Rollerek és a KRESZ

A kérdést feltette: Rudas Gábor

Tisztelt Pető Attila!

Első hallásra furcsa kérdéssekkel fordulok Önhöz: A rollert használóknak milyen KRESZ szabályokat kell követniük?
A roller járműnek minősül-e?
Amiatt, hogy a kerékpár KRESZ szerinti meghatározása illik a rollerekre, kerékpárnak minősülnek-e. Hivatalos álláspontot kitől kérhetek ez ügyben?

Roller megnevezés alatt egy olyan eszközt értek mely két kerékkel rendelkezik, kormányozható, rendelkezik egy lábtartóval és rendelkezik valamilyen fékberendezéssel. A roller használója egyik lábával, a talajhoz képest tolja előre magát, miközben a másik lába a lábtartón helyezkedik el, kezeivel pedig a kormányt fogja.

A felett kérdéseim, azért kritikus számomra, mert egy, Magyarországon még ismeretlen sportot űzök és ez felnőtt rollerezés. Itt nem a kisméretű rollerekre kell gondolni, amikkel a városban ingáznak, vagy amiket “extrém” rollerként szokás említeni. A felnőtt rollerek többségükben kerékpár alkatrészekből épülnek fel és 12-28 col átmérőjű pneumatikus kerekeket használnak. Alapvető kialakításuk és használatuk azonban nem tér el a kisebb rollerekétől.

Különböző felnőtt rollerek:
http://www.yedoo.eu/upImgs/nejmensi%20kolobezka%202_xlarge_0003.jpg
http://culturebike.es/wp-content/uploads/2012/03/Scooter-Yedoo.jpg
http://www.yedoo.eu/upImgs/Titulka%20Petra_xlarge_0002.jpg

Válaszát előre is köszönöm!

Pető Attila, a Mosolyzóna oktatója
Úgy vélem teljesen időszerű a kérdés, és valóban tisztázni kell ezeket a megváltozott, gyerekjátékból kinőtt járművek elhelyezését a KRESZ-ben.
Jelen pillanatban azonban még nincs ilyen szabályozás, és a gyermekkocsi, gyermekkerékpár, görkorcsolya, soros görkorcsolya, gördeszka, roller, talicska, szánkó nem minősül járműnek, így ezekkel az eszközökkel gyalogosként muszáj közlekedni.

(Egyébként a kezembe került egy tervezet, amelyben ezek már “járműszerű eszközöknek” lettek nyilvánítva, és bizonyos esetekben engedélyezik számukra az úttesten történő közlekedést is.)

Hozzászólások

 1. istvaaan írta:

  Tiszteletem!

  A kerékpár definíciója alapján a kérdésben szereplő “felnőtt rollerek” is kerékpárok, nem? Érdekesség, hogy a KRESZ értelmezése kitér a gyerekjátékokra…

  KRESZ Függelék / II / r/1:

  “Kerékpár: olyan két- vagy háromkerekű jármű, amelyet egy vagy két személy emberi ereje, illetőleg
  legfeljebb 300 W teljesítményű motor hajt. A kerékpáron (…) pótülés, illetve kerékpár utánfutó vontatására alkalmas berendezés helyezhető el.”

  KRESZ értelmezés:

  A közúti közlekedésben gyalogosnak kell tekinteni:
  (…)
  – az úton gyermekjátékkal (pl. gyermekkerékpárral, rollerrel), gyermekkocsival, kerekes székkel (l. a Függelék II/a pontot), valamint talicskával közlekedő személyt (…)

  • Rudas Gabor írta:

   Tisztelt istvaaan!

   Az alábbi Ph.D értekezés 28. oldalának második bekezdése és a ’15-ös számú megjegyzés éppen arról ír, hogy egy eszközről nem lehet eldönteni kategóriába sorolás alapján, hogy jármű-e vagy sem. Tehát hiába illik a kerékpár definíciója a rollerekre, attól az még nem kerékpár és főként nem jármű. Az megint érdekes kérdés, hogy mi számít gyerekjátéknak és mitől roller a roller. Ezt a KRESZ leginkább a józan paraszti észre hagyja. De a KRESZ alapján minden rollerrel közlekedő személy (és itt nem gyereket ír), gyalogosnak minősül.
   Ettől függetlenül a rendőrnek, aki azért állít meg mert rossz oldalon közlekedek a kerékpárnak tűnő, felnőtt méretű gyerekjátékommal nehezen magyarázom ezt el… Szerencsére ilyen még nem történt velem.

   http://doktori-iskola.ajk.pte.hu/files/tiny_mce/File/Archiv2/major_nyilv/ertekezes_major.pdf

   üdvözlettel:
   Rudas Gábor

   • istvaaan írta:

    Kedves Gábor!

    A “jármű-e?” kérdés felett ezidáig elsiklottam. Köszönöm szépen az észrevételt!

    István

 2. Robi írta:

  Kedves Attila!
  Járműszerű eszközök!!!
  Remélem ez nem a leendő új KRESZ-ben lesz benne, mert ha igen akkor az Isten irgalmazzon nekünk, és minden közlekedőnek.
  Baráti üdvözlettel : Robi

 3. Péter írta:

  Egy haverom most számolt be az alábbi esetről, mely görkorcsolyázás közben történt velük. Vajon ilyen esetben mi az álláspont? Ahogy a haveromat és a társaságot ismerem, lassú kerékpáros tempóban haladhattak a bringaúton. Jómagam is lehettem volna bármelyikük helyében, mert időnként szoktam görkorizni.
  Vajon ebben az esetben milyen eljárás várható? Ki kap vajon büntetést? Elméletileg a görkorcsolyával közlekedőnek és a kerékpárosnak is jobbra kellett volna kitérnie, akkor elkerülhető lett volna a baleset. De lehet, hogy útakadály volt, nem tudom. Mindenesetre akkor, ha két kerékpáros ütközik a kerékpárúton frontálisan, vajon mi történik?

  A [helyszín, kerékpárúton] történt az eset. K. haladt elöl, S. mellettem, picit előttem balra, jómagam pedig az út jobb oldalán. Szembe jött egy kivilágítatlan kerékpáros, S. épp hátra fordult egy pillanatra, majd csak utána vette észre a kerékpárost, és pont egy irányba tértek ki. S. balra, a kerékpáros jobbra. Az eredmény egy frontális ütközés lett.

  Mivel S.-n volt bukósisak, ezért fejsérülés nélkül megúszta, az álla viszont felrepedt. Sajnos azonban eltört a kulcscsontja is, ezekben a percekben viszik műteni. A bringás srácnak betört az orra, a feje talán nem, bár nagyon vérzett. A helyszínen közösen sikerült ellátni segítőkész bringások kötszerével, amíg a mentők kiértek.

  Természetesen kijött a rendőrség is, felvették mindenki adatát, beleértve az enyémet is, még vallomást is tettem a helyszínen. Itt elmondanám, hogy görkorcsolyával tilos kerékpárúton közlekedni, mint ahogy a rendőr meg is jegyezte, mikor azt mondam, hogy a kerékpárút szélén gurultam…

  A folyomány lehet még az is, hogy S.-t megbüntetik balesetet okozó közlekedés végett, a bringást meg a kivilágítatlan kerékpár miatt. Ketten meg majd valahogy leboxolják az okozott kárt. Végezetül meg lehet, hogy engem is megdugnak. K. legalább megúszta, mert az ő adatait nem kérték.

 4. manze írta:

  Tisztelt Pető Attila!

  Szeretném szakértő véleményét kérni, hogy a felnőtt rollerre szerelt fémcsövekhez hámmal erősített kutyával közlekedő, szabálysértést követ-e el?

  Bővebben : dogscooter

  Köszönettel: manze

 5. manze írta:

  Üdvözlöm! Örülnék ha választ kaphatnék a kérdésemre,mert már egyszer megkérdeztem, de nem tudtak rá válaszolni ezen az oldalon. Remélem azóta újabb információ áll rendelkezésükre. Kérdésem, hogy az a személy, aki a rollerre erősített szerelék által hámmal sétáltat kutyát szabálysértést követ-e el. Ha igen miért? Hol és milyen formában teheti ezt meg felnőtt rollerével. Remélem most tudnak válaszolni….

  Köszönettel: Manze

  • Pető Attila írta:

   A roller nem minősül közúti járműnek.
   Ebből következik, hogy gyalogosként a járdán közlekedhetsz vele és így kutyát is sétáltathatsz vele.

   Kerékpárral egyébként nem szabad állatot vezetni, de az már jármű!

 6. Attila írta:

  Egy kérdés mi van az elektromos ill a benzines rollerekkel hol használhatok ill ki használhatja?

 7. Gusztav írta:

  Üdvözlet.Én is keresném a benzines rollerre vonatkozo szabályokat. Elado szerint kerékpár.

 8. Richárd írta:

  Mekkora méretig minősül egy kerékpár gyermek kerékpárnak?
  A 20″-os gyermek kerékpár jármű?
  Azzal lehet járdán tekerni a gyermeknek?
  Vagy azzal ki lehet menni a forgalomba a közútra, ha a gyermek még nem 12 éves?
  Hol vannak a határok?

  • Richárd írta:

   és még valami:
   ha agyermekkerékpáron tekerő gyermek gyalogosnak minősül, akkor kell-e a kerékpárra a kötelező felszerelés (pl.: lámpák)?
   Mikor kell rá láthatósági mellény?