Parkolás járdán, táblával engedélyezett helyen

A kérdést feltette: István

Tisztelt Pető Attila!

 

A mai napon egy büntető cédula fogadott, egész pontosan a Krisztina körút 6. szám alatt, a járdán. (http://goo.gl/QABffT, az ajtó előtt látható fától balra)

Amit elvileg megsértettem, az a 40. paragrafus 8/a pontja, miszerint útburkolati jel, vagy jelzőtábla engedélye nélkül várakoztam.

Ez azért nem igaz, mert a Krisztina krt. és az Attila út találkozásánál a következő tábla (http://goo.gl/S63qsn) engedélyezi a járdán való parkolást, ezután pedig nincs ellenkező tartalmú tábla, ami ezt feloldaná.

A gépjármű egyébként a járda felénél kevesebbet foglalt el, a szükséges 1,5 méter is szabadon volt hagyva, és a zebrától is több, mint 5 méterre álltam (bár nem tudom, ez számít-e, ha nem az úttesten parkolok).

A táblától a következő kereszteződésig (ami után újra ki van helyezve a járdán való parkolást engedélyező tábla) két autó behajtó is van, amelyek azonban tudtommal nem minősülnek kereszteződésnek, és még akkor sem oldanák fel a parkolás engedélyezését, ahogy itt az oldalon már olvastam.

Kérem erősítsen meg, hogy a parkolásom szabályos volt, és jogosan tehetek panaszt ez ügyben.

Pető Attila, a Mosolyzóna oktatója

Érdekes a helyzet, és valóban, úgy tűnik igazad van.

Főleg, hogy a KRESZ hibái miatt a parkoló táblát nem is oldja fel a kereszteződés – ez nincs benne a szabályban -, azaz valóban egy ellentétes értelmű jelzést, mondjuk egy megállni tilosat kellene elhelyezni.

Tehát ez alapján jogos a reklamáció, az út elején valóban ott van a tábla, ami engedélyezi a járdára történő felállást.

Ugyanakkor a képen két dolog jól látszik. A forgalomterelő oszlopok, és a buszsáv.

Bár ezek a szabályban konkrétan tilalmi eszközként nem szerepelnek, de mégiscsak valamiért oda lettek telepítve.  Azaz odakerült egy “tárgyi utalás”, hogy a járművek ezen a helyen ne használják a járdát. Nyilván ennek igazából egy jogi procedúra esetén van jelentősége. A fellebbezést mindenképpen érdemes megírni, kíváncsi vagyok milyen okot hoznak fel a válaszban.

A buszsávnak pedig azért lehet jelentősége, mert a KRESZ alapján “Más jármű erre a forgalmi sávra – a sáv keresztezését és a bekanyarodásra felkészülést kivéve – nem hajthat rá.” A parkolás esetében pedig nem beszélhetünk bekanyarodásról.
Bár ennek meg ellentmond, hogy több olyan hely létezik a városban, ahol a buszsáv mellett engedik a járdán való parkolást.

Hozzászólások

  1. Elesett Gyalogos írta:

    A tűzoltóság nem hivatalos véleménye szerint legalább 1 (egy) méter szabadon hagyandó a járdán gyalogos közlekedés céljára …. (le lett mérve ?)