Szabad visszafordulni?

A kérdést feltette: Edo

A kérdésem a következő:
Székesfehérváron sikerült egy szituba belefutni, amelyet a rendőr is látott ill. erre utaztak.
A lényeg hogy az út közepén zöldövezeti sziget van. Ez a lámpás kereszteződésnél véget ér. Itt három sáv van.
A külsőből jobbra a középsőből egyenesen míg a belsőből balra lehet kanyarodni a lámpa jelzése a festés es a táblák szerint.

Én a balra kanyarodóból fordultam vissza a zöldövezeti sziget mellett. Na ez nem tetszett a rendőrnek.
Indoklás az volt, hogy onnan csak balra lehet, hisz az a kötelező haladási irány.

Visszafordulást engedélyező vagy tiltó tábla nincs kint! Szeretnem megtudni, hogy jogos volt e büntetés vagy sem?
Előre is köszönöm a segítséget!

Pető Attila, a Mosolyzóna oktatója
A rendőrnek igaza volt!
A balra kötelező haladási irány tábla valóban arra utasít, hogy a sávból balra kanyarodj.
Ilyesformán viszont tiltja a többi irányt,így a megfordulást is.

Egyébként létezik olyan kötelező haladási irány tábla, amely engedi a megfordulást is!

Hozzászólások

 1. marcedli írta:

  Némileg ellent mondanék:

  1. A KRESZ nem azt mondja, hogy ott lehet csak megfordulni, ahol az engedélyezve van, hanem úgy fogalmaz, hogy mindenhol meg lehet fordulni, ha az a többi forgalomban résztvevő közlekedését nem akadályozza.

  2. Létezik ezentúl a “megfordulni tilos” tiltó tábla (29. ábra), amely értelemszerűen tiltja az ilyesmit a következő kereszteződésig

  3. létezik útburkolati jel, ami azt mondja, hogy mely irányba lehet az adott sávból továbbhaladni (149. ábra) a kereszteződésben (csakhogy mind a balra kanyarodás, mind a megfordulás kielégíti ezt a kritériumot, ugyanis balra történnek), illetve az útburkolati jellel azonos tartalmú sávkiosztást jelző tábla (116. ábra), ez azonban csak egy jelzés, nem fogalmaz meg szabályt

  4. létezik a kötelező haladási irány tábla (18. ábra), amely szintén csak irányt fogalmaz meg, azaz jelen esetben balra.

  Vélelmezhetnénk, hogy ha egyszer létezik olyan tábla vagy útburkolati jel, ami jelöli a megfordulást is, akkor az csak ott szabályos, ahol ezek ki vannak helyezve. Ugyanakkor a KRESZ-ben egyetlen olyan tábla vagy jel nincs, amely ilyen tartalmú lenne. Nincs visszafordulást engedélyező útburkolati jel, vagy kötelező haladási irányt jelző tábla. tudjuk, hogy az úton van ilyen, de a KRESZ-ben nincs.

  Szerintem ez a szabály klasszikusan rosszul van a KRESZ-ben megfogalmazva, sokkal egyszerűbben lehetne és kellene egyértelműsíteni a helyzetet.

  • Pető Attila írta:

   A KRESZ-ben külön fogalomként kezeljük a megfordulást és a balra kanyarodást.
   Tény,hogy megfordulni csak úgy lehet, ha közben balra is kanyarodunk, ugyanakkor maga a balra kanyarodás nyilván nem egyenlő a megfordulással.

   Így ha egy szabály arra utasít, hogy balra mehetek, akkor az nem jelent automatikusan megfordulási lehetőséget.
   Ilyen a kötelező haladási irányt jelző tábla, de ilyen a forgalomirányító lámpa, sőt a rendőr karjelzése is.
   Telezöld jelzésnél is az áll a KRESZ-ben, hogy csak jobbra, egyenesen vagy balra lehet menni, és mivel nem szerepel a felsorolásban a megfordulás, ezért ez nem engedélyezett.

   • Tóvölgyi András írta:

    A balra kanyarodás fogalma, értelem szerűen az, amikor balra fordulsz, a megfordulás ugyan az, csak a kanyarodás szöge más. 90 fok, vagy 180

 2. Gábor írta:

  Kedves Attila!

  A rendőrnek nincs igaza! A kereszteződésben, a környékén sincs kötelező haladási irány tábla. A besorolási irány, akár tájékoztató, kék négyszögletes tábla, akár útburkolati jel, besorolási irány, nemkötelező haladási irány tábla. Egyébként az útburkolati jel irányába fordultak a visszafordulók.

 3. Taknyos írta:

  ennyi hülyét egy rakásra … tanuljátok meg értelmezni a kreszt!!! A balra kanyarodás nem egyenlő a megfordulással!

 4. Engem anno az oktató letolt,mert nem mertem megfordulni a lámpázott kereszteződésnél. A balra mutató nyíl nem jelez fordulási szöget azaz 90 fokot. Ha úgy lenne akkor nem derékszögű például 70 fokos kereszteződésnél be sem lenne szabad fordulni !!! Amikor én tanultam létezett visszafordulást tiltó tábla. Most nincs ?

 5. Munkácsy Norbert írta:

  Csak annyit szeretnék hozzáfűzni, hogy útkereszteződésben a megfordulást a “kötelező haladási irány balra” jelzőtábla egyértelműen megtiltja. Igazából ez az egyetlen egyértelmű módja, hiszen a “megfordulni tilos” tábla az útkereszteződésre nem érvényes. Ha nincs “kötelező haladási irány balra” (v. egyenesen, ne adj’ Isten jobbra) tábla, akkor meg lehet fordulni, ha van, nem lehet.

 6. B. Viktor írta:

  Üdv. Sok minden nincs rendben a fejekben úgy látom.
  A megfordulást útkereszteződésben tiltja a – balra kanyarodni tilos jelzőtábla, – a kötelező haladási irányít jelzőtábla, ha a megfordulást nem jelzi, – és még a az előjelző nyíl, amely az úttestre van felfestve, ha a megfordulást nem jelzi szóval ezek bármelyike adott akkor nem lehet és kész.

  Ezzel a sok hülyeséggel, hogy nem 90°-os a kanyar meg 70°-os Jézus ne csináljuk már teljesen mindegy hány °-os szögben fordulsz ha kereszteződésben az egyenes iránytól eltérve balra fordulsz mind1 milyen szögben az balra kanyarodás és ha csak balra mehetsz akkor csak arra se egyenesen se jobbra és visszafordulni sem lehet. Balra kanyarodni tilos táblánál meg egyértelmű, hogy nem szabad megfordulni, mivel balra kanyarodó manőverrel jár a megfordulás.

  Kötelező haladási irány megsértése, balra, jobbra és megfordulni tilos jelzőtábla szabályainak megsértése szabálysértés, melyeket közigazgatási bírsággal sújtanak ami 50.000 Ft fixen és 4 db előéleti pont jár a vez. eng-re.
  Útkereszteződésben ahol nincs a fenti táblák közül egyik sem ott a haladási irány a jelzőlámpában van feltüntetve, illetve van egy előjelző útburkolati jel, mely szintén tiltja a megfordulást ha nem jelzi külön a megfordulást azt egyértelmű jelzéssel.

 7. Peter írta:

  Hello. Engem GPS fordított már vissza balra kanyarodó sávnál.

  • Peter írta:

   úgy,hogy ameylik utcába akartam menni ahoz nem volt balra kanyarodási lehetöség és a következő balra kanyarodos kereszteződésbe fordított vissza.

   • Hókotró írta:

    Peter, igen, már engem is, de ez az útvonaltervező hibáját mutatja, egyáltalán nem szabályos. Engem már akart ott balra fordítani, ahol kötelező egyenes volt, ráadásul egy többsávos út záróvonalán is akart már visszafordítani.

 8. Peter írta:

  Nekem az oktató azt mondta ,hogy a megfordulás az kétszeri balra kanyarodás.