Műszaki hibás autó helyszíní bírsága

A kérdést feltette: Attila

Az alábbiak miatt kerestem meg Önöket:
Pár nappal ezelőtt épp a Bakáts tér felé mentem és az autóm elkezdett rángatni illetve rettentő benzinszag kezdett lenni a kocsimban. Leállítottam az autómat, mivel megijedtem, nehogy kigyulladjon és félreálltam az úttesten két szabályosan parkoló autó háta mögé úgy, hogy az úttest forgalmát ne zavarjam. Nem tudtam újraindítani az autómat.Szerencsémre volt ott egy autósbolt és gondoltam, hogy bemegyek segítséget kérni. Kitettem a vészvillogót és bementem az autómtól pár méterre lévő boltba. (igaz ez egy VW bolt és nekem Toyotám van…)Abban tudott segíteni a boltos, hogy hívott nekem egy autómentőt. Visszamentem az autómhoz.

Éppen akkor büntetett meg engem két Közterület felügyelő. Azt mondták, hogy már nem tudnak vele mit csinálni. Az autómentőstől kértem számlát az autóm hazaszállításáról, rendszámmal és a pontos helyszín megjelölésével.
Tegnap megkaptam a bírságot, ami 10000 Ft. Bementem a Közterület-felügyelethez, hogy megnézzem az autómról készült fotókat. Az egyik képen egyértelműen látszik a vészvillogó működése. Azt mondták, hogy ők nem tudnak már mit csinálni, csak azt, ha nem fizetem be e bírságot, akkor továbbítják a rendőrségnek az anyagomat és szabálysértési eljárást indítanak ellenem. Azt is mondták, hogy nem érdemes azt megvárni, inkább fizessem be a büntetést, mert a rendőrség kapásból megduplázza. Azt is mondták, hogy esetleg írjam le nekik, hogy a szabálysértési eljárás elindítása előtt kérnék személyes meghallgatást az ügyben a rendőrségen.

Kérdésem az, hogy műszaki hibás autót is megbírságolhatnak?? Elég az, ha van egy számlám az autómentésről és a képen látható, hogy használtam a vészvillogómat? Vagy inkább tényleg be kellene fizetnem a 10000 Ft-os büntetést, mert csak az időmet pocsékolnám el rájuk? Segítségüket előre is köszönöm! Várom válaszukat!

Pető Attila, a Mosolyzóna oktatója
A műszaki hiba az műszaki hiba!
Olyannyira, hogy némely hiba észlelése esetén (pl. fékprobléma) a KRESZ alapján tilos továbbközlekedni, azaz azonnal meg kell állni.De akár egy balesetet is felfoghatunk műszaki hibának, amikor a kereszteződésben összeütközik két autó, tovább közlekedni képtelenek, furcsa lenne, ha egy érkező rendőr megbüntetné őket azért, mert egyébként útkereszteződésben tilos megállni. Bár elméletileg megtehetné ezt, de az ügy nyilvánvalósága miatt nem fogja.

Az is igaz azonban, hogy sokan állnak úgy meg, hogy közben műszaki hibát színlelnek, nem egyszer még a vészvillogót is kirakják, tehát annak használata nem mérvadó.
Mivel egy kívülről sértetlennek látszó járműről elég nehéz megállapítani a tényleges műszaki problémát, ezért ebben az esetben valóban nekünk szükséges bizonyítani azt, hogy ilyen eset állt fenn.

Minden bírsággal kapcsolatos határozat ellen van lehetőség fellebbezésre, és ebben érdemes leírni a pontos tényt, ami történt.