Parkolóból elém hajtottak

A kérdést feltette:

Kérdésem a következő:
A mai nap a XI. kerület Albert utcáján haladtam mikor is egy jobb kézre eső “parkolóból” szeretett volna kihajtani elém egy másik autós. Miután megálltam és megkérdeztem miért is mutogatott, mert én úgy tudom hogy a parkoló az egy alárendelt út, így nekem volt elsőbbségem, szerintem. A kérdés ténylegesen pedig az hogy igazam volt e vagy sem. Mellékelek egy képet is. Válaszát előre is köszönöm.

Pető Attila, a Mosolyzóna oktatója
A képre tekintve nekem nem annyira egyértelmű a helyzet, mint számodra. Ez akár egy önálló út is lehet, nem parkolónak tűnik.
De ha a KRESZ-t nézem, akkor ezek a meghatározások olvashatók:
“Út: a gyalogosok és a közúti járművek közlekedésére szolgáló közterület”
“Útkereszteződés: két vagy több útnak azonos szintben való kereszteződése, egymásba torkollása, illetőleg elágazása.”

Az elindulás szabálya, amire te hivatkozol a következőt írja:
“24. § (1) Az úttest széléről elinduló, a várakozó helyről az úttestre ráhajtó, az út más részéről vagy útnak nem minősülő területről az úttestre ráhajtó jármű vezetőjének, az úttesten haladó járművek és gyalogosok részére elsőbbséget kell adni. “

Ebben egyértelműen olvasható, hogy a várakozó helyről az úttestre hajtók kötelesek elsőbbséget adni a már ott közlekedőknek. De itt a másik jármű jobbról egy másik, betorkolló úttestről érkezett, olyankor, amikor a várakozóhelyet – tehát ahol parkolt akár merőlegesen, akár a járda mellett -, már rég elhagyta.
Így itt sokkal inkább a jobbkéz szabályt kell alkalmazni.
Azaz a jobbról érkezőnek lett volna elsőbbsége.

Hozzászólások

  1. Erniefromh írta:

    Érdekes értelmezése a “parkoló” fogalmának. A képen egy önálló forgalmú út látható jobbra, amelynek a betorkollása egyenrangú utak kereszteződésének számít. Hiszen az út ahonnan érkeztél, nem védett útvonal, nincs táblával jelölve, a betorkolló út felől érkezőt pedig jelzőtábla vagy burkolati jelzés nem utasítja elsőbbségadásra, akkor a helyzet egyértelmű. A neked jobbról érkezőnek elsőbbséget kell adni.