Tehergépjárművel behajtani tilos tábla

A kérdést feltette: Kiss Mónika

Tisztelt Pető Attila!
Örülök, hogy rátaláltam oldalára. Az alábbi KRESZ anomália megválaszolását szeretném öntől kérni:

Adott egy Kia K 2500 TCI platós tehergépjármű. A KRESZ szerint nem hajthatunk be vele a tábla tiltása miatt. Össz tömege: 3200kg.

Amit nem értünk, egy Transporter, amely össz súlya közel van a 3500kg-hoz, hosszabb, szélesebb is, és nem kicsit lóg ki a parkolóból, de mivel zárt az behajthat, parkolhat.
Ez az én elgondolásomban diszkrimináció. Mindenki csak a száraz jogszabályt hajtogatja, de nem tudják megmagyarázni, hogy mi a különbség egy nyitott és egy zárt tkg.között.

Ebben kérném az Ön segítségét, hová is lehetne fordulni, mert már napok óta nem tudok aludni, mert folyamatosan ezen gondolkodom. Mi ez a megkülönböztetés?

Pető Attila, a Mosolyzóna oktatója

Amióta közlekedési témákkal foglalkozom, azóta engem is érdekel ez a “diszkrimináció”, de még nem kaptam pontos választ a miértjére.

Egy nagyon régi KRESZ könyvben találkoztam a ponyváskocsi és a dömper megkülönböztetéssel, amely a zárt és nyitott kocsiszekrényre utalhat, elképzelhető, hogy azóta hordozzuk magunkkal ezt a tényleg nem logikus szabályt.

Hozzáteszem, két éve megváltoztatták a szabályt – 2.5 t helyett 3.5 t lett -, de a nyitott-zárt kérdéshez nem nyúltak hozzá.

Talán majd a legközelebbi KRESZ módosításban.
Én támogatom…

Hozzászólások

  1. Kiss Mónika írta:

    Kedves Attila!
    Köszönöm válaszát. Hál istennek, azóta annyiban rendeződtek a dolgok, hogy az útkezelőtől kaptunk behajtási és parkolási engedélyt. De a zárt és platós tgk.közötti megkülönböztetés bosszantó.