Tolatás pótkocsis szerelvénnyel

A kérdést feltette: László Béla

Kedves Attila! Kérdésem a következő lenne:Pótkocsis szerelvénnyel kellett betolatnom egy aránylag szűk kapun.
Megvártam a tulajdonos embereit és kioktattam őket a tolatás menetéről.
– Mindig azon az oldalon álljon az egyik ember amelyik oldalon látom őt a tükörben. ( Hisz kanyarban csak az egyik oldala látható a pótkocsinak)
– Mielőtt baj lenne ne csak intsenek hanem kiabáljanak is!A baj megtörtént. A kapu sarkába elakadtam.
 Számon kértem az irányítókat. Azt mondta az egyik “Én integettem” ( Ő volt a holttérben akit abszolút nem lehetett látni) A másikat igaz láttam de Ő meg nem integetett nem is kiabált.
A tulaj betétlapot akar kérni tőlem a kár helyreállítására. ( A kárt kijavítottuk igaz szépséghibája van)

Tudtommal az irányító személy a felelős. Vagy milyen mértékben?

Pető Attila, a Mosolyzóna oktatója
A KRESZ a következőt írja elő:
33.§.(3) Ha a személy- és vagyonbiztonság megkívánja, a hátramenethez a járművezetőnek gondoskodnia kell arra alkalmas irányító személy közreműködéséről. Az irányító személynek úgy kell elhelyezkednie, hogy folyamatosan lássa a jármű mögötti területet és a jármű vezetőjével is kapcsolata legyen.

A KRESZ-hez fűzött jogi értelmezésben pedig ez áll:

A közreműködő irányító személy alkalmasságáról a járművezető köteles meggyőződni. Irányító személy közreműködése nem mentesíti a jármű vezetőjét a hátramenet kellően figyelmes és körültekintő végrehajtása alól.

Azaz a szabály a vezetőt teszi felelőssé egy ilyen baleset kapcsán. Az más kérdés, hogy a nem megfelelőn kommunikáló kísérőszemély miatt polgári peres eljárást lehet indítani, bár a kár mértéke alapján nem biztos, hogy ez célravezető.