Szintbeli vagy nem szintbeli kereszeteződés

A kérdést feltette: Nagy Imre

Kedves Attila!Egy konkrét helyen 2 problémába ütköztem:
Egy mellékútba betorkollik egy másik mellékút. Nincs se tábla, sem útburkolati jel, ami a továbbhaladási elsőbbséget meghatározná.

A betorkolló út kb. 10cm-rel magasabban van, mint a másik út, a szintek kiegyenlítése közvetlenül a torkolatnál egy lejtős szakasszal történik. Mindkét út aszfalttal van burkolva.
Én személyautóval a betorkolló útról kanyarodtam jobbra, a balról érkező és egyenesen haladó másik személyautó nem nem adott nekem elsőbbséget. Mindketten megálltunk, hogy megvitassuk a helyzetet: szerintem ez egy “jobbkezes” kereszteződés, így nekem lett volna elsőbbségem.
A másik fél szerint én más szintről érkeztem, így neki van elsőbbsége, (benne van a KRESZ-ben – mondta). Nos én erre vonatkozóan nem találtam semmit a KRESZ-ben. Ez az első kérdésem, hogy itt kinek van elsőbbsége?

A második dolog ugyanebben a kereszteződésben: ha a kereszteződés irányából nézzük, akkor a betorkolló út bal szélén egy behajtani tilos tábla van egy kandeláberre rögzítve. A jobb oldalon nincs tábla.

Ebben az esetben a tábla figyelmen kívül hagyható? Úgy tudom, hogy a táblákat a menetirány szerinti jobb oldalon kell elhelyezni, és ezeket a bal oldalon meg lehet ismételni (és van néhány kivétel).

Köszönettel!

Pető Attila, a Mosolyzóna oktatója
A KRESZ alapján az útkereszteződés: “két vagy több útnak azonos szintben való kereszteződése, egymásba torkollása, illetőleg elágazása.”Ez alapján valóban felvetődhet a kérdés, hogy mit takar az azonos szintben való úttalálkozás?
Ha a fenti esetet amit leírtál nem azonos szintnek tekintjük, akkor jogos a kérdés, hogy ez nem lenne kereszteződés? Ha meg nem az, akkor micsoda? De mégiscsak a járművek útja egymásba fonódik, azaz az elsőbbségadást nem hagyhatjuk figyelmen kívül.
Akkor nem tekinthetünk azonos szinten találkozó utakra, amikor az azokon lévő forgalom nem tud közvetlenül egymásba csatlakozni. Ilyenek az alul és felüljárók.

Az általad vázolt eset szintbeli, de nem ugyanazon útpálya magasságú kereszteződésnek minősül. És ami a lényeg, hogy kereszteződésnek, tehát a megemelt pálya magasságától függetlenül az általános elsőbbségi szabályokat kell alkalmazni, azaz esetedben a jobbkéz szabályt.

Amit a tábla elhelyezéssel kapcsolatban írtál az teljesen jogos, a közút kezelőjének a felelősség, hogy a közúti jelzéseket a jogszabályokban leírt módon rögzítse és helyezze el.
Ennek ellenére nem buzdítalak a jelzés figyelmen kívül hagyására, hiszen látható a helytelen elhelyezés ellenére egy szándék, és mivel ez egy behajtási tilalom, ezért érdemes komolyan venni.