Utak széleinek metszéspontjától számított 5 m-en belül történt megállás

A kérdést feltette: Weiner Tamás

A rendőrség objektív felelősségi körben megbüntetett, mert szerintük az utak széleinek metszéspontjától számítva 5 métereen belül álltam meg gépkocsimmal.
A szabálysértés elkövetésének bizonyítékaként 4 db térfigyelő kamera felvételt mellékeltek, melyeken semmilyen számszerű, mért adat, méter, távolság nem szerepel, a metszéspont helye nincs jelölve. A fényképeken csak az látszik, hogy az adott helyen parkol a gépkocsim.

Kérdésem, hogy elegendő-e a távolság bizonyítására fényképfelvétel, vagy a büntetés indoklásában mérési adatot is kell-e közölni. Én mértem a helyszínen és szerintem 5,3 m-re álltam meg a metszésponttól. (ami nincs kijelölve sem a fényképen, sem a helyszínen. Továbbá az 5 méteres távolság sincs jelölve felfestéssel vagy útburkolati jellel.)

Várom szíves válaszukat.

Pető Attila, a Mosolyzóna oktatója
Úgy gondolom, hogy a jogszabályok a rend őreire is vonatkoznak, és csak akkor jogos a büntetés, ha valóban 5 méteren belül tartózkodtál. És ezt nem kamera alapján, hanem valóban mérőszalaggal illik megállapítani.

Amin azonban el lehet vitatkozni, hogy hogyan és honnan mérjük ezt az 5 métert, mert valóban, ahogy te is írtad ezt nem jelöli semmilyen útburkolati jel, vagy felfestés. Ez előtt pedig érdemes arra is kitérni, hogy miért rendelnek el 5 méteres megállásmentes övezetet a kereszteződéseknél.

Ennek alapvetően két oka van. Az egyik, hogy a járművek eleget tudjanak tenni a besorolási kötelezettségeiknek, a másik pedig, hogy beláthassanak a keresztező útra, ahonnan esetlegesen elsőbbséget kell adniuk.
E két feltételnek az az állapot felel meg, amikor a járdák képzeletbeli metszéspontjaitól mérjük le a távolságot. Hiszen nagyon sok esetben a járda végeket lekerekítik.

Ismerek olyan helyet, ahol a lekerekítési sugár maga 5 méter. Ebben az esetben viszont az a probléma, hogy megállni az úttest szélén kell, tehát olyan formában, ahogy a járdaszegély ívelődik.

Javaslom, hogy a metszésponttól mérd le az öt métert, és ha azon túl tartózkodtál, akkor ezt egy fellebbezésben írd le! Ha igazad van, ne hagyd magad!

Hozzászólások

  1. merk pál írta:

    ez a közterület morcos-szorgos őreire is vonatkozzon!!!!