elfogadják-e ott?