Személykocsi, teherautó? Behajtási tilalmak

A kérdést feltette: XY

Nagyon örülök, hogy van ilyen hely a neten ahol vitás vagy rosszul értelmezett helyzeteket tárgyalnak! Rögtön a közepébe is vágnék:Ford Transitot vezetek 2,9 t össztömegű, és emiatt ugye meg B kategóriás jogosítvánnyal. A forgalmiba viszont tgk. van beírva!
M3 bevezető szakasza BVSC pálya előtt egy „tájékoztató” tábla van, miszerint balra (Hungária krt. Lágymányosi híd felé) és jobbra (Árpád híd fele) lehet mindenkinek menni, egyenesen viszont csak 12 t alatti össztömegű tgk. mehetnek, meg persze szgk.
Rögtön itt tennem fel az elején mi számít tgk-nak? Ha a forgalmiba az van hogy tgk., vagy ha meghaladja a 3,5 t-át? Ez azért is érdekes, mert a cégnél vannak olyan kis kétszemélyes tgk-k (!!!) Fiat Punto!
Felhajtva a felüljáróra, ahonnan már csak a Lágymányosi híd és a műjégpálya felé lehet menni, egyszer csak megint találkozom egy tájékoztató táblával miszerint egyenesen már csak (szemben az előbb feltüntettet 12 t-val) 6 t alatti tgk. hajthat be. Majd elérve a lámpás kereszteződést látom, hogy egyenesen már tgk. NEM hajthat be!! Jobbra csak célforgalom! Rgo balra mehetek már csak! Miért vannak előrejelző táblák ha úgysem tudok egyenesen menni?? Ami meg érdekes hogy a műjégtől visszafele már tgk. jöhet, mert csak egy 3,5 t súlykorlátozás van! Nem igazan értem ezt a helyzetet! Ha az előjelző tábla szerint behajthatok, de az utca elején elhelyezett tábla szerint nem, mi a teendő???

Pető Attila, a Mosolyzóna oktatója
Kezdjük az elején:B kategóriára érvényesített vezetői engedély azt jelenti, hogy a jármű vezetője jogosult 3500 kg-ot meg nem haladó megengedett legnagyobb össztömegű gépkocsi, amelyben a vezető ülésén kívül legfeljebb 8 állandó ülőhely van vezetésére.
Tehát az ún. kistehergépkocsira is megfelelő. Pl. a példában említett 2,9 t megengedett legnagyobb össztömegű FORD Transitra.
Hogy egy jármű személygépkocsi vagy tehergépkocsi, azt nem a súly, nem a felépítmény, hanem mindig a forgalmi engedély határozza meg! (Úgy tudom anno azért lettek két üléses, megnövelt rakfelülettel rendelkező személygépkocsik tehergépkocsik, mert az áfát vissza lehetett igényelni az árából…)

További szabályok, amelyek tehergépkocsira mások:

 • Amennyiben a Várakozóhely tábla – kék négyszögben fehér P betű – alatt személygépkocsi jelzés van elhelyezve, akkor ott csak személygépkocsival szabad várakozni. Tehát a Fiat Punto kistehergépkocsival nem!
 • A zebra előtt személygépkocsival 5 méteren belül tilos megállni, a Fiat Punto kistehergépkocsival ez a távolság 15 méter kell hogy legyen!
 • Személygépkocsi tetőcsomagtartójáról előre, hátra 40-40 cm-t túlnyúlhat a rakomány, a Fiat Punto kistehergépkocsi esetében nincs engedélyezve túlnyúlás!
 • Az Fiat Punto kistehergépkocsiban – mivel csak első ülés létezik – 150 centinél kisebb gyermek csak gyermekülésben és csak menetiránnyal háttal szállítható. Ez azt jelenti, hogy pár hónapos kor felett, mivel fordítva nem fér el az ülésben, gyermek 150 centis magasságig nem szállítható!
 • A sebességek viszonylatában viszont nincs különbség, mert ott a magasabb érték – pl. autópályán 130 km/h – a 3.5 t-nál kisebb valamennyi gépjárműre érvényes! Ugyanígy a lakó-pihenő övezet esetén, és a több sávos úton a folyamatos előzés szempontjából sincs különbség!

A táblákkal kapcsolatban:

Nagyon rendesek a közterület-fenntartók, hogy különféle előjelző táblákkal jó előre tájékoztatnak bennünket a továbbhaladás lehetőségiről, de a behajtás szempontjából csak a „Behajtási tilalmak” alá tartozó táblák számítanak. Sajnos így valóban előfordulhat hogy a két jelzés logikailag ellentmond egymásnak.

Hozzászólások

 1. Antal András írta:

  Tisztelt Pető Attila Úr!
  VW Caddy teherautónk vizsgáztatva, két üléssel, mögötte osztott hátfallal. Ha a hátfal kisebbik elemét időlegesen kiszerelem hosszabb elem szállíthatósága érdekében, követek-e el valami vétséget, megbüntethet-e bármelyik arra jogosult szerv, ha igen, milyen paragrafus alapján, milyen indokkal?
  Válaszát várva, üdvözlettel, Antal András

  • Pető Attila írta:

   Szerintem ennek nincs akadálya, ez a jármű stabilitását, biztonságát nem befolyásolja.
   De ha biztos akarsz lenni a dologban inkább kérdezz utána valamelyik műszaki állomáson.

 2. Bacsó József írta:

  Kedves Pető Attila!

  Minap egy 3,5t alatti kisteherautóval az M0 autóút középső sávjában szabályosan haladva előztem egy autósort, és kivágott elém egy teherautó, a belső sáv használatával meg is előztem, különben vészfékeznem kellett volna. Ezután visszatértem a középsőbe és haladtam tovább, előzve a lassabb járműveket. A dabasi lehajtó előtt nemsokkal egy rendőrautó beállt mellém a belső sávban( nem tudom hogy ért utól szabályosan, mert én is a megengedett maximummal mentem) és felkapcsolva a megkülönböztető jelzést integet hogy húzódjak le a leálló sávba… mondom oké, bár a leállósáv itt életveszélyes, ha teherautók egymás mögött haladva nem vesznek észre akkor elviszik a kocsi oldalát…
  kiszállás után az egyik rendőr odasétál és fennhangon elkezd magyarázni hogy mit képzelek én, milyen jogon használtam a belső sávot, és hogy idézem: “tudok-e olvasni, ismerem-e a kresz-t?”. Válaszul mondtam, hogy valamikor tanították.
  Kaptam egy gyors lecseszést és kioktatást, hogy mi számít teherautónak és mi nem, mi szerint én a 3,5t megengedett össztömegű, saját néven lévő(nem céges) teherautómmal megszegtem a kresz azon szabályát miszerint a 2nél több sávos úton csak a személyautók használhatják a belső forgalmi sávot!!! A hangnemtől és stilustól szikrát se kaptam, aztán elővettem én is a jobbik modorom, nem volt egy baráti beszélgetés, aminek a vége az lett hogy feljelentett!

  Nem értem hogy ha a személyautóknak megfelelő szabályok szerint 110el haladhatok, akkor miért ne használhatnám az előzősávot a 3 sávos részeken?? Különben sosem érném el ezt a tempót…

  A Kresz részét illetően mi a véleménye az esetről?

  • Pető Attila írta:

   Sajnos a KRESZ nem minden szabálya alkalmazkodik a logikához. Valóban kistehergépkocsival 110 km/h a megengedett legnagyobb sebesség autóúton, ennek ellenére a 3. sávban csak személygépkocsi és motorkerékpár közlekedhet.
   Szabály oldaláról igaza volt a rendőrnek, a hangnemet tekintve, nagyon nem…