Mozgássérült parkoló

A kérdést feltette: Katona Zoltán

Tisztelt Pető úr!
Egy jó ideje már nem látogatott, de korábban általam gyakran használt parkolóban várakoztam, ahol figyelmetlenségem miatt nem vettem észre az időközben az utca bal oldalára kihelyezett Mozgássérült parkoló táblát.A tábla után az utca bal oldalán több 45 fokos parkoló van, én a 2.-ban várakoztam.Ez a parkoló fele részben meghaladja a jobb oldalon elhelyezett “Egyirányú utca” és “Megállni tilos” tábla vonalát.A kérdésem: amennyiben a gépjárművem fele részben már meghaladta a Megállni tilos tábla vonalát mentesülhetek-e a szigorúbb büntetés alól.

Pető Attila, a Mosolyzóna oktatója
Sajnos nincs jó hírem.

Hiszen pont egyirányú utcában érvényes az a szabály, hogy a megállni tilos tábla az úttestnek csak arra az oldalára vonatkozik, amelyiken elhelyezték. Így nincs ráhatással a másik oldalon létesített mozgássérült várakozóhelyre.

Hozzászólások

 1. Gál Ferenc írta:

  Tisztelt Pető Úr!

  Érdeklődöm, ha a mozgássérültek részére fenntartott parkoló foglalt, akkor díjmentesen lehet-e a többi parkolót használni a mozgássérült kártyával? nem egységes a megítélés, van ahol igen, máshol nem, engem konkrétan Budapest érdekel.
  Köszönöm.

 2. Pető Attila írta:

  A KRESZ-ben ez áll:

  (3) A mozgáskorlátozott személy (illetőleg az őt szállító jármű vezetője) járművével és a betegszállító gépjármű olyan helyen is várakozhat, ahol a várakozást jelzőtábla tiltja. Korlátozott várakozási övezetben és várakozási övezetben a mozgáskorlátozott személy vagy az őt szállító jármű vezetője a járművével és – az (5) bekezdésben foglaltak szerint, tárcsa használatával egy óra időtartamig – a betegszállító gépjármű a várakozást ellenőrző órával (parkométerrel) vagy jegykiadó automatával ellátott várakozóhelyen, ellenőrző óra vagy jegykiadó automata működtetése nélkül is várakozhat. A kijelölt rakodóhelyre vonatkozó rendelkezés azonban e járművekre is irányadó.

  (5) Ahol jelzőtábla meghatározott időtartamú várakozást enged, a várakozás megkezdésének időpontját a járművön – gépkocsi esetében a jármű szélvédő üvege mögött – elhelyezett tárcsán jelezni kell. A tárcsa jelzését a jármű eltávozása nélkül megváltoztatni tilos.