“P” tábla hatálya

A kérdést feltette: Nemes Gergely

Az lenne a kérdésem, hogy ha ki van helyezve egy kék téglalap alapon “P” betű jelzőtábla, (Várakozóhely, hatályos KRESZ 17.par. (1.) e/ 110.ábra), akkor annak meddig (az út milyen hosszúságában) tart a hatálya?

Kérdés, hogy a következő utcasarok ezen tábla esetében feloldja-e a hatályát?
Szabad-e parkolni a következő utcasarok után is?

Pető Attila, a Mosolyzóna oktatója
Jól érzed, hogy itt valami nem stimmel.
Valóban a KRESZ ennél a jelzésnél nem határoz meg érvényességi határt. Pedig kellene, hiszen a tábla nem egy pontban érvényes, hanem hosszabb távolságon. Tehát ha van eleje, kell lenni végének is, hasonlóan, mint a megállni tilos tábla esetében.

Tehát a kereszteződés elvileg nem oldja fel a jelzés hatályát.
De!

A várakozóhely meghatározás azt mondja, hogy az úton, az úttesten kívül van van egy várakozóhely. Ami azt jelenti, hogy e mellett – attól balra, tehát az út közepe felé – kell lennie egy forgalmi sávnak is a haladó járművek részére. Amiből az következik, hogy ha a kereszteződés után (vagy bárhol közben) ilyen nincs, akkor ott már nem létezik a várakozóhely.

Ennek ellenére én gy gondolom, hogy a közterület kezelőjének feladat lenne, hogy az ilyen helyzeteket megfelelően kitáblázza. Mert ha nem akarja érvényesíteni tovább a várakozóhelyet, akkor a megfelelő helyen ezt egy várakozni tilos táblával jelezhetné.

Hozzászólások

 1. Sandor írta:

  A napokban kaptam egy büntetést. mondván, hogy megállni tilosban parkoltam.
  Az utca közepén valóban van egy megállni tilos tábla, méghozzá a bal oldalon, de utána kb 10 méterrel a jobb oldalon van egy parkolóövezet vége (áthúzott P betű).
  Ha bal oldalon van a megállni tilos tábla egy egyirányú utcában, úgy tudom, hogy akkor én jobb oldalon attól parkolhatok.
  Én a jobb oldalon parkoltam a P vége után, ahol már elvileg nem kellett volna fizetnem a parkolásért.

  A megállni tilos táblát nem rég helyezték ki, s az FKF-esek – az ottani lakók elmondása szerint – napjában többször is végigbüntetik az ott álló autókat.

 2. Pető Attila írta:

  Egyirányú utcában megállni és várakozni – alaphelyzetben – szintén a jobb oldalon kell.
  A bal oldalon akkor szabad, ha bal oldali jármű és a jobb oldali járda között legalább 5.5 méter hely marad, illetve, ha a bal oldalon nincs megállni tilos tábla.

  Az általad felvázolt esetben a jobb oldalon akkor tilos megállni, ha a megállás egyéb feltételei nem adottak.
  Ilyen lehet például az, ha a kereszteződéshez 5 méteren belül állsz. (Általában a parkolóövezet vége táblát ilyen helyen teszik ki.). Vagy esetleg, ha a jobb oldalon megálló jármű és az úttest bal széle között nem maradt 3 méter hely.

  Más tippem nincsen miért is büntetnek a közteresek.
  Esetleg, ha a pontos helyszínt megírnád, azt megköszönném!

 3. Toth peter írta:

  Jo napot kívánok’
  Azt szeretnem megkérdezni,hogy a parkolási ovezeten belül van egy P kék színű tábla kiegészítő nélkül ha oda állok akkor kell-e fizetni parkolási díjat.
  Köszönöm Toth Peter

  • Pető Attila írta:

   Igen kell fizetned!
   Sőt az övezeten belül még ott is kell, ahol egyébként tilosban állnál. Csak a zárt területekre – például egy parkolóudvarra – nem vonatkozik a fizetési rend szabálya.

   • Tóth Mihály írta:

    Tisztelt Pető Attila

    Kérdésem a következő
    Parkoló zóna területébe tartozik-e, tartozhat -e egy rá merőleges zsák (mellék)utca, amihez nincs kitéve külön semmi tábla? A zóna eleje és vége megfelelően ki van táblázva.

 4. Árpási Ádám írta:

  Tisztelt Pető Attila!

  Az alábbi kérdéssel fordulnék önhöz:
  A XIII kerületben adott egy szakasz, kialakított parkoló helyek(táblával, felfestve, a járda és az úttest között) vége után, kezdődik egy kanyarodó sáv. A parkolóhelyek vége és a sarok közötti szakasz felénél található egy megállni tilos tábla. A megállni tilos tábla és a parkoló helyek között, ebben a plusz sávban kb 3-4 autó tud megállni (a másik sávot nem zavarva).

  Ezen a szakaszon Én 3 hónapon keresztül parkoltam bármilyen parkoló díj és büntetés befizetése nélkül, (minden hétköznap reggeltől estig). Több másik autót is gyakran láttam ezen a szakaszon parkolni. (Már láttam közterest elsétálni az autó mellett többször is)

  A mai napon viszont megakartak büntetni, miszerint hiába nincsen tábla, közterületen parkolok és parkoló díjat kell fizetnem.

  Elég kényes szakaszon állok, eddig volt szerencsém, vagy a mai közterületes volt szigorúbb a kelleténél ?

  Köszönöm válaszát előre is!
  Tisztelettel!
  Árpási Ádám

 5. Zoli írta:

  Mai nap kaptam egy bírságot. Kérem, hogy értelmezzük együtt a következő helyzetet:

  http://kepfeltoltes.hu/151022/perczel_miklos_parkolo_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

  Pont ott álltam, ahol a kék gépjármű. Vajon jogos-e a bírság????

 6. Kothenz György írta:

  Tisztelt Pető Attila!

  A minap 18:44-kor parkolási bírságot kaptam az autómra a VII. Kűrt u.-ban. A dolog azért bosszant különösen, mert soha sem szoktam elmulasztani a parkolás fizetését, azt mobilon rendezve. Amikor leparkoltam a nevezett helyen én úgy tudtam, hogy 18:00-ig tart a fizetési időszak, mint sok más helyen is. (Mivel viszonylag ritkán járok a belvárosban kocsival, nem vagyok tisztában sem az övezethatárokkal, sem pedig a parkolási idő hosszúságával.) Az utca elején csupán egy egyirányú utca tábla van, még P betűs tábla sincs kirakva. Az összes többi utca elején ott található ez a P betűs tábla alatta a kiegészítő táblával, hogy meddig szól a fizetős időszak. Az, hogy ezen a szakaszon 20:00 óráig, az csak az utca közepén található fizető automatánál derült ki, ám ettől én jóval távolabb, közvetlenül az utca elején álltam meg.
  Kérdésem tehát a következő: ilyen esetben hivatkozhatok-e a megfelelő táblák hiányára, ami miatt nem derült ki számomra, hogy meddig kell fizetnem a parkolásért?
  Tekintettel arra, hogy 15 napom van a büntetés befizetésére, várom mielőbbi válaszát!
  Tisztelettel Kothenz György

  • Pető Attila írta:

   Az a baj ezzel, hogy akkor azt honnan tudod, hogy csak 18:00-ig kell fizetned? Hiszen a táblán ez sem szerepel.

   Ennek ellenére, ha ez tényleg nem szerepel a tábla alatt, akkor egy fellebbezésben érdemes leírni.

   • Kothenz György írta:

    Kedves Attila!

    Nem tudtam, csak vélelmeztem, mivel általában 18-ig szoktak fizetősek lenni a zónák. Akkor megpróbálom a fellebbezést. Viszont a neten azóta sokat kutattam és egyenlőre sehol sem találtam olyat leíarva, hogy milyen szabályok vonatkoznak a tábla elhelyezésre ebben az esetben. Ha esetleg van valami jogszabály, megköszönném ha leírnád!

 7. Dámóczi Attila írta:

  Tisztelt Pető Attila !
  A mellékelt fotón jobb oldalon a táblától a hatodik autó a sötét színű amivel parkoltam. Tény hogy a baloldali útkereszteződés után. Jogos-e a közterület felügyelők által kiszabott bírság?

  http://kepfeltoltes.hu/151217/eger_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

  köszönettel: Dámóczi Attila

 8. Szegedi Ferenc írta:

  Tisztelt Pető Attila!
  Minap megbüntettek 8000 Forintra parkolójegy hiányában. A büntetésen Fizető Parkoló övezetben való parkolójegy nélküli várakozásra hivatkozva büntettek, de a jelzőtábla nem parkolási ÖVEZET tábla volt, csak egy “P” tábla alatta egy kiegészítő táblával mely fizető parkolóra figyelmeztet, ettől kb 10 méterre egy ugyanilyen “P” tábla kiegészítő tábla nélkül volt elhelyezve, szóval ott nem voltam tájékoztatva a fizetési kötelezettségről. Amelyik irányból megközelítettem a parkolót, nem volt kihelyezve Parkoló ÖVEZET tábla.
  E két indok alapján, érdemes-e fellebbezni a bírság ellen?
  Természetesen az útvonalról ahonnan megközelítettem a parkolót fényképeket készítettem, amennyiben szükséges csatolom.
  A parkoló Debrecen Nagyállomás MÁV indulási oldal.
  Köszönettel: Szegedi Ferenc

 9. ildikó írta:

  Budán az Attila úton parkoltam, s megbüntettek. A kereszteződésnél nincs parkoló övezetet jelző tábla. Az úttesten ott a felfestés, hogy meddig lehet ferdén a járdára állva parkolni. Az I. ker önkormányzat szerint akkor is büntethető vagyok.
  Hol kell kitenni a parkolási övezet táblát. Elég, ha kiteszik az erzsébet hídnál, és akkor az a Vérhalom utcáig érvényes ?

 10. Attlia írta:

  Tisztelt szakértő! Az Andrássy úton, az Operánál van egy érdekes parkolóhely, ami ingyenes (P-zóna vége), ugyanakkor a közteresek néha megbüntetik az oda parkolókat, mert nem a parkolási rendnek megfelelően álltak meg. Mire gondolhatnak? A P+bicikli tábla hatálya a sarokig tart, nem csak a tényélegesen odahelyezett bicikli tartókig? A sarok is elég érdekes, mert a Demszky-karók kétféle ívet jelölnek ki. A távolabbit nézve megvolt az öt méter. Képek itt: http://imgur.com/a/ddVhS

  • Pető Attila írta:

   Elég érdekes helyzet, ha akarom szabályos az ott tartózkodó, ha akarom nem.
   Azt nem látni megfelelően, hogy a kereszteződéstől meg van-e az 5 méter, amin belül tilos megállni. Ha nincs meg, akkor amiatt is lehet bünti.
   Arra is hivatkozhatnak,hogy ezen a helyen a parkolóhely már nincs felfestve, de a KRESZ szerint a felfestés csak egy lehetőség, nem jelent semmilyen kötelezettséget.
   A legérdekesebb érv a kerékpáros parkoló hatálya lehet. Ugyanis bármilyen hihetetlen, de a várakozóhely elejét jelzik, de, hogy,meddig tart, az nincs rögzítve a KRESZ-ben. Hihetetlen, de még a kereszteződés sem oldja fel. Maximum egy ellentétes jelzésű tábla, például egy várakozni tilos.
   Ugyanakkor a kerékpáros kitámasztók kapcsán az ember jóhiszeműen mondhatja azt, hogy ahol a személykocsi áll, az már nem kerékpáros parkoló.

   Na, ezen a helyeken kellene egyértelműbb jelzés!

   • Attlia írta:

    Köszönöm a választ! A felfestéshez annyit, hogy a becsatolt képek egy részét a google-maps-ről vettem. Ott még hiányzik pár festés. Az Audis kép a frissebb. Itt látszik, hogy az autó hátuljánál ott van egy parkolási festés-maradvány. Az elejénél ez már lekopott. Én is attól tartok, hogy ez egy direkt csalinak otthagyott hely, ahol az ember azt hiszi, hogy nem kell fizetni parkolási díjat. És akkor jön a közteresektől a 10 ezres “meglepetés”. Egyébként a P+bicikli táblának semmi értelmét nem látom. Elég egyértelmű, hogy bicikli tárolóról van szó. Máshol nem is látni P+bicikli táblát a városban.

 11. Kovács István írta:

  Tisztelt Pető Attila!

  Thököly úton Petrik Lajos Szki előtt tábla jelzi a járdán parkolás módját. A kiegészítő tábla az úttest felől a járda szélén jelöli párhuzamosan az úttesttel. Ennek ellenére ezzel párhuzamosan az épület mellett is parkolnak. Ahhoz ,hogy az épület felől is tudjanak parkolni az autósok végig kell haladniuk az így képződött két kocsisor között, ezzel lehetetlenné téve a gyalogos közlekedést. Ami nem csekély főleg tanév közben. A közterületesek szerint ha a gépkocsik között megvan a 1,5 m akkor rendben van. Ez valóban felülír mindent? A gyalogosok, diákok a járdán ugráljanak el az autósok elől, mert azt úttestként használják az autósok?

  Köszönettel: Kovács István

  • Pető Attila írta:

   Érdekes a helyzet, mert valóban a tábla azt jelenti, hogy itt a járművek teljes egészében felállhatnak a járdára.
   Mivel azonban olyan széles a járda, hogy akár két sorban is megtehetik ezt, elméletben ez így nem tiltott.
   Azért mondom, hogy elméletben, mert a szabály a járdán történő parkoláshoz ezt is rögzíti:

   A járdán – részben vagy teljes terjedelemben – csak akkor szabad megállni, ha
   a) azt jelzőtábla vagy útburkolati jel megengedi,
   b) a jármű a járda szélességének legfeljebb a felét foglalja el,
   c) a járdán a gyalogosok közlekedésére legalább 1,5 méter szabadon marad, és
   d) a jármű tengelyterhelése az 1000 kg-ot nem haladja meg.

   A másfél méter megvan, a járda felét foglalja el a megálló jármű, az más kérdés, hogy két megálló jármű már többet foglal el, mint a járda fele, de ezt a KRESZ így nem rögzíti.

   A gyalogosoknak valóban kellemetlen a dolog, de mint írtam, a szabály nem tiltja ezt.

 12. Patkó Zsuzsanna írta:

  Tisztelt Pető Attila!

  Az ügyben kérném szíves válaszát, hogy a Pzóna tábla milyen “szélességben” határoz meg parkoló övezetet? Csak “hosszúságra” vonatkozóan találok leírást, (Pzóna vége tábla), de sehol nem találok leírást, rendeletet, vagy bármit, hogy “szélességben” mi lenne a határ?
  A III. ker.-ben a Flórián térnél van kirakva egy Pzóna tábla, ill. visszafelé a Vörösvári út elején. Közöttük sehol egy utcán sem. Én a Bécsi útról a Vörösvárira kanyarodva, a táblától úgy 300m-re lévő utcán behajtva, hátra mentem egy lakótelepi parkolóba. Miből tudhattam volna egyértelműen, hogy ott is érvényes a Pzóna tábla hatálya?

  Köszönettel: Patkó Zsuzsanna

  • Pető Attila írta:

   A lényeg, hogy a fizető övezet a P zóna táblától kezdődik, és mindaddig tart, amíg P zóna véget táblát nem látsz. Azaz a teljes körbezárt területen.
   Akkor van gáz, ha be tudsz menni egy fizetős részre úgy, hogy közben P zóna táblával nem találkoztál

   • Szabó János írta:

    Tisztelt panaszkodók, Tisztelt Pető Attila úr!
    Ugyanitt, a Vörösvári útról nyíló lakótelepi utcában faragtam rá én is. Elolvasva egy rakás hasonló ügyet, az a meggyőződésem, hogy itt a jogszabályalkotó követett el egy hibát, amihez évek óta ragaszkodik, mint ökör a tangóhoz. Én vidéki suttyó alig használt 45 éves jogosítvánnyal a 10. úton fővárosunkba érkezve csak a sarki táblát néztem, aztán az Ágoston utca sarkát, és leparkoltam. Majd kaptam egy mikulászacskót, hivatkozva a főváros akármelyik rendeletére. Tény, hogy a sarkon észlelt tábláktól vagy 10-15 méterre van egy düledező oszlop kisebb táblákkal, de ki figyel arra oda? A KRESZ 17.§. (1) bek. azt írja, hogy: e/2.122 ,,Várakozási övezet (zóna)” (112/d. ábra); a tábla azt jelzi, hogy az úton a várakozás megengedett vagy – 113. és 114. ábra szerinti kiegészítő táblán feltüntetett módon – a ,,Várakozási övezet (zóna) vége” (112/e. ábra) jelzőtábláig a várakozás feltételekhez kötött. Azt írja, hogy az ÚTON, és nem azt, hogy az összes ez után nyíló utcán, úton és téren, meg ami ezen kívül van, és ráadásul az út fogalmának semmiféle kiterjesztése nem olvasható az 1/75-ös KPM rendeletben és mellékleteiben. Biztosan van valami jog szerinti ilyesmi értelmezése, de sajnos nem találtam sehol írásban. Vagy mi szerencsétlen autósok, hízlaljuk a sunyi tábla és pénzbeszedőgépeldugdosókat. DE Európában van megoldás, netovább Győrben, ami Európában van, minden sarkon ki van táblázva, hogy az adott szakaszon mennyiért lehet parkolni, sőt, széles egyirányú utca mindkét oldalán, kb. 2 méter magasan jelölik táblával, hogy hol az automata, ahova kéretik szépen a pénzt elhelyezni. Sajnálom, hogy Európa már előbb véget ér, minthogy elérnénk a Duna nyugati partját. Szégyenletes.

    • Pető Attila írta:

     Abban az ominózus 17.§.-ban az is szerepel, hogy a ,,Várakozási övezet (zóna) vége” (112/e. ábra) jelzőtábláig.
     Tehát ezért érvényes az összes ebből nyíló utcában is.

     Mindezek ellenére valóban a kitáblázottság lehetne precízebb. Bár én ma már mindenkinek azt tanácsolom, hogy Budapestre, nagy városokba tévedve töviről hegyire böngésszék át a fizetős parkolási térképeket…

 13. Sándor Mónika írta:

  Tisztelt Pető Attila Úr!

  Tegnap megbüntettek, mert egy 15 méterre vonatkozó várakozni tilos tábla után parkoltam, de már a Parkoló Zónában a parkoló automata mellett. A csatolt linken a BMW helyén. Ráadásul a parkoló sávok is rosszul vannak felfestve, mert a tábák az autó felénél kezdődnek.
  http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A1200002.TV
  Jogos volt a büntetés?

  Válaszát megköszönve.
  Sándor Mónika

 14. Sándor Mónika írta:

  Tisztelt Pető Úr!

  Az előző levelemhez csatolom a várakozni tilos tábláról is a Linket.

  https://www.google.hu/maps/@47.5154697,19.0594455,3a,37.5y,237.25h,84.27t/data=!3m6!1e1!3m4!1sonM3Eh-xNXlNRPyCYYUlzg!2e0!7i13312!8i6656!6m1!1e1

  A BMW helyén álltam a parkoló zóna tábla után, a kérdésem az lenne, hogy a 15 méterre vonatkozó várakozni tilos táblát nem oldja fel a Parkoló Zóna tábla?
  Hogyan mérjem le a 15 métert és szerintem több szempontból is hibásak a táblák és a felfestések?!

  Válaszát megköszönve,

  Sándor Mónika

 15. Na én délelőtt épp egy ilyen helyre futottam be. Az Óbudai piac környékén már nem volt hely a Flórián tér parkolójába kanyarodtam Sem táblát, sem parkolóórát nem láttam, -előszőr- leparkoltam -gondoltam még hagytak itt a lakótelepen nem fizető helyet a piacra érkezőknek.Megvettem az epret meg a kovászos uborkát visszatérve a mikulás csomag várt. Utána egy bokor mögött felfedeztem a “parkoló órát”, de akkor sem tudtam azonosítani minden jelzés nélküli doboz volt egy dizájner szeméttárolónak is megfelelt. Jogos ilyenkor is a büntetés? Azt hiszem az Óbudai Önkormányzat itt nem tisztességes Óbudai Parkoló Kft-t alkalmaz.
  Üdvözlettel: Tóth Ferenc

 16. Katona Csilla írta:

  Tisztelt Pető Úr!

  A Mexikói útnál a P+R parkolóban parkoltam, egy zebrától 3 m távolságra, amiért 25 eFt bírságot kaptam.
  Csatolom a helyszín goggle képét, amin látható a zebrához közel álló fekete autó helyén parkoltam kb.:

  https://www.google.hu/maps/@47.5205667,19.0919553,3a,60y,78.35t/data=!3m6!1e1!3m4!1s4pthfGuSUb9fJTdQzUfqNw!2e0!7i13312!8i6656?hl=hu

  Kérdésem az, hogy ha nem egy folyamatos forgalmat levezető úton parkolok, hanem egy P+R parkolóban, akkor a P+R parkoló határa meddig tart? A képen látható behajtani tilos tábláig – véleményem szerint.
  Ezen a zebrán gyalogos forgalom szinte semmi nincs. – Szerintem, nem akadályoztam a belátást.
  Gyermek nap volt és vasárnap délután (14.30 körül). A parkoló tele volt, itt találtam csak helyet.
  Ön szerint, jogos ez a bírság?
  Üdvözlettel: Katona Csilla

 17. Hoffmann Eszter írta:

  Tisztelt Pető Úr!

  Ma megbüntettek a várakozni tilos jelzőtábla figyelmen kívül hagyása miatt. Az lenne a kérdésem, hogy ez a jelzőtábla az egy zsákutcában van. Parkoltási helyemtől kb. 10 méterrel nekem háttal van kihelyezve a várakozni tilos tábla (azaz nem a jelzőtáblát látom, hanem csak a szürke hátulját). Az lenne a kérdésem, hogy Ön szerint jogosan büntettek meg? Ön mire hivatkozna a fellebbezésében? Válaszát előre is köszönöm!