Parkolóban baleset

A kérdést feltette: Sebők Attila

Olyan kérdésem lenne milyen paragrafus vonatkozik a parkoló autó mellé beállásra a KRESZ-ben. Csak azért mert történt egy balesetem a Lidl parkolóban és engem hoztak ki hibásnak, ami nem egyértelmű.

Miért?
Mert én már álltam és nyitottam az ajtót és mellém kb. 50km/h-val bevágott egy autós és az ajtóm éle elkapta az elejét és kára lett.
A biztosító engem hozott ki hibásnak és felülvizsgálatot szeretnék kérni.

Ebben kérném a segítségüket milyen paragrafusra tudok hivatkozni.

Pető Attila, a Mosolyzóna oktatója
Nem sok jó hírem van.A KRESZ alapján:
40.§. (7) A jármű ajtaját a vezető csak akkor nyithatja ki, ha ezzel a közlekedés biztonságát, valamint a személy- és vagyonbiztonságot nem veszélyezteti.

Megértem amit írtál, bár az 50 km/h egy kicsit túlzásnak tűnik, mert ekkora sebességnél a fékút kb. 12 méter lenne, és akkor az illető nem tudott volna megállni az 5 méteres parkoló végégig.
Ennek ellenére ezt a körülményt a biztosító nem nagyon fogja mérlegelni, inkább bele fog kapaszkodni a fenti paragrafusba.

Tény, hogy általában minden vezetőnek kötelezettsége egy balesetet elkerülni, és így van felelőssége a beparkoló másik jármű vezetőjének is, de 100%-osan nem fogsz tudni kijönni ebből az esetből.
Sajnálom, nagyon!

Hozzászólások

  1. Csaba írta:

    Sajnos az én esetemben pont forditva döntött a kihivott rendőrjárőr. Megjegyzem, hogy utolsó pillanatban nyitották rám az ajtót, esélyem sem volt megállni, pedig nem haladtam gyorsan, mivel az autó amugy is megállt volna egy méterrel később a parkolóba beállás miatt.

    A rendőrjárőr szerint ez a fenti 40.§. (7) szabály elsősorban mozgó autóra vonatkozik és nekem rótta fel a szabálysértést 29.§. (1) alapján, mivel irányváltoztatáskor nem adtam meg az elsőbbséget (kanyarodási szabály). Idézve: “(1) Aki járművel irányt változtat (terelővonalat, az úttest szélét vagy képzeletbeli felezővonalát átlépi, forgalmi sávot változtat, másik útra bekanyarodik, főútvonalról vagy szilárd burkolatú útról letér stb.) köteles az azonos irányban vagy szemben haladó, irányt nem változtató járműveknek elsőbbséget adni.”

    Őszintén szólva nehezen fogadom el ezt a döntést, mivel szerintem a 40.§/7-es sokkal inkább vonatkozik erre az esetre, és nem tudom mitévő legyek most, hová tudok fordulni jogorvoslatért.