Parkolás taximegállóban

A kérdést feltette: Gittáné Greguricz Éva

Tisztelt Pető Attila!

A múlt héten a Pécsi Közterület-felügyelet a „büntetés” c. mellékletben látható 10 ezer forint bírságot szabta ki rám.

A parkolásom során bizonytalan voltam a Taxi tábla hatályát illetően. Nem szerettem volna ott állni ahol tilos, ezért figyelembe véve egy bal oldalon lévő kapubejárót és azt, hogy a taxi helyek nem voltak az útburkolatra felfestve, úgy saccoltam meg a parkolási pozíciómat, hogy a tábla hatályán kívül legyek, és a kapubejáróban se parkoljak.

Megvettem a parkolójegyemet, ami még érvényes is volt, amikor a büntetést kiszabták.

A gépkocsim orra kb. a kapubejáró alsó vonala előtt volt, tehát azt szabadon hagytam. A mellékelt fényképen ez is kicsit látszik ( a fekete, A osztályos Mercedesszel voltam.)

Ha gúnyolódni szeretnék, mondhatnám azt is, hogy nem járok centiméterrel a zsebemben parkoláskor – amivel a taxi tábla előtti 15 métert lemérném – de azért úgy gondolom, 15 métert elég jól be lehet határolni: cca 3 autó (Mercedes taxi méretben), az pedig látszatra megvolt! Adott helyen én úgy ítéltem meg!

Nem célom kibújni a büntetés alól, de ebben a szituációban én nem érzem magam vétkesnek!
Véleményét szeretném kérni arról, hogy valóban jogos-e a büntetés?
Ha Ön is úgy ítéli meg, hogy igen, akkor a következő kérdésem az, hogy hogyan tovább?

Ezen, a szélvédőre odatűzött „cetlin” csak egy tájékoztató van, hogy 30 napon belül a kiszabott helyszíni bírságot meg kell fizetni, amennyiben erre nem kerül sor, úgy a helyszíni bírságot a bíróság elzárásra változtatja át.
Csakhogy sehol egy csekk, csak a közteresek címe, telefonszáma. Úgy gondolják, most nekem kell jelentkeznem, héé, itt vagyok, én voltam az a bűnöző gazember??

Gondolataim tovább mennek:
– mi van, ha történetesen szakad az eső és eláztatja/elmossa a papírt, vagy ellenkezőleg, tűz a nap, amitől az ilyen hőpapír rövid idő alatt olvashatatlanná válik?
– ha a tábla hatálya 15 méter, akkor – szerintem, az is aki kihelyezte – hibázott, mert a kapubejárót figyelmen kívül hagyta. Úgy gondolom, kapubejáróban nem lehet taxi megálló.

Még folytathatnám a gondolatsort, de nem teszem, csak kíváncsian várom a véleményét!
Előre is köszönöm!

Pető Attila, a Mosolyzóna oktatója
Sajnos a helyi szabálysértési eljárással kapcsolatban nem tudok tanácsot adni. A lényeg, ha jön a végzés, akkor érdemes az üggyel foglalkozni és egy fellebbezést írni. A képet nézve egyébként a kapukijárónak nincs jelentősége, sokkal inkább annak, hogy a taximegálló táblától 15 méteren belül vagy kívül tartózkodtál.

A fényképből nekem ez nem tűnik egyértelműen, de ha te helyben lemérted, akkor nem lehet gond.

Szerintem is elég egyébiránt a saccolás, valóban nem lehet mérőszalaggal közlekedni, bár én ilyen helyzetben általában le szoktam lépni a távolságokat.Viszont ami fontos lehet, mert sokan nem tudják pontosan:

A tábla előtt valóban 15 métert kell kihagyni, hiszen nincs felfestve útburkolati jel.
A tábla alatt található “4 db” megjelölés viszont azt jelenti, hogy itt egy időben maximum 4 taxi tartózkodhat, de nem jelenti azt, hogy ennyinek kell helyet kihagyni!

17.§. (1) d/1.„Taxiállomás”; a tábla a személytaxi részére kijelölt várakozó helyet jelzi; a tábla alatt elhelyezett kiegészítő tábla jelezheti a taxiállomáson egy időben várakozó személytaxik megengedett számát;
40.§. 5 h)Tilos megállni más járművel a villamos, autóbusz vagy trolibusz megállóhelyet, illetőleg taxiállomást jelző tábla előtt 15 méter, utána 5 méter távolságon belül, kivéve, ha útburkolati jelből más következik;

Hozzászólások

 1. András írta:

  Tisztelt Pető Attila!

  Budapesten több helyen láttam, hogy taximegálló sárga útburkolati jel felfestése UTÁN rakják ki a négyszögletes taxi táblát és alatta kieg. táblán pl. 6x taxi.
  Ilyen hely pl. 13. kerület Rendőrség előtt is található a Szabolcs utcában + 12. ker Alkotás u. – Győri u. kereszteződés (Google maps-en is látható).
  Kérdésem, hogy valóban szabálytalanul rakják ki a táblát, ha igen a rendőrség miért hagyja ezt a szeme láttára?
  Válaszát előre is köszönöm!